magiunel a scris:
libercugetator a scris:
Adica daca nu lamuresti cauza sub toate aspectele ei, si nu raspunzi la toate argumentele atat ale reclamantului cat si ale paratului, se cheama ca ai o motivare incompleta. Asa ca, indiferent daca scris 2 pagini sau bati campii pe 10 (exista si boala asta la unii, recunosc), daca nu abordezi toate chestiunile de fapt si de drept invocate de parti, si oricat de aberante ar fi la prima vedere, sa le dai un raspuns motivat, hotararea este pasibila de casare/desfiintare. Vezi tu, lucrurile astea se invata in INM, unde se insufla auditorilor ideea ca hotararea trebuie sa fie un act de justitie, in sensul de dreptate, si ca e necesar sa convingi nu doar partea care a castigat, dar si pe cea care a pierdut de motivele solutiei. Asta vrea si CEDO de la noi...
:O
esti sigur? ia arunca un ochi aici, la pct. 27 si 33 din albina vs. romania 2005
[ link extern ]
"...într-adevăr, obligaţia pe care o impune articolul 6 par. 1 instanţelor naţionale, de a-şi motiva deciziile, nu presupune existenţa unui răspuns detaliat la fiecare argument...":rtfm:
Domnul Magiunel, nu mi se pare ca ne contrazicem. Am zis eu undeva ca termenul "complet" din cei patru de "c" (clar, concis, corect si complet) inseamna detaliat?Sau cumva ca inseamna exces de motivare?Unde ai gasit asa ceva in argumentatia mea?Am spus ca oricat de aberante ar fi apararile partilor, uneori, trebuie sa raspunzi la ele. Motivarea, oricat de eliptica ar fi ea, trebuie insa sa fie convingatoare. Depinde de ce vreau sa demonstrez si ce vreau sa conving, si o pot face intr-un paragraf (cum ar fi motivarea inexistentei conditiilor pentru emiterea somatiei de plata pentru lipsa caracterului cert al creantei) sau in cinci pagini (cum ar fi de exemplu motivarea conditiei pericolului concret pentru ordinea publica la arestarea preventiva). Nu exista o regula, un sablon, asta voiam sa arat, trebuie insa sa motivez convingator, nu detaliat. Depinde de la caz la caz, respectiv de gradul de dificultate al spetei si de forta si nivelul de argumentare al apararilor partilor, cat si cum voi redacta hotararea. Pot motiva o plangere contraventionala pe 2 pagini, daca petentul nu invoca nimic batand campii pe situatia de fapt, sau pot sa motivez in 10 pagini daca imi invoca 30 de motive de nelegalitate pe care trebuie sa le analizez, cel putin un paragraf, pe fiecare in parte daca sunt diferite. De-aia e ridicol si simplist sa spui ca "o somatie de plata motivata in 5 pagini inseamna exces de motivare". Denota o lipsa de experienta, profesionala de data asta, din partea celui care face astfel de afirmatii, considerand ca toate somatiile sunt la fel de dificile sau usoare. Nimic nu e mai fals. In alta ordine de idei, simpla enumerare a unor texte de lege, sigur nu e motivare. Deci nu vad de ce trebuie sa ne contrazicem, mi se pare ca sustii ceea ce am spus eu: motivarea trebuie sa fie completa. Completa nu contrazice regula conciziei, nu?