avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nerespectarea clauzelor din contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nerespectarea clauzelor din contractul de VANZARE-CUMPARE

Buna ziua!

Am cumparat de curand un apartament cu 3 camere confort 2 si am probleme cu fostul proprietar.

Acesta de la data semnarii antecontractului(respectiv 10 decembrie 2007) si pana in prezent nu a mai platit nici macar o luna la intretinere acumuland o datorie de aproximativ 900 RON(insemnand decembrie+ianuarie) + ce v-a veni pe luna februarie deaoarece actul de vanzare-cumparare a fost semnat pe 25 ianuarie iar ca termen de eliberare a fost fixata data de 25 februarie a anului curent.
Din 25 februarie si pana astazi il tot sun zilnic pe proprietar si ma amana ca o sa plateasca de o zi pe alta.

Intreabarea mea este:
"Cum as putea recupera datoria de 1200 RON de la vechiul proprietar avand in vedere faptul ca in contractul de VANZARE-CUMPARARE este mentionat faptul ca la data eliberararii apartamentului acesta se obliga sa plateasca totul la zi?"

Probabil pentru multi nu sunt multi bani dar pentru mine sunt avand in vedere ca apartamentul arata jalnic si necesita renovare radicala plus ca am si rata la banca pe cap, ceea ce face aproape imposibila achitarea acestei datorii catre asociatia de locatari de catre mine.

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 21:19, 5 Martie 2008
Recuperarea creantei se poate realiza in instanta, durata depinzand de pactle comisorii pe care le-ati inscris sau nu in contract. Contractul pin el insusi nu poate fi temei de executare, chiar de ati convenit asa.
Prin ordonanta presedentiala, puteti obtine sechestrul asigurator asupra conturilor paratului, asupra bunurilor sale mobile si imobile, in termen scurt, daca acesta este in pericol de insolvabilitate.
In cazul in care asociatia de proprietari va cheama in judecata, chemati-l pe vanzator in instanta.
Spun ca asociatia nu cred ca se va implica deoarece asociatia avea un proces pe rol cu acest proprietar pentru o datorie de 320 mil si nu mai era decat putin pana la finalizarea procesului si executarea silita, dar atunci au bagat apartamentul la vanzare la un pret mai mic decat pretul pietei, eu i-am oferit banii de avans din care el a platit datoria catre asociatie si astfel a putut vinde apartamentul. Dar din momentul semnarii antecontractului acesta a refuzat sa mai plateasca absolut orice. Cu greu l-am convins sa plateasca facturile la zi la energia electrica pentru a trece contractul pe numele meu. Deci de o datorie pot spune ca am scapat dar au ramas altele (cablu, telefon, internet, intretinere), datorii care nu stiu daca ma fac pe mine direct raspunzator avand in vedere faptul ca eu sunt noul proprietar al acelui imobil.

Idee este ca cei de la asociatia de locatari ma preseaza pe mine si ma ameninta ca daca proprietarul nu vine sa plateasca datoria atunci ma vor obliga pe mine sa o platesc.
Administratorul a refuzat sa ma treaca la intretinere si sa figurez ca fiind noul proprietar pe motiv ca nu s-au platit datoriile la zi pentru imobilul in cauza.
Administratorul abuzeaza de pozitia sa. De fapt, de multe ori administratorii uita ca sunt angajatii asociatiei, din care fac parte toti proprietarii, deci e si angajatul dvs.
Trimiteti-i actele prin posta cu confirmare de primire si reamintiti-i ca e obligat sa va inregistreze cu data cumpararii apartamentului. Iar daca cumva va refuza sa va incaseze intretinerea pt luna martie (sa nu acceptati sa va taie chitanta pt restanta), atunci puteti sa-i faceti plata si prin mandat postal, in care veti specifica ce luna se achita.
Ok, am inteles, dar mai am o singura nelamurire....administratorul trebuie sa ma inregistreze incepand cu data cumparararii(25 ianuarie 2008) sau cu data eliberarii(25 februarie 2008)?
In contractul de vanzare-cumparare este stipulata data eliberarii de 25 februarie 2008 dar proprietar de fapt si de drept sunt din data de 25.01.2008.
Este foarte important acest lucru deoarece am comparat indexul(consum ianuarie, respectiv consum februarie) pt apa calda, respectiv rece si diferenta este uluitoare, in jur de 150 de mc de apa...:(,...deci milioane bune la intretinere.

Multumesc pentru sfaturi!
Legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari:
Art. 20
(1)Proprietarii care îsi înstraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decât aceea de locuinta sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2)Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata în original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de înstrainare încheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3)În cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, înstrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce în contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat

Alte discuții în legătură

Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere fost proprieter olivia27 olivia27 am cumparat apartamentul prin prima casa in contractul de vanzare cumparare am dovada de la asociatia de proprietari ca a platit datoriile la zi si a fost ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)