Recuperarea creantei se poate realiza in instanta, durata depinzand de pactle comisorii pe care le-ati inscris sau nu in contract. Contractul pin el insusi nu poate fi temei de executare, chiar de ati convenit asa.
Prin ordonanta presedentiala, puteti obtine sechestrul asigurator asupra conturilor paratului, asupra bunurilor sale mobile si imobile, in termen scurt, daca acesta este in pericol de insolvabilitate.
In cazul in care asociatia de proprietari va cheama in judecata, chemati-l pe vanzator in instanta.
Spun ca asociatia nu cred ca se va implica deoarece asociatia avea un proces pe rol cu acest proprietar pentru o datorie de 320 mil si nu mai era decat putin pana la finalizarea procesului si executarea silita, dar atunci au bagat apartamentul la vanzare la un pret mai mic decat pretul pietei, eu i-am oferit banii de avans din care el a platit datoria catre asociatie si astfel a putut vinde apartamentul. Dar din momentul semnarii antecontractului acesta a refuzat sa mai plateasca absolut orice. Cu greu l-am convins sa plateasca facturile la zi la energia electrica pentru a trece contractul pe numele meu. Deci de o datorie pot spune ca am scapat dar au ramas altele (cablu, telefon, internet, intretinere), datorii care nu stiu daca ma fac pe mine direct raspunzator avand in vedere faptul ca eu sunt noul proprietar al acelui imobil.
Idee este ca cei de la asociatia de locatari ma preseaza pe mine si ma ameninta ca daca proprietarul nu vine sa plateasca datoria atunci ma vor obliga pe mine sa o platesc.
Administratorul a refuzat sa ma treaca la intretinere si sa figurez ca fiind noul proprietar pe motiv ca nu s-au platit datoriile la zi pentru imobilul in cauza.
Administratorul abuzeaza de pozitia sa. De fapt, de multe ori administratorii uita ca sunt angajatii asociatiei, din care fac parte toti proprietarii, deci e si angajatul dvs.
Trimiteti-i actele prin posta cu confirmare de primire si reamintiti-i ca e obligat sa va inregistreze cu data cumpararii apartamentului. Iar daca cumva va refuza sa va incaseze intretinerea pt luna martie (sa nu acceptati sa va taie chitanta pt restanta), atunci puteti sa-i faceti plata si prin mandat postal, in care veti specifica ce luna se achita.
Ok, am inteles, dar mai am o singura nelamurire....administratorul trebuie sa ma inregistreze incepand cu data cumparararii(25 ianuarie 2008) sau cu data eliberarii(25 februarie 2008)?
In contractul de vanzare-cumparare este stipulata data eliberarii de 25 februarie 2008 dar proprietar de fapt si de drept sunt din data de 25.01.2008.
Este foarte important acest lucru deoarece am comparat indexul(consum ianuarie, respectiv consum februarie) pt apa calda, respectiv rece si diferenta este uluitoare, in jur de 150 de mc de apa...:(,...deci milioane bune la intretinere.
Multumesc pentru sfaturi!
Legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari:
Art. 20
(1)Proprietarii care îsi înstraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decât aceea de locuinta sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2)Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata în original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de înstrainare încheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3)În cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, înstrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce în contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.