avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de încredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de încredere

Buna ziua tuturor,

Sunt frantuzoaica. Nu o sa povestesc tot ceea ce mi s-a întimplat în România, o sa spun numai ca sunt victima de un mare abuz de încredere.
Am cumparat o masina noua la Timisoara în Noiembrie 2007, un Peugeot 308. Am dovada ca am platit-o, am platit inclusiv taxele de înmatriculare si asigurarea, iar nu am permisul de conducere si sunt straina, deci mi s-a parut mai usor s-o pun pe numele unui prieten Român : nu ca sofer, ca proprietar. A fost greseala mea.
Prietenul meu Timisorean , pe care l-am cunoscut pe vremuri, înainte de caderea cortinei de fier, si pe care l-am regasit din întâmplare dupa 20 ani si m-a invitat la el, m-a sfatuit sa mergem la notar sa facem un contract dar aveam toata încredere în el, si nu mi s-a parut necesar.
Aveam un concediu si îmi doream sa ma instalez ceva timp în România sa învat româneste si sa calatoresc prin tara ca pe vremuri, acum împreuna cu sotia si copilul ei.
Iar planuriile mele s-au schimbat. Prietenul meu Român vorbea de divort si situatia era exploziva. Trebuia sa ma întorc acasa cît mai repede, la Paris, caci era o responsabilitate destul de mare pentru mine : nu voiam sa-i stric familia.
Am plecat si masina a ramas în România.
în 2008 a folosit-o si a facut un exces de viteza, deci permisul de conducere i-a fost suspendat pentru 90 zile. Cand i-am spus ca nu eram de acord sa divorteze si ca voiam sa recuperez masina, (era în Franta), mi-a expus ca trebuia sa se întoarca în România cu ea, ca nu se putea face schimbul de proprietar asa de usor. Ma închipuiam ca nu era cinstit, dar nu puteam s-o fur : documentele erau pe numele lui.
Am asteptat deci pâna în toamna. Atunci a refuzat categoric s-o înapoieze si spre surpriza si dezamagirea mea, pâna acum tot refuza s-o înapoieze pe motiv ca era un "cadou " , desi nici nu are banii ca s-o foloseasca prea des, este o masina scumpa pentru budgetul lui.
Niciodata nu am avut intentia sa-i ofer masina, nu ar fi fost corect. Doar era o întelegere tacita între noi, dar s-a schimbat foarte mult , si-a pierdut cinstea si onoarea.
Nu stiu daca pot sa fac o plângere ? îmi pare rau, nu este genul meu, dar nu e just sa ramâna cu masina mea fara voia mea.
Comportarea fostului prietenul meu este nespus de nedelicata.
Cred ca sansele mele de a recupera masina sunt acum foarte slabe, dupa 3 ani .
Cel mai recent răspuns: Corina de la Paris , utilizator 01:59, 16 Decembrie 2010
Procesele se judeca pe baza de probe.
Va fi un proces dificil.
E_mailul nu prea este considerat mijloc de proba dar aveti ceva probe.Insa,va trebui sa va judecati in civil si nu in penal.
Probele pe care le aveti trebuie sa convinga instanta.Daca nu veti dovedi veti pierde procesul.

avocat Claudiu Lascoschi
Recunoaste undeva ca autovehiculul a fost cumparat din banii dvs si ca el ar urma sa va restituie suma ?
Pana la urma este vorba despre probe,de care aveti nevoie in promovarea unei actiuni
Pe de alta parte,daca au trecut deja trei ani de la data respectiva,creanta a intrat in prescriptia extinctiva de trei ani si sunt slabe sperante pe cale civila.
Daca nu a trecut inca aceasta perioada,este bine sa va grabiti pentru a evita prescrierea creantei.
Eu va spun sincer,am niste ani si nu am dat peste o persoana care sa imi faca astfel de "inlesniri"
Multumesc. Nu am dovadi (cu exceptia extrasului de cont), pentru ca nu m-am gindit ca un prieten putea sa ma fure fara nici o mila, deci nu m-am ferit de nimic.
Povestea mea este cu adevarat incredibila. O explica fara îndoiala un anumit romantism legat de cortina de fier : cine s-ar fi purtat ca mine ? Necazuriile mele sunt de râs : daca aveam permisul de conducere totul ar fi fost mult mai simplu, atunci nimeni nu putea sa ma fure !
Am fost extraordinar de încrezatoare, foarte naiva : i-am dat o ocazia de aur. Platesc acum usurinta mea, este o lectie de viata. As spune ca necazuriile mele arata ca puterea coruptoare banilor deasupra omului poate fi îngrozitoare..
Nu stiam ca exista o prescriptie extinctiva de trei ani. Pâna acum nu am depus nici o plângere pentru ca mi-se parea ceva josnic. Nu vreau sa cad asa de jos ca autorul furtului. Pierderea materiala este considerabila, iar nu este cel mai grav : ma afecteaza mai ales traderea pentru ca iubesc foarte mult România, am învatat româneste foarte reppede, admir foarte mult literatura româneasca, muzicii românesti de legenda ca Dinu Lipatti, Enescu, muzica lautareasca, etc ... etc ... deci frustrarea mea este enorma, inclusiv dupa 3 ani ramân foarte socata .
Este adevarat ca ar exista si probleme cu prescriptia dar cea mai dificila problema ar fi modul in care ar gandi avocatul dvs. sa initieze actiunea civila.

In penal s-ar putea discuta despre inselaciune dar trebuie sa discutati verbal cu un avocat care sa aiba timpul si abilitatea de a se ocupa de dvs. si sa vada toate inscrisurile pe care le aveti.
Nu cred ca este bine sa asteptati prea mult timp daca considerati si dvs. ca aveti sanse.
Alegerea caii de urmat este o chestiune dificila insa...

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc tuturor. Nu consider ca am multe sanse de a " învinge ". Faptul ca sunt straina ar putea fi un argument ? S-ar putea zice ca nu am înteles bine ceea ce am semnat. De fapt , era prima data ca cumparam o masina, în plus ma aflam în strainatate. Cand am pus masina pe numele "prietenului" meu nu mi-am dat seama ca renuntam definitiv la ea ! Pare foarte prost, dar nu m-am gindit ca lipsa de permis nu l-mpiedica pe nimeni sa fie proprietar unei masini . Dupa ceva timp, cand am vazut ca trebuia sa ne despartim, mi-a vorbit el de contractul de cumparare-vanzare. Asta trebuia facut , ajungea cu un pic de buna vointa, nu era foarte complicat, iar " i-se cuvin toate ", si pe urma a refuzat sa faca nimic . Degeaba tot am insistat prin e-mail si la telefon ca sa faca demersurii cît mai repede. Omul este foarte încapatinat si explicatia cea mai convingatoare, cel mai verosimil, dupa mine, e ca nu a vrut sa renunte la ea numai pentru o chestie de status social, desi toata lumea (vecinii, colegii), stie ca are un salar mic, si ca nu poate sa îsi cumpere o masina frantuzoaica destul de scumpa. Pe de alta parte rolul nevastei nu este prea clar. Ea zice ca nu foloseste masina des, ca nu are nevoie de ea, dar sotul poate a fost manipulat de ea. Povestea asta este asa de scârboasa ! Ar trebui sa am un curaj nepomenit ca sa ma duc în strainatate (acum, cu zapada ! ), pentru a înfrunta atâta dusmanie, atâta lacomie, si în definitiv atâta lipsa de respect si de cinste. Dragostea înfrunta totul, dar mi-e frica de ura si de gelozia. Sa nu uitam ca sotia a crezut ca voiam sa-i fur sotul ! Se dovedeste ca nici el nici sotia lui nu sunt persoane frecventabile. Pâna unde pot merge pentru a ramâne cu masina asta " dracului " ? Cred ca solutia cea mai buna este sa renunt. Dar sentimentul de neputinta este foarte greu. Povestea asta este foarte violenta.

Alte discuții în legătură

M-am lasat pacalit de un ''prieten'' LocalAyo LocalAyo Buna ziua. Am si eu o problema cu un ,,prieten\\". Sa va povestesc pe scurt cam despre ce este vorba. ,, Prietenul\\" meu mia propus sa incepepem un plan de ... (vezi toată discuția)
Masina vanduta fara acordul meu oopradaoo oopradaoo Buna, am si eu un caz, necaz, am luat o masina in rate de la un prieten , mai aveam sa ii dau ultima transa pana la 1 octombrie, nu am reusit , a venit la mine ... (vezi toată discuția)
Sa ajut un prieten? ce se poate intimpla? julius.jr julius.jr am fost intr-o cursa cu un prieten. Amindoi sintem spferi de tir. In curtea in care am incarcat marfa prietenul meu a atins o masina mica usor{un stop spart ... (vezi toată discuția)