vreau sa inchiriez o garsoniera insa proprietarul nu doreste sa incheie contractul la Administratia Financiara ci doar la un notar public. La ce riscuri ma expun in calitate de chirias? Mi se cere avans pentru un an de zile, perioada pe care se va incheia si contractul de inchiriere.
Data certa, evident, poate fi data si de avocat. Insa din lipsa de cunostinte juridice, contractul care are data certa de la notar este privit ca avand o valoare incontestabila (probabil din cauza ca nu se face diferenta intre autentificare, legalizare si data certa).
Data certa se poate da unui act si de notar, si de avocat si de oricare autoritate sau institutie publica la care este depus inscrisul. Ideea mentionata mai sus era aceea de autentificare, pe care o poate efectua numai notarul. ;)
Contract inchiriere spatiu comercial
La inceputul lunii septembrie, a aparut oportunitatea inchirierii unui spatiu comercial la un pret foarte bun, la acel moment am luat decizia infiintarii unei societati ce urma sa-si desfasoare activitatea in spatiul respectiv. Cum infiintarea unei societati dureaza cel putin o saptamana, pt a nu pierde momentul, s-a facut un contract de inchiriere in baza rezervarii de denumire obtinuta de la ORC, cu specificatia in contract ca firma este in curs de inmatriculare, platind o parte din prima chirie pt care nu am primit nici un fel de document fiscal. Persoana care a semnat din partea firmei mele (inca in curs de inmatriculare datorita grevei), nu are nici un rol/statut in firma, fiind doar persoana care a inlesnit semnarea acelui contract datorita relatiei cu proprietarul. Intrebarile mele pt care doresc indrumare sunt urmatoarele :
1. daca acel contract este valabil, acum si/sau dupa inregistrarea societatii (obtinerea certificatului de inmatriculare)
2. proprietarul a zis ca daca vreau sa fie inregistrat la AFP sa-l depun eu ca el nu are timp, din ce am citit pana acum am inteles ca inregistrarea o poate face doar proprietarul, in aceste conditii cum pot proceda pt a nu ma trezi dat afara dupa ce am platit?