X care a achizitionat un autoturism in leasing a facut un contract de comodat pe 3 ani, (inregistrat la notariat), cu Y cedand acestuia dreptul de utilizare a masinii. Separat au facut, de mana, fara martori, o anexa la contract cu privire la acelasi autoturism, Y urmand sa plateasca lui X o anumita suma care cuprindea atat valoarea ratei de leasing cat si ceva in plus urmand ca la sfarsitul comodatului masina sa ramana in proprietatea lui Y, stipuland totodata ca daca acesta din urma nu va plati 3 rate, X putand sa-i ridice masina fara sa fie nevoit sa inapoieze ratele deja platite.
Y a platit 1 an, corect si la timp, apoi 6 luni nu a mai platit deloc, timp in care a avut 2 accidente cu masina, a facut modificari neautorizate, a imprumutat-o si altor persoane...
Atunci X a luat masina din parcare si a dus-o la domiciliul sau.
Y a facut reclamatie la politie acuzandu-l pe X de furt.
Intrebare: ce ar trebui sa faca X pentru a-si recupera masina?
nu am intalnit nici un contract de leasing care sa permita utilizatorului sa retransmita dreptul de utilizare.
contractul de comodat transmite folosinta, iar in cazul leasing-ului asta hotaraste proprietarul, adica firma de leasing .
incheierea contractului de comodat chiar la notar, nu il face mai "legal" din punct de vedere al drepturilor utilizatorului, caruia legea ii apara doar posesia, si la care a renuntat de bunavoie. Asta, ca sa nu mai vorbim de actul aditional sub semnatura privata, care in cazul acesta, ar putea avea valoare doar ca promisiune de vanzare, ca in viitor , cand va deveni proprietar, utilizatorul ii va vinde aceluia.
utilizatorul poate sesiza firma de leasing, care in calitate de proprietar poate cere reluarea bunului in posesie ( de la utilizator, cf contractului), apoi poate apela la un executor, iar dupa recuperarea bunului de la cel de-al treilea ( pe care legea nu il apara, deoarece nu are o posesie legitima), poate analiza daca alege sa continue contractul de leasing cu utilizatorul, sau cere rezilierea.
" achizitionarea" in leasing nu inseamna cumparare cu plata in rate, este o inchiriere care da posibilitatea ca la sfarsit, chiria lunara sa se considere ca plata esalonata, utilizatorul are doar un drept de optiune, care-i permite sa decida soarta operatiunii, ramane inchiriere, caz in care da bunul inapoi, sau se transforma in cumparare, si abia atunci devine proprietar
s-a afisat ordinea de zi din 10 martie ... din pacate nu e nimik pt noi :( ... asta e ... nici eu nu stiu ce sa mai cred ... chiar sa fi vorbit numa asa sa se afle in treaba? nu constientizeaza chiar deloc impactul vorbelor sale si pozitia ocupata? ... eu am avut o zi tare tampita ... maine sunt libera asa ca poate voi recupera ... referitor la speta de sus eu nu ma gandeam la interpretari atat de specializate ... vedeam o simulatie, un pact comisoriu ... pe unde umblati ... se vede ca nu prea mai exista sperante pentru o minune ati disparut cu totii ...:sorry: