avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011

Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.
Toata lumea stie ca , potrivit art.298 alin.3 C.mun., Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, va fi abrogat la data de 31 decembrie 2010 .
Citind pe forum am descoperit foarte multe zvonuri legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011 ? ... Oare care este adevarul in aceasta privinta?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din ce am inteles de la Itm in afara de numarul din evidenta societatii (cel de sub titlu) unde era viza itm-ului se scrie numarul generat de revisal. in rest probabil ca se lucreaza la update-uri ale revisalului pt cazuri de suspendare, timp de lucru, salarii etc.
actele aditionale de modificare a salariului se vor intocmi dupa ce avem contract colectiv "nou" inregistrat la Minister corect ?

Citins noul contract colectiv de pe link ul postat de freelis am dat cu ochii de cele de mai jos:
Femeile care au în îngrijire copii de până la 6 ani pot lucra cu 1/2 normă, dacă nu beneficiază de creşă sau cămin, fără a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul în care au fost încadrate în aceste condiţii se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu o normă întreaga.

Incerc sa inteleg ce inseamna acest "pot" ? exista o firma privata in tara asta care daca ar avea de ales intre a plati mai mult pt.un salariat sau a plati mai putin pt acelasi salariat ,ar plati mai mult ?
Buna
Avind in vedere ca noul CCM Unic la nivel national nu este inca inregistrat la Min. Muncii, am majorat salariile in baza HG 1193/2010 . Coeficientii de ierarhizare folositi sunt cei din vechiul CCM Unic la nivel national ( care se prelungeste cu 1 an sau pina la semnarea noului CCM). Oricum la nivelul ramurii comert avem CCM valabil si coeficientii de ierarhizare apar si acolo.
Am efectuat majorarea printr-o decizie colectiva.. avind in vedere ca aceasta se produce prin efectul legii.
La momentul inregistrarii noului CCM Unic la nivel national la Ministerul Muncii ne vom conforma noilor prevederi .
Dar se vorbeste ca deja noul salariu minim la societatile private este de 700 + coef minimi de ierarhizare cf art 40 din CCMUNN 2011...sunt care au aplicat, prin decizii colective aceasta majorare...ESTE VALABIL 700RON SAL MINIM BRUT 2011 LA SOC PRIVATE?
Valabil este, avand in vedere ca este mai mare decat sal minim de 670lei ;)
Pana la publicarea CCMUN, sal minim este 670.

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Oug nr.123/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Publicata in Monitorul Oficial nr.888/30.12.2010 , [b]abroga de la 01.01.2011 Legea nr.130/1999 - republicata, cu exceptia articolelor 2-16 care se abroga de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane maria60 maria60 Lucrez intr-o institutie de stat cu autofinantare.Din 1998 Prin decizie data de directorul de atunci mi s-a încredinţat cărţile de muncă,iar ulterior am ... (vezi toată discuția)