avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011

Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.
Toata lumea stie ca , potrivit art.298 alin.3 C.mun., Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, va fi abrogat la data de 31 decembrie 2010 .
Citind pe forum am descoperit foarte multe zvonuri legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011 ? ... Oare care este adevarul in aceasta privinta?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Contractul de munca este valabil fara viza ITM. Ca si pana acum, vor exista atat persoane care vor dori sa lucreze fara forme legale dar si angajatori care se vor sustrage de la prevederile legale. Asta inseamna ca fiecaruia ii convine situatia in care se afla, suportand consecintele. Ca si pana acum, identificarea acestor cazuri cade tot in sarcina ITM-ului, doar ca de anul viitor nu se va mai efectua control pe Legea 130/1999. Asta nu inseamna ca nu se vor mai solicita spre control state de plata, contracte de munca in forma scrisa, acte privind incetarea/modificarea/suspendarea contractelor individuale de munca. Consider ca fiecare dintre parti va trebui sa invete ca poarta o responsabilitate in ceea ce priveste raportul de munca.
Daca ar trebui sa fim sinceri, ne-am obisnuit ani la randul sa ne disculpam, sa fugim de respnsabilitate. Nu vreau sa judec pe nimeni, dar s-a tot batut apa in piua ca insitutiile de stat mai mult incurca decat descurca, sunt pline de birocratie, solicita hartii peste hartii, se pierde timp, nervi si bani. Ia uitati ca a sosit momentul sa scapam de aceste neplaceri! E o schimbare iar schimbarile pot aduce si lucruri bune, de ce sa nu recunoastem?
Va trebui ca atat angajatorul cat si angajatul sa-si asume responsabilitatile, sa-si cunoasca fiecare drepturile si obligatiile stabilite prin lege. Pentru unii va fi greu, pentru altii va fi usor. Sunt oare idealista?
cristina_b:
Aveti perfecta dreptate!
Suntem multi care gandim ca dvs.
cristina_b a scris:

Daca ar trebui sa fim sinceri, ne-am obisnuit ani la randul sa ne disculpam, sa fugim de respnsabilitate. Nu vreau sa judec pe nimeni, dar s-a tot batut apa in piua ca insitutiile de stat mai mult incurca decat descurca, sunt pline de birocratie, solicita hartii peste hartii, se pierde timp, nervi si bani. Ia uitati ca a sosit momentul sa scapam de aceste neplaceri! E o schimbare iar schimbarile pot aduce si lucruri bune, de ce sa nu recunoastem?
Va trebui ca atat angajatorul cat si angajatul sa-si asume responsabilitatile, sa-si cunoasca fiecare drepturile si obligatiile stabilite prin lege. Pentru unii va fi greu, pentru altii va fi usor. Sunt oare idealista?

De acord cu dvs. in tot ceea ce afirmati cu o singura conditie :
Amenzi exorbitante pentru angajatorii ce nu-si indeplinesc toate obligatiile ce le revin privind incheierea C.I.M.-ului !!!
Nu de alta dar multi din noii salariati nu cunosc legea in totalitatea ei si mai mult decat atat ei vor sa munceasca.

Marea problema a Romaniei o reprezinta coruptia!!!
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
nimar, utilizator
nimar:
Dar nu salariatii sunt cei sanctionati si amendati ci angajatorii.
Aveti dreptate dle. consultant tudorvaleriu.
Insa daca erati atent eu nu am afirmat ca salariatii ar fi sanctionati; marea problema e ca amenzile actuale ce ar trebui sa se aplice angajatorilor care nu respecta dispozitiile legale privitoare la incheierea CIM-ului si a actelor aditionale sunt derizorii si astfel,luand in considerare si coruptia din sistem, oricum acestea se aplica foarte rar fata de numarul total al cazurilor astfel intalnite.
In schimb daca aceste amenzi aplicate angajatorilor ce nu vor respecta prevederile legale vor fi exorbitante, se vor rari considerabil aceste cazuri, nu credeti?

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Oug nr.123/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Publicata in Monitorul Oficial nr.888/30.12.2010 , [b]abroga de la 01.01.2011 Legea nr.130/1999 - republicata, cu exceptia articolelor 2-16 care se abroga de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane maria60 maria60 Lucrez intr-o institutie de stat cu autofinantare.Din 1998 Prin decizie data de directorul de atunci mi s-a încredinţat cărţile de muncă,iar ulterior am ... (vezi toată discuția)