avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... jurist spital
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

jurist spital

Salut! Deschid acest subiect nou si vin cu o intrebare.. Stie cineva ce atributii are un consilier juridic al unui spital, cu ce fel de probleme se confrunta?.. Astept raspunsurile voastre.. poate chiar din partea unor astfel de consilieri care lucreaza in spitale.

Multumesc anticipat!

P.S.:in cazul unui absolvent care a terminat in vara lui 2007 si care doreste un astfel de post, este necesar efectuarea acelui stagiu care este stipulat in statutul consilierului juridic?..
Ok. Dintre cei care scriu pe site aici vad ca sunt multi consultanti juridici. Prin urmare vin cu o intrebare.. poate stupida.. A facut cineva stagiul de care vorbim aici? Pentru ca mie mi se pare un haz total sa cada la latitudinea persoanei in cauza daca face sau nu face stagiul asta. Ori e obligatoriu, ori e optional.. Eu am inteles ca oricum dupa 6 luni se trece la un plan salarial mai mare, dar nu m-a intrebat nimeni de stagiu.
1. masterul nu este considerat vechime in munca si nu aduce niciun spor la salariu. Numai cei care au obtinut titlu de doctor beneficiaza de un spor la salariu.
2. Daca ne luam dupa lege este obligatoriu stagiul, dar in realitate - am intalnit multe cazuri - nu intreaba nimeni daca ai facut sau nu acel stagiu. Si in plus ,
pentru personal contractual : Promovarea în condiţiile legii a persoanelor încadrate pe funcţia de debutant, a persoanelor încadrate pe posturi unice, precum şi a celor care au absolvit studii de nivel superior într-un domeniu care să cuprindă activitatea respectivă se face prin transformarea postului pe care acestea sunt încadrate într-un post de nivel superior.
pt functionari publici : Promovarea, în conditiile legii, a persoanelor încadrate în functia de debutant se face prin transformarea postului pe care acestea sunt încadrate. În termenul prevazut de lege, autoritatile si institutiile publice vor comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici modificarile respective.
Cata vreme est angajat la stat nu conteaza daca faci stagiul sau daca esti inscris in CCJ.
Dar eu in locul tau m-as gandi si la ce voi face in viitor, salariile la stat nu sunt asa de mari, s-ar putea sa te tenteze intr-o zi sa lucrezi la o SC, la o banca, etc. Stiu multe cazuri in care angajatorul conditioneaza angajarea unui consilier de inscrierea acestuia in CCJ (mai cunosc si altii legea si statutul profesiei de consilier si s-ar putea sa nu creada chestia cu stagiul facultativ).
Te poti trezi vreodata si in instanta ca vreun avocat istet iti cere sa faci dovada ca esti consilier definitiv (pt. cei inscrisi in CCJ, aceasta se face cu legitimatia de consilier) pt. a putea pune concluzii la Curtea de Apel, de pilda.
S-ar putea sa vrei peste cativa ani sa treci in avocatura (cel mai dezagreabil la a fi consilier este, pt. mine, subordonarea ierarhica fata de conducerea unitatii in care lucrezi, astfel ca ajungi uneori sa faci si lucruri care nu au legatura cu atributiile unui jurist), iar unele barouri accepta ca cei caresunt definitivi in altaprofesie juridica si promoveaza examenul de admitere in avocatura sa fie avocati definitivi (cum faci dovada ca ti-ai dat definitivatul in profesie, daca nu faci stagiul?).
De aceea eu ziceam ca totusi nu e asa mare efortul sa te inscrii si sa faci stagiul, ca sa nu-ti para rau mai tarziu ca n-ai facut ceva la vreme.
joe17 a scris:

Ok. Dintre cei care scriu pe site aici vad ca sunt multi consultanti juridici. Prin urmare vin cu o intrebare.. poate stupida.. A facut cineva stagiul de care vorbim aici? Pentru ca mie mi se pare un haz total sa cada la latitudinea persoanei in cauza daca face sau nu face stagiul asta. Ori e obligatoriu, ori e optional.. Eu am inteles ca oricum dupa 6 luni se trece la un plan salarial mai mare, dar nu m-a intrebat nimeni de stagiu.



Buna Joe
Eu am lucrat ca si consilier juridic intr-un spital timp de 5 ani, niciodata nu m-a intrebat nimeni de apartenenta la vreo organizatie profesionala sau de stagiu. Se pare, dupa cum ai observat, ca legea de organizare a consilierilor juridici este interpretabila si lacunara, din acest motiv dispute sunt destule pe forum legate de obligativitatea/optionalitatea stagiaturii.
Ca si consilier juridic in spital faci parte din "personalul contractual" din cadrul sistemului sanitar, nu esti functionar public, legea functionarilor publici nu ti se aplica. (a nu se confunda, legat de mesajul postat de una din colegele noastra mai devreme, statutul consilierilor juridici incadrati la Autoritatea de Sanatate Publica, care sunt functionari publici, sau cei din casele de asigurari de sanatate, la fel functionari publici)
In rest... atributiile in mare au cam fost descrise, atentie mare la legislatia specifica in materie de salarizare, garzi, ore suplimentare, ma rog dreptul muncii in general.
Ca sa nu uit, ti s-a spus ca dupa 6 luni se va trece la un plan salarial mai mare, probabil pentru ca momentan esti incadrat ca si consilier juridic debutant. Dupa 6 luni vei trece la consilier juridic III si bineinteles la un salar mai mare. Insa nu te astepta la diferente foarte mari.
Pentru a te angaja in munca ca si consilier juridic, nu trebuie sa fii inscris in cadrul vreunui Colegiu din tara. E o mare pacaleala asta.

Alte discuții în legătură

Cum treci de la consilier juridic debutant la consilier juridic gradul 4 maier_raul2000 maier_raul2000 ma puteti sfatui si pe mine cu privire la procedura de trecere de la consilier juridic grad debutant la consilier juridic gradul IV, mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)
Statut si legi aplicabile consilierilor juridici functionari publici Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma poate lamuri cineva care statute si legi sunt pana la urma aplicabile consilierilor juridici cu statut de functionar public ?? In legea 514 scrie ... (vezi toată discuția)