Salut! Deschid acest subiect nou si vin cu o intrebare.. Stie cineva ce atributii are un consilier juridic al unui spital, cu ce fel de probleme se confrunta?.. Astept raspunsurile voastre.. poate chiar din partea unor astfel de consilieri care lucreaza in spitale.
Multumesc anticipat!
P.S.:in cazul unui absolvent care a terminat in vara lui 2007 si care doreste un astfel de post, este necesar efectuarea acelui stagiu care este stipulat in statutul consilierului juridic?..
Sa inteleg ca medicul are un cabinet individual (iar asistenta e angajata cabinetului)? Sau e angajat cu CIM la spital?
Oricum, in ambele cazuri, trebuie facuta cercetare disciplinara si, daca se impune, aplicata sanctiunea concedierii disciplinare a asistentei, difera doar cine face cercetare: spitalul sau cabinetul.
Lory are dreptate exista diferente in functie de detinatorul cabinetului, insa daca ai spus ambulatoriu de specialitate m-a dus gandul la cel al spitalului, instant :">
Exact.. e vorba de ambulatoriu de specialitate al spitalului, care deocamdata nu a intrat in procesul de reorganizare. Asadar sunt angajatii spitalului si medicul si asistenta. Problema e ca medicul dorea de mult sa-i fie schimbata asistenta, pentru ca nu putea lucra cu ea (tot felul de nereguli), dar nu i-a facut pana acum referat niciodata. Ea este si asistenta sef, iar zilele trecute a plecat in concediu, lasand ustensilele medicale in neregula. A venit Sanepid-ul si a sanctionat cabinetul. Ca urmare, medicul doreste sa-i fie schimbata asistenta.. deci nu neaparat sa fie concediata.Medicul repsectiv este si medicul sef al ambulatorului si a schimbat-o din functia de asistent sef pe respectiva. Directorul spitalului, la randul sau a intrebat daca exista vreo lege in baza careia sa se dispuna transferul asistentei pe baza celor reclamate de medic, iar eu m-am gandit (exact cum m-ati si indrumat) prevederile codului muncii (art.264 si urm).. Sper sa nu va sacai cu intrebarile de genul asta, dar sunt la inceput si-mi vine un pic mai greu sa descalcesc problema. :)
:D Problemele dintr-un spital sunt multe si diverse si in general greu de descalcit. Pai#-o, o sanctiune disciplinara nu implica neaparat mutarea pe o alta sectie sau intr-un alt ambulatoriu. Locul muncii se schimba numai cu acordul partilor (vezi art 41 alin 3 Codul muncii). Atentie, art 264 se pare ca l-ai aplicat deja, avand in vedere ca s-a aplicat lit c, retrogradarea din functie (schimbarea din functia de asistent sef), ceea ce inseamna ca se aplica art 265 :pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. Pe de alta parte, teoretic intr-un spital fiecare asistenta este incadrata in statutul de functii pe un post (ex. asistenta in ambulatoriul de specialitate X). Un pic mai complicat decat la o societate privata. Transferul ei pe alta sectie/ ambulatoriu se face prin rocada a 2 persoane. Discuta la RUNOS cu cine se ocupa de resurse umane cum s-ar putea face asta mai degraba printr-o intelegere interna a tuturor partilor implicate.