Salut! Deschid acest subiect nou si vin cu o intrebare.. Stie cineva ce atributii are un consilier juridic al unui spital, cu ce fel de probleme se confrunta?.. Astept raspunsurile voastre.. poate chiar din partea unor astfel de consilieri care lucreaza in spitale.
Multumesc anticipat!
P.S.:in cazul unui absolvent care a terminat in vara lui 2007 si care doreste un astfel de post, este necesar efectuarea acelui stagiu care este stipulat in statutul consilierului juridic?..
Cum pot recupera contravaloarea prestatiei medicale acordate unui cetatean strain care nu prezinta dovada ca plateste asigurare de sanatate si nu face parte din spatiul comunitar(Correa). Cetateanul e reprezentat in Romania de o agentie. Prin urmare, agentia se obliga sa plateasca acel consult. Se emite factura se trimite debitorului dar acesta nu o plateste. Factura nu e semnata de debitor doar trimisa prin scrisoare cu confirmare de primire. Conditiile ce trebuie indeplinite pentru somatia de plata sunt cam evazive. Factura fara semnatura, doar confirmare de primire; factura nu are data scadenta, exista doar aviz medical care dovedeste efectuarea consultului.
De asemenea , pentru viitor, pentru a evita astfel de probleme cum as putea face sa-l oblig pe pacient sa plateasca. Adica sa nu plece fara sa plateasca?!
Exista pe undeva o conventie in materia asigurarilor sociale cu Coreea? Nu-mi amintesc sa fie, insa nu ar strica verificat. Ce fel de agentie il reprezinta? Este pacientul angajat al acestei agentii sau care este raportul intre cei doi? In ce mod s-a obligat agentia sa plateasca consultul medical al pacientului?
O institutie sanitara publica nu are voie sa refuze nici unui pacient consultul de urgenta. Daca asta a fost situatia atunci aceste cheltuieli se vor recupera prin decont de la Casa de Asigurari de care apartineti, in situatia in care exista un contract incheiat cu aceasta insitutie.
Pentru viitor in materia urgentelor medico-chirurgicale, pe care le gasiti definite in Contractul cadru pentru furnizarea seriviciilor medicale spitalicesti pentru 2007 (se pare ca se aplica pana in 31 martie 2008) vedeti prevederea urmatoare: "În situaţia în care pacientul nu dovedeşte calitatea de asigurat, spitalul acordă serviciile medicale de urgenţă având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îi externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică. La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către pacient."
In materia consulturilor la solicitare sau in afara urgentelor medico-chirurgicale, institutia sanitara isi poate recupera cheltuielile in baza Ordinului 122/2007 - Normele metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte. Pentru acele cazuri in care nu ezista astfel de documente international se merge pe prevederi de drept comun, eliberare factura, urmand ca in caz de neplata, eventual procedura concilierii prealabile, urmata de un proces... Oricum, odata ce l-ai primit, daca nu este urgenta, nu prea poti sa il tii cu forta sa nu plece fara sa plateasca:) Ai posibilitatea recuperarii sumelor.
Oricum, raspunsurile sunt pe ghicite... prea multe detalii lipsa.
E vorba de un marinar , dupa nume ar fi arab, angajat pe un vas sub pavilion coreean. Aceste vase , cand ajung in portul romanesc incheie contracte de agent-cred eu- cu agentii de shipping( operatiuni portuare, agenturare etc), care ii reprezinta in port in toate operatiunile pe care le vor efectua. Nici eu nu am date foarte multe, ce pot sa spun e ca obiceiul locului e ca , in caz de urgente etc, aceste urgente sa se platesca de catre aceste agentii. Probabil ca isi recupereaza cumva banii de la armator. Pe mine nu ma intereseaza.
Problema e ca exista undeva o veriga lipsa, ca in astfel de cazuri riscam sa nu ni se plateasca prestatiile. Si eu vreau sa pervin astfel de probleme si nu stiu cum.
In cazul de fata o sa incerc totusi o somatie de plata cu toate ca nu sunt mari sanse in acest sens dar macar poate ii sperii.:D
Si inca ceva, o factura fara termen de plata stipulat cand poate fi considerata scadenta?Nu exista contract. Pot sa o consider scadenta la data primei notificari. As fi vrut o reglementare legala in acest sens.
Multumesc Cristina Boros. Pt. mine e un domeniu in care in fiecare zi mai invat ceva.
Exista vreo lege care sa reglementeze distribuirea tichetelor de masa cu ocazia sarbatorilor legale? In unitatea unde lucrez s-a hotarat distribuirea unor tichete cu ocazia Pastelui si as dori sa stiu daca este statuat undeva vreo obligatie a angajatorului de a distribui tichete si cu ocazia altor sarbatori. Am cautat prin legile privind tichetele de masa si nu am gasit o astfel de mentiune.
Multumesc anticipat!