avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturile administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturile administratorului

Cu ce drept administratorul poate sa-mi intre mie in apartament pentru citirea repartitoarelor. Inteleg, a fost o hotarare a asociatiei, dar sunt putin furios, datorita faptului ca inainte ni se cerea centralizarea acestora pe o foaie si depunerea intr-o cutiuta speciala, acum, prin cine stie ce hotarare, trebuie sa-l primesc de 2x pe luna in casa.

Odata pentru citirea apometrelor si odata pentru citirea repartitoarelor.

Nu mi se pare acceptabil sa fiu obligat sa mi se citeasca repartitoarele, in mod special in cat, la un apartament de 3 camere, care majoritatea timpului functioneaza doar 2 calorifere, deloc sau pe nivel mediu (nr 3), sa-mi vina o factura doar la caldura de 360 de ron pe luna octombrie.

Stiu ca mai sunt si alte subiecte pe acest forum, dar informatiile sunt foarte dispersate.
Ma intereseaza:
- Are drept administratorul sa intre la mine in apartament sa-mi citeasca repartitoarele?
- Ce lege li se aplica lor?
- Unde pot face o reclamatie si in ce masura ii afecteaza pe dansii acest lucru?

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:49, 11 Decembrie 2010
Discutia a sarit intr-un derizoriu stupid, de la dreptul administratorului de a citi repartitoarele la dreptul constitutional de a-ti tine mobila ascunsa de ochii lui.
Cred ca ar trebui sa va ganditi totusi ca orice comunitate se conduce dupa niste legi, reglementari, reguli...si asa cum dv. vreti ca administratorul sa nu va vada mobila, asa si comunitatea reprezentata de administrator vrea sa verifice periodic daca dv. spuneti adevarul la citirea contoarelor.
Ideea e ca dv. va puteti opune, nimeni nu a zis ca va intra cineva cu forta in casa, dar va trebui sa suportati niste rigori reglementate de asemenea, aplicarea acestora creandu-va noi nemultumiri.

Grea dilema! Neaparat concursul unor avocati celebri in forum o va rezolva!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
elga50, moderator
pai de ce nu ii dati d-stra citirile sa nu mai intre ca doar se stiu marjele de consum al unui apartament. putina colaborare nu strica. normal nu ar trebui sa citeasca adminisratorul ca poate e mai batrin si nici nu vede mai bine ca d-stra, si nici nu este o urgenta:P
Daca ati fi citit cu atentie, @rondelli spune ca a dat aceste citiri pe formular, dar ca cei de la asociatie doresc sa ii citeasca administratorul apometrele si repartitoarele.
Administratorul poate fi chiar si un tanar domn sau un domn cu ochelari care sa vada foarte bine. Nu toti administratorii sunt niste prapaditi! ;)
adriantot a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Daca politia si procuratura nu poate intra fara un mandat in casa dvs., este lesne de inteles ca nici administratorul asociatiei nu poate.
Restul aspectelor sunt cumva relative.

Asa cum a sesizat si utilizatorul, probabil ca nu numai ca nu ati urmarit discutia, dar nu ati citit legea 230/2007. Daca aplicarea unei legi este "cumva relativa", inseamna ca ducem totul in derizoriu si ne dam cu parerea ca nici procuratura...
Pai procuratura, dupa spusele dv, nu poate intra in casa cuiva fara mandat (dar cu mandat poate, nu?), conform legii 230/2007 mandatul este acel preaviz de 5 zile.
Iar daca-i o avarie nu stam 5 zile (conform legii se intra iumediat in apartament), iar politia nu mai asteapta mandat cand vede ca unul da foc sau omoara pe cineva in casa.


Stimate domn, intrarea pe o proprietate in caz de forta majora este cu totul altceva decat instituirea unei obligatii legale care sa contravina Constitutiei, in sensul ca administratorul are acest drept.
Este adevarat ca in caz de incendiu, maladie, si alte cazuri exceptionale se poate intra chiar si in lipsa proprietarului, dar va spun ca nu veti putea obtine prin instanta exercitarea acestui drept prin intermediul unei hotarari judecatoresti.

Nu sunt de acord nici cu opinia ca se poate incalca constitutia doar pentru ca ne aflam in Romania...

avocat Claudiu Lascoschi
Legea spune clar: "...sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca...sau in cazuri de urgenta...".
La noi in bloc, fiecare locatar isi citeste lunar contoarele de apa si repartitoarele. Optional,ca in cazul meu si al multor altor vecini, contra unei taxe lunare/repartitor, vin de la Radet pentru a face citirea repartitoarelor.
Consider abuziva intrarea administratorului in apartament in afara cazurilor mentionate in lege.

Alte discuții în legătură

Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat de către asociația de proprietari să instalez ... Colen Colen Pot fi obligat de către Asociația de Proprietari să instalez un nou apometru cu citire de la distanță în condițiile în care am instalat acum 3 luni un ... (vezi toată discuția)