avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturile administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturile administratorului

Cu ce drept administratorul poate sa-mi intre mie in apartament pentru citirea repartitoarelor. Inteleg, a fost o hotarare a asociatiei, dar sunt putin furios, datorita faptului ca inainte ni se cerea centralizarea acestora pe o foaie si depunerea intr-o cutiuta speciala, acum, prin cine stie ce hotarare, trebuie sa-l primesc de 2x pe luna in casa.

Odata pentru citirea apometrelor si odata pentru citirea repartitoarelor.

Nu mi se pare acceptabil sa fiu obligat sa mi se citeasca repartitoarele, in mod special in cat, la un apartament de 3 camere, care majoritatea timpului functioneaza doar 2 calorifere, deloc sau pe nivel mediu (nr 3), sa-mi vina o factura doar la caldura de 360 de ron pe luna octombrie.

Stiu ca mai sunt si alte subiecte pe acest forum, dar informatiile sunt foarte dispersate.
Ma intereseaza:
- Are drept administratorul sa intre la mine in apartament sa-mi citeasca repartitoarele?
- Ce lege li se aplica lor?
- Unde pot face o reclamatie si in ce masura ii afecteaza pe dansii acest lucru?

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:49, 11 Decembrie 2010
Pai nu era abuziva....era conforma cu legea.
Pai nu este clar? Unde mentioneaza legea ca administratorul trebuie sa intre ca sa-ti citeasca repartitoarele si contoarele?
Mai citez o data din lege ca poate nu ati citit toate paginile acestui topic:
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.


Nu e clar sau vreti lege si pentru mersul pe trotuar?

Pe de alta parte asociatia isi poate face si un regulament de citire a contoarelor in apartamentele proprietarilor, ca d-aia e asociatie, sa vegheze la interesul general. Or citirea sau verificarea acestor contoare este un interes general.

Cine nu vrea sa se conformeze are la dispozitie sa suporte plata unui consum normat tot conform unor reglementari legale. Nu-i nicio problema pentru asociatie sa faca si acest lucru.
Alegerea este a proprietarului.
Buna ziua,
Nu ati precizat daca / cu cine aveti contracte pt. montarea / punerea in functie si urmarirea functionarii / citirea la finele fiecarei luni a datelor mijloacelor de masurare metrologica - ,,apometre'' / ,,calorimetere'' (pt. apa rece, calda si caldura).
Probabil ca aveti un contract cu societatile comerciale agreate / autorizate (sau PFA) care au montat si pus in functie apometrele si calorimetrele.
Verificati atent prevederile clauzelor contractuale : drepturile prestatorului si obligatiile dvs. - ca beneficiar (include permiterea accesului delegatului / imputernicitului firmei respective / administratiei blocului, pt. citirile lunare si implicit - taxarea dvs. pt. aceasta prestatie ?).
Daca prin cele doua contracte, a ramas vreo activitate necesara finalizarii exploatarii instalatiilor si furnizarea utilitatilor (inclusiv plata serviilor prestate), probabil ca printr-un contract (conventie sau protocol), au fost preluate de catre administratia asociatiei de locatari / proprietari care, prin hotarari statutare / cu respectarea prevederilor legale in vigoare, aplicabile, poate stabili reguli (comunicate in timp util celor carora le sunt aplicabile - individual sau la avizierele de la parter bloc / sediu administratie).
victoriahaiduc a scris:

Legea spune clar: "...sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca...sau in cazuri de urgenta...".
La noi in bloc, fiecare locatar isi citeste lunar contoarele de apa si repartitoarele. Optional,ca in cazul meu si al multor altor vecini, contra unei taxe lunare/repartitor, vin de la Radet pentru a face citirea repartitoarelor.
Consider abuziva intrarea administratorului in apartament in afara cazurilor mentionate in lege.


Da, in caz de urgenta poate sa intre si in lipsa proprietarului.
Spre exemplu, in caz de incendiu se poate intra dar cred ca s-ar astepta pompierii...daca incendiul ar fi deja prea mare...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat de către asociația de proprietari să instalez ... Colen Colen Pot fi obligat de către Asociația de Proprietari să instalez un nou apometru cu citire de la distanță în condițiile în care am instalat acum 3 luni un ... (vezi toată discuția)