avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturile administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturile administratorului

Cu ce drept administratorul poate sa-mi intre mie in apartament pentru citirea repartitoarelor. Inteleg, a fost o hotarare a asociatiei, dar sunt putin furios, datorita faptului ca inainte ni se cerea centralizarea acestora pe o foaie si depunerea intr-o cutiuta speciala, acum, prin cine stie ce hotarare, trebuie sa-l primesc de 2x pe luna in casa.

Odata pentru citirea apometrelor si odata pentru citirea repartitoarelor.

Nu mi se pare acceptabil sa fiu obligat sa mi se citeasca repartitoarele, in mod special in cat, la un apartament de 3 camere, care majoritatea timpului functioneaza doar 2 calorifere, deloc sau pe nivel mediu (nr 3), sa-mi vina o factura doar la caldura de 360 de ron pe luna octombrie.

Stiu ca mai sunt si alte subiecte pe acest forum, dar informatiile sunt foarte dispersate.
Ma intereseaza:
- Are drept administratorul sa intre la mine in apartament sa-mi citeasca repartitoarele?
- Ce lege li se aplica lor?
- Unde pot face o reclamatie si in ce masura ii afecteaza pe dansii acest lucru?

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:49, 11 Decembrie 2010
dorescsastiu a scris:

Buna ziua,
Nu ati precizat daca / cu cine aveti contracte pt. montarea / punerea in functie si urmarirea functionarii / citirea la finele fiecarei luni a datelor mijloacelor de masurare metrologica - ,,apometre'' / ,,calorimetere'' (pt. apa rece, calda si caldura).
Probabil ca aveti un contract cu societatile comerciale agreate / autorizate (sau PFA) care au montat si pus in functie apometrele si calorimetrele.
Verificati atent prevederile clauzelor contractuale : drepturile prestatorului si obligatiile dvs. - ca beneficiar (include permiterea accesului delegatului / imputernicitului firmei respective / administratiei blocului, pt. citirile lunare si implicit - taxarea dvs. pt. aceasta prestatie ?).
Daca prin cele doua contracte, a ramas vreo activitate necesara finalizarii exploatarii instalatiilor si furnizarea utilitatilor (inclusiv plata serviilor prestate), probabil ca printr-un contract (conventie sau protocol), au fost preluate de catre administratia asociatiei de locatari / proprietari care, prin hotarari statutare / cu respectarea prevederilor legale in vigoare, aplicabile, poate stabili reguli (comunicate in timp util celor carora le sunt aplicabile - individual sau la avizierele de la parter bloc / sediu administratie).


Este interesant din punct de vedere juridic si aspectul semnarii unui contract pentru a permite unei persoane sa intre in casa.
Dupa parerea mea, chiar si daca exista un contract semnat prin care sa se permita accesul in apartament poate sa fie reziliat unilateral de proprietar deoarece insasi Constitutia Romaniei in confera acest drept.
Nici legea ordinara si nici contractul ca si lege a partilor nu poate sa interzica drepturi garantate constitutional.
Se poate vorbi despre o clauza lovita de nulitate absoluta sau de dreptul partii de a rezilia in mod unilateral contractul direct in raport de prevederile constitutionale.

avocat Claudiu Lascoschi
Discutii dupa parerea mea nelalocul lor. ,,Zice'' Legea 230/2007 ,, cu un preaviz ...... .........acum sunt 15 zile, dupa ultima modificare. Deci prostul de administrator, chiar isi face treaba. Eu sunt administrator, si fac o citire(verificare) generala la toata asociatia odata pe an, si e un calvar. D-le rondelli sau cum te-oi fi numit, inseamna ca ai ceva de ascuns. Eu in locul lui nea administratorul, toata diferenta dintre apometrul general si suma apometrelor de pe o scara, ti-as baga-o dumitale. Asa ti se respecta INTIMITATEA, si nici prostul nu s-ar mai apleca sa-ti citeasca apometrele, poate e si batran, si-l doare spatele. D-le avocat_lasco, locuiti la vila, cata apa consumati atata platiti, dar la comun unde sunt si cate 40 apartamente pe o scara vor exista intotdeauna diferente si trebuie sa cauti cat de cat unde e chichita.
#-o . Ma luati cu procuratura........ mai sunt si probleme cetatenesti care trebuiesc rezolvate si altfel , de altfel asa zice legea 230 , nu priviti numai inainte precum calul.
Nu sunt nici pe departe un specialist, dar de cand sunt repartitoarele proprietate comuna? Articolul citat spune:
Art. 15. - ...proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu.


In al doilea rand, verificarea consumului nu este o inspectie, reparatie sau inlocuire a ziselor repartitoare. Citirea consumului nu este o inspectie a proprietatii comune, inspectia presupunand ca trebuie constatate niste deficiente in functionare care ii afecteaza si pe ceilalti.

Din aceste doua motive, nu cred acest articol poate justifica intrarea administratorului in conditile date.
eumarian a scris:

Nu sunt nici pe departe un specialist, dar de cand sunt repartitoarele proprietate comuna? Articolul citat spune:
Art. 15. - ...proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu.


In al doilea rand, verificarea consumului nu este o inspectie, reparatie sau inlocuire a ziselor repartitoare. Citirea consumului nu este o inspectie a proprietatii comune, inspectia presupunand ca trebuie constatate niste deficiente in functionare care ii afecteaza si pe ceilalti.

Din aceste doua motive, nu cred acest articol poate justifica intrarea administratorului in conditile date.


Cu proprietatea am avut o mare obsesie in sensul ca nu poate fi incalcata si ca este ceva suprem...
Dar, oamenii au preferat sa angajeze avocati cu relatii in procese cu statul...pe proprietate...
No coment...
Parerea mea a fost ca la CEDO nu se ajunge decat in conditii extreme dar...no coment...

Culmea ( daca se poate spune asa ) este ca inca nu am ajuns la CEDO cu propriul proces...

Constitutia permite intrarea intr-o proprietate cu mandat de perchezitie sau cu mandat de executare a pedepsei...
Si chiar si in situatii de acest gen am avut obiectii serioase deoarece desi constitutia este sacra...exista si reguli de drept comun...
Ca sa intre administratorul se poate doar cu acordul proprietrului liber exprimat si in deplina cunostiinta de cauza...
Sper sa incheiem discutia aici.
Domnii avocati vor merge la CEDO intr-un proces de vis pe care sa-l si castige :)) cu un proprietar caruia administratorul i-a intrat cu forta in casa, punandu-i piciorul in usa si fortand intrarea in casa in baza articolului 15 din legea 230/2007 si incalcandu-i dreptul constitutional sa-si tina mobilele pitite ....cand "o face plopul pere si rachita micsunele", dar in mod sigur administratorul nici nu va intra cu forta in casa, ci conform unui regulament legal de impartire a pierderilor de apa in condominiu proprietarul se va trezi cu suma pierderilor de plata pe lista.
Deci, domnilor avocati, perorati aici pe o speta teoretica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat de către asociația de proprietari să instalez ... Colen Colen Pot fi obligat de către Asociația de Proprietari să instalez un nou apometru cu citire de la distanță în condițiile în care am instalat acum 3 luni un ... (vezi toată discuția)