am fost casatorita in Germania, am facut transcrierea actului de casatorie in romania.
Acum vreau sa ma recasatoresc, dar am nevoie sa transcriu si divortul pe marginea actului de casatorie.
Divortul e pronuntat in Germania, cu hotarare ramasa definitiva si irevocabila din 2005.
M-am interesat in romania si exista doua variante:
-conform legii 1051992 se face prin procedura de exequatur;
- avand in vedere faptul ca romania dupa 1 ianuarie 2007 a intrat in ue, este valabila doar o copie tradusa si legalizata la un notar a acelei hotarari de divort.
Insa nimeni nu ma poate lamuri care varianta este valabila la momentul actual si daca este cea de-a doua conform carei legi.
Cred ca este o mare diferenta intre ce a scris doamna si ce am scris eu cu privire la termene......
Doamna asteapta vreo 90 de zile intrucat transcrierea o face prin autoritatile din Romania, iar in exemplu dat de mine Ambasada sau Consulatele Romaniei din Canada rezolva asta in 7 - 10 zile.... :)
Prin deschiderea unui proces s-ar intarzia si mai mult ..... problema care se ridica de ce in afara tarii termenele sunt asa de mici, iar in tara cateodata te uita sfintii :-/
Revenind la problema doamnei parerea mea este ca trebuie sa-i pistoneze cu telefoanele sau cu mail-ul ori sa mandateze pe cineva sa se ocupe de acest lucru.
Si eu sunt de aceeasi parere.:)
Insa, in caz exceptional are si varianta sus aratata de mine.
Eu am incercat sa subliniez faptul ca totusi doamna ar avea nevoie de un avocat.Sigur ca din Lugoj.
Problema este ca timpul trece si ei stau.
Slava domnului ca existati si poate ma lumineaza si pe mine cineva!
As avea doua intrebari:
1.Am hotarirea de divort apostilata, definitiva si executorie, cu incredintarea minorului.Am vorbit cu un avocat in tara pt inceperea procedurii de exequator, insa, dupa ce a citit traducerea hotaririi de divort, mi-a spus ca nu se folosete cuvintul "custodie", si doar faptul ca minorul va locui cu mama sa( adica cu mine), ca tatal ii va plati pensie alimentara, nu inseamna pentru o instanta din tara ca am custodia!!!!!
Va rog din suflet sa ma lamuriti, daca trebuie neaparat sa se foloseasca cuvintul custodie, desi din context reiese foarte clar ca minorul este in incredintarea mea. De asemenea, in tara in care sunt, si care nu e membru UE, copilul este dat prin lege( se specifica clar in codul civil, nu au codul familiei) mamei.
2. Daca aceasta procedura de exquator se face cu citarea partilor, trebuie neaparat sa vin in tara, eu si minorul, sau pot trimite imputernicire avocatului sa ma reprezinte?
Mentionez ca pina la solutionarea acestei probleme, nu ma pot deplasa cu minorul in tara pt ca nu o il mai pot scoate decit dupa solutionare, deoarece relatiile cu tatal sunt imposibile, deci este exclusa o procura din partea acestuia .
Va multumesc din suflet pentru raspuns!