avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recunoastere divort in romania
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recunoastere divort in romania


am fost casatorita in Germania, am facut transcrierea actului de casatorie in romania.
Acum vreau sa ma recasatoresc, dar am nevoie sa transcriu si divortul pe marginea actului de casatorie.
Divortul e pronuntat in Germania, cu hotarare ramasa definitiva si irevocabila din 2005.
M-am interesat in romania si exista doua variante:
-conform legii 1051992 se face prin procedura de exequatur;
- avand in vedere faptul ca romania dupa 1 ianuarie 2007 a intrat in ue, este valabila doar o copie tradusa si legalizata la un notar a acelei hotarari de divort.
Insa nimeni nu ma poate lamuri care varianta este valabila la momentul actual si daca este cea de-a doua conform carei legi.
Eu am o problema mai ...complicata...Am hotararea de divort pronuntata in strainatate dar inca nerecunoscuta in tara pentru ca in momentul redactarii au scris gresit de citeva ori numele de familie al baietelului meu.O singura data apare corect, dar dupa aceea, pe tot cuprinsul hotararii, numele de famile este gresit! Am incercat sa indrept aceasta eroare inainte de recunoasterea hotararii, dar surpriza, judecatorul s-a pronuntat ca s-a prescris termenul in care puteam cere acest lucru si ca nu mai este nimic de facut.
Sunt disperata efectiv, pentru ca nu stiu cum sa procedez!!!! Ma gindeam sa axez aceasta noua hotarare, prin care imi refuza indreptarea erorii materiale, o apostilez si o trimit in tara impreuna cu hotararea de divort....Credeti ca o sa am probleme din acest motiv cu recunoasterea divortului si ce este mult mai important, custodia copilului???

Va multumesc din suflet pentru raspuns!!
In opinia mea, daca eroarea nu este in dispozitivul hotararii nu vad sa aveti probleme.
Faceti si dovada cu prescriptia si eu zic ca e O.K.

AVOCAT cLAUDIU lASCOSCHI
Va multumesc foarte mult! M-am mai linistit, dar din pacate eroarea este in dispozitivul hotararii...Oricum, alta posibilitate nu mai am!
Daca din datele de identiate ale minorului rezulta ca este o greseala fara implicatii asupra identitatii e posibil sa nu aveti probleme in Romania.

Se va gasi o modalitate in Romania sa rezolvati problema.

avocat Claudiu lascsochi
elis a scris:

:offtopic:
incercati pe cat posibil sa nu dati raspunsuri in afara topicului . Aceste discutii pot fi purtate si prin mesaje private.
Doamna a incercat sa gaseasca o solutie pentru a-si rezolva problema si nu sa discute de ce sau din ce cauza functionarii rezolva cu greu asemenea probleme.

Ca o paranteza, se pare ca inscrierea in registrele de stare civila romane, de la ambasada sau consulatele Romaniei, a certificatelor de stare civila emise de autoritatile straine au termen de rezolvare mult mai mic decat in tara intre 7 si 10 zile.
De exemplu, [ link extern ]



Stimati mediatori, avocati, judecatori, simplii cetateni,
Am citit acest trend si sunt total consternata de cat de "incurcate sunt caile Domnului"

Trec direct la subiect in speranta ca va incerca cineva sa mi le netezeasca ( multumesc anticipat pentru orice lamurile)
---------:
-Cetatean Roman, Canadian; -casatorita in Romania in 1992, -divortata in Canada 2001; -sentinta ramasa definitiva si irevocabila in 2001; -obtinut authentificarede direct de la JLAC, Ottawa, Ministerul Afacerilor Externe Ottawa,; -obtinut recunoastere de la Ambasada Canadei in Romania; -obtinut inca o stampila de la Ministerul Afacerilor Externe Roman, ultimele trei acum in februarie martie 2009,
--------
Primaria Sibiu pentru operarea desfacerii casatoriei:
1. Procura speciala - Ok = ( sora mea)
2. Sentinta Canadiana (in acest caz nu exista apostila ci echivalentul, adica cele trei stampile ale forurilor sus mentionate,
3. Sentinta de recunostere (exequator) pronuntata de Tribunalul Competent
------------
Nicaieri nu am gasit si nici chiar un avocat NU A STIUT sa imi spuna exact :
1.Ce acte imi trebuie pentru aceasta procedura,
2.Cat dureaza
3.Ce implica
---------
Din ce am citit in acest subiect am inteles ca exista o ALTERNATIVA (citez):
"Procedura de Exequatur este demarata in baza legii 105/ 1992, mai exact, in baza prevederilor legale enuntate mai sus. Aceasta procedura este insa destul de greoaie, costisitoare si implica prezentarea la minim 2 termene intr-un Tribunal romanesc, adica cateva luni bune, asa ca, in cazul transcrierii unei hotarari de divort, cetatenii romani au la dispozitie o PROCEDURA ALTERNATIVA:
B. aceasta procedura poate depasi, de asemenea, o luna de zile, dar sfatul nostru este ca, daca aveti posibilitatea, sa optati pentru aceasta varianta. Iata si care sunt DETALIILE de catre trebuie sa tineti cont:
-Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie;
-Pentru a-i fi recunoscuta autenticitatea in Romania, Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate, trebuie, mai intai, apostilata (supralegalizata) de catre autoritatile statului in care a fost emisa;
-Dupa venirea in Romania Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie tradusa de catre un traducator autorizat, iar traducerea trebuie legalizata un Notar Public;
-Dupa ce ati parcurs toate etapele de mai sus, puteti depune o cerere de transcriere a Hotararii Judecatoresti emise in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia la Serviciul de Stare Civila al Primariei, care a emis Certificatul de Casatorie;
-Primaria respectiva va trimite dosarul la Bucuresti la I.N.E.P. (Inspectoratul National de Evidenta Informatizata a Persoanelor), care va analiza dosarul, dupa care il va trimite inapoi primariei insotit de un Referat. In baza acestui Referat primaria respectiva va aplica mentiunea "Divortat" pe marginea Certificatului de Casatorie initial.
In ambele cazuri, hotararea judecatoreasca emisa in strainatate , pentru a putea fi recunoscuta in Romania, trebuie sa fie apostilata (daca statul respectiv este membru al Conventiei de la Haga / 1961) sau saupralegalizata de autoritatile competente ale statului respectiv (daca statul respectiv nu este semnatar al Conventiei de la Haga din 1961).
----------
Tot din ce am citit am inteles de asemenea ca acest INEP are si el o alternativa ( citez):

"Ca o paranteza, se pare ca inscrierea in registrele de stare civila romane, de la ambasada sau consulatele Romaniei, a certificatelor de stare civila emise de autoritatile straine au termen de rezolvare mult mai mic decat in tara intre 7 si 10 zile."
-----------
INTREBARI CONCRETE:
1. Imi trebuie sau nu imi trebuie aceasta procedura dureroasa de exequator? Daca da, ce acte, ce implica, ( domiciul in tara, citarea partilor etc....?) Tot daca da, trebuie dupa aceasta sa mai parcurg si alta procedura si mai dureroasa cu acel INEP sau asta o face Primaria?
2. Depre ce vorbea domnul pe care l-am citat (mediator??) cu cele 7 sau 10 zile in citatul de mai sus ca alternativa a acelui INEP.

MULTUMESC ANTICIPAT
Delia Carmen
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2009
DeliaCarmen, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventia de la haga cu privire la rapire internationala de minori ValiChira ValiChira Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In ... (vezi toată discuția)
Transcrierea in romania a actului de separare, divort gabriela suardi gabriela suardi Cum se procedeaza in cazul unui divort facut in Italia? Cum si cand vine recunoscut in Romania. Daca separarea a fost facuta legal la tribunal dar divortul se ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea (in romania) sentintei de divort pronuntata in austria Dorothea Dorothea Salutare tuturor! Am o mica-mare problema: pe scurt, ca timpu-i pretios Casatorita in Ro cu cetatean roman si divortata in Austria. Ambii suntem CRDS. ... (vezi toată discuția)