am fost casatorita in Germania, am facut transcrierea actului de casatorie in romania.
Acum vreau sa ma recasatoresc, dar am nevoie sa transcriu si divortul pe marginea actului de casatorie.
Divortul e pronuntat in Germania, cu hotarare ramasa definitiva si irevocabila din 2005.
M-am interesat in romania si exista doua variante:
-conform legii 1051992 se face prin procedura de exequatur;
- avand in vedere faptul ca romania dupa 1 ianuarie 2007 a intrat in ue, este valabila doar o copie tradusa si legalizata la un notar a acelei hotarari de divort.
Insa nimeni nu ma poate lamuri care varianta este valabila la momentul actual si daca este cea de-a doua conform carei legi.
1.Cred ca hotarirea e foarte buna si puteti inainta actiunea de exequator,neexistind o formulare standard ,incredintarea minorului trebuie sa reiasa din contextul hotaririi.
2.Nu e necesara prezenta dumneavoastra la termenul de judecata,daca aveti avocat cu imputernicire speciala,acesta va reprezinta. In cererea de recunostere a hotaririi sa se faca mentiunea sa se judece fara citarea partilor (art. 172 alin 2 din Legea 105/1992)
Cererea de recunoaştere a hotărîrii străine se soluţionează pe cale principală prin hotărîre, iar pe cale incidentă prin încheiere interlocutorie, în ambele cazuri după citarea părţilor.
Cererea poate fi soluţionată fără citarea părţilor dacă, din hotărîrea străină, rezultă că pîrîtul a fost de acord cu admiterea acţiunii - art.172 din Legea nr.105/1992.
Din interpretarea legii, rezulta ca numai daca in hotararea straina este prevazut faptul ca paratul este de acord cu admiterea catiunii atunci cererea de recunoastere se solutioneaza fara citarea partilor.
Domnule Elis, eu am fost parata, am certific de casatorie si divort apostilate, traduse si legalizate, trimise de cineva din SUA. Stiam ca sunt in divort cu sotul dar de la tribunalul din SUA, pt ca fostul sot nu vorbeste sau vorbeste foarte urat, asa ca am evitat sa vb cu el pe cat posibil. Deci, eu eram de acord cu divortul, chiar ma bucuram ca divortam, pentru a fi linistita. Numai ca nu am primit de la tribunalul din SUA instiintare sau citatie. Cred ca fostul sot a depus actiunea de divort spunand ca nu stie nimic de mine. In acest caz se va face recunoasterea cu citarea partilor? El nu va veni, pt ca vrea ca situatia mea sa fie incurcata, e invidios si razbunator. DACA NU VA VENI, CUM O SA-MI SOLUTIONEZ EU PROBLEMA? MENTIONEZ CA EL E SI CETATEAN ROMAN SI AMERICAN. Multumesc frumos!
Eu am expus prevederea legala legata de solutionarea cererii fara citarea partilor
Articolul respectiv se refera la paratul din actiunea de divort. Daca dvs ati fost de acord cu divortul si din hotararea data in SUA reiese acest lucru, atunci cererea se va solutiona fara citarea partilor.
Daca se va judeca cu citarea partilor, important este ca procedura de citare cu fostul sot sa fi legala, chiar daca nu este prezent la judecarea cererii.
Am revenit.
Mult mai lamurita si cu problema rezolvata.
Pentru cei care au nevoie am sa scriu mai jos 'povestea'.
Legea pe care o aplica starile civile din romania spune ca recunoasterea se face prin Inep, doar ca daca acea hotarare de divort este recunoscuta de un tribunal romanesc, nici starea civila, nici Inep-ul nu are competenta sa conteste hotararea tribunalului romanesc si in consecinta se va face mentiunea pe marginea registrului de stare civila.
Nu e nevoie de un avocat, se poate rezolva cu o persoana imputernicita...(ar fi pacat de Dumnezeu sa platesti onorariul imens al unui avocat, atata timp cat procedura e doar o formalitate.... o procedura in care cunostintele de drept nu sunt obligatorii... si as putea spune ca nici macar folositoare).
Eu am rezolvat cu un singur termen de judecata... si apoi mai dureaza 15 zile ... pana cand hotararea ramane definitiva si irevocabila...
Cam asta e povestea...
La Inep sunt dosare vechi chiar si de un an si jumatate care n-au primit raspuns... asa ca ... mai bine prin tribunal ... mai sigur si mai comod.
La inep am inteles ca se poate rezolva in aceeasi zi, cu conditia sa mergi personal si sa cunosti pe cineva(nu sunt vb in vant ... un prieten a reusit in jumatate de ora sa obtina aprobarea de la Inep).
In concluzie... se poate ... insa ar fi mult mai usor daca functionarii ar fi caracterizati de competenta si ar putea sa te lamureasca fara sa fie nevoie sa bati tot drumul pana in Romania... pentru a ...'impinge' o 'atentie' pentru a-si aminti procedura.
Bafta!