avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog lamuriti-ma!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog lamuriti-ma!

Buna ziua,am si eu nevoie de niste raspunsuri sau mai bine spus trebuie sa ma lamuresc in niste privinte.
Iata pe scurt povestea: sunt cu un barbat care are un copil in varsta de aproape un an,dintr-o relatie anterioara.A recunoscut copilul si plateste pensie alimentara- depune pe un card o suma de bani (mult mai mare decat cea prevazuta de lege).Impreuna cu mama copilului, a decis sa mearga sa vada copilul de cate ori este posibil,2-3 ori pe saptamana.Totul a fost decis pe cale amiabila,asadar nu s-a ajuns la proces. In ultimul timp relatia dintre el si mama copilului s-a inrautatit si probabil ca in cele din urma se va ajunge la un proces. As dori sa stiu ce drepturi are tatal copilului si la ce varsta va putea lua copilul la el acasa, macar pt cateva ore.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ella_11 , utilizator 14:48, 2 Aprilie 2008
Referitor la povestea mea...as mai avea o intrebare: in cazul in care ma casatoresc cu acest barbat, iar in urma casatoriei vor rezulta alti copii, cum pot "proteja" atat pe mine cat si pe presupusii copii de acest copil...Spun asta din cauza mamei lui, care cu siguranta va crea probleme (deja creeaza probleme- solicita o pensie alimentara mult mai mare decat cea actuala care oricum este peste suma impusa de lege si...bate apropo-uri referitoare la mosteniri si altele de genul acesta) si va avea anumite revendicari...Ce masuri de precautie pot lua pentru a nu avea probleme peste niste ani...nu as vrea sa intru in nu stiu ce procese legate de impartiri de bunuri.
Va multumesc si imi cer scuze daca par exagerata dar...ma uit in jur si vad ce se intampla in situatii asemanatoare, vad cum mama-vitrega merge prin tribunale sau este data afara din casa...
Din pacate, sa faceti ceva care sa va garanteze ca nu veti ajunge in proces... nu se prea poate.
Si nici nu exista chestiuni generale, astfel incat daca doriti o protectie in acest sens cel mai bine este sa mergeti sa vorbiti cu un avocat. In functie de situatia concreta insa se modifica solutiile: daca va casatoriti se svchimba, daca faceti un copil se schimba iar... tot asa...
Referitor la pensia asta: care e suma pe care o plateste tatal acum si care stiti dv. ca ar fi suma legala? Ca nu prea inteleg, exact...
Din cate stiu 25% din salariu este suma pe care ar tb sa o plateasca...el a facut un calcul si depaseste acest procentaj...ca sa intelegeti mai mult situatia si temerile mele, va dau un exemplu...mama copilului face afirmatii de genul: "daca mai faci un copil mie tot 25% din salariu imi dai"...va reamintesc ca ei nu au hotarat prin instanta dreptul de vizita al copilului, ci pe cale amiabila...lui ii este teama ca daca se va ajunge la un proces va vedea copilul doar atunci cand ii permite legea, nu ca acum cand merge de cate ori poate si vrea...ideea este ca el tolereaza multe scene si isterii ale acestei femei tocmai pt ca la mijloc se afla copilul, si ii este teama, dupa cum v-am spus, sa piarda anumite "beneficii"...
Va multumesc pt raspunsuri si pt intelegere
Pensia de intretinere(alimentara) pentru un singur copil (minor) se poate obtine in procent de pana la 25% din venitul net ar tatalui sau o suma fixa pe care o stabileste judecatorul. La 2 copii este de 1/3 din venitul net al tatalui, iar de la 3 copii in sus, pana la 1/2 din venitul net.

In conditiile in care cel care datoreaza pensie alimentara pentru unul sau mai multi copii mai are in intretinere si alti copii, instanta va tine seama de acest lucru in stabilirea pensiei alimentare.

Pentru dreptul la vizita este mai bine sa se adreseze instantei de judecata, asa cum s-a mai scris.

Daca s-au inteles pe cale amiabila si fara hotarari judecatoresti se vor intelege si de acum incolo. Cu o conditie. Sa nu va amestecati in relatia dintre barbatul dvs. si copilul lui. O sa ziceti cu toata forta ca m-am apucat sa-nsir tampenii... Dar pana si modul in care dvs ati inceput sa puneti intrebari (in locul celui cu adevarat interesat - barbatul dvs.) luand-o pe dupa frasin ... de la interesul vizitelor tata/copil ..pana la protectia dvs., mie imi spune altceva.

Puneti-va o clipa in locul celeilalte. Daca pe dvs va intereseaza viitorul copiilor dvs. inca nenascuti e firesc ca si pe ea sa o intereseze acelasi lucru, ba chiar incepand cu prezentul. Reactia ei e tipica... de closca ce-si vede puiul amenintat

ella_11 a scris:

...mama copilului face afirmatii de genul: "daca mai faci un copil mie tot 25% din salariu imi dai"...

Asa incat, daca barbatul dvs. se va apuca sa tunda din surplusul pe care il dadea copilului lui, doar pentru simpla dvs. prezenta, e mai mult decat limpede cam cum va fi exacebat viitorul in capul acelei femei si cam care ii va fi reactia... Nu zic ca e buna, zic doar ca o intuiesc.

Alte discuții în legătură

Program de vizita gabrielasanvi gabrielasanvi Va relatez urmatoarea situatie: fiica mea, necasatorita, are un copil de 2 ani( pe care il creste cu ajutorul al parintilor ei). Tatal copilului nu a ... (vezi toată discuția)
Custodie copil 6 luni miara miara Va rog frumos sa-mi spuneti ce presupune custodia comuna in cazul unui copil de 6 luni. Daca copilul este dat mamei spre ingrijire , ce drepturi are tatal ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil rezultat din concubinaj Elbi28 Elbi28 Buna ziua, Un prieten locuieste in Italia si are un baietel de 5 ani, provenit dintr-o relatie de concubinaj care a durat 6 ani. Baietelul locuieste acum ... (vezi toată discuția)