avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog lamuriti-ma!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog lamuriti-ma!

Buna ziua,am si eu nevoie de niste raspunsuri sau mai bine spus trebuie sa ma lamuresc in niste privinte.
Iata pe scurt povestea: sunt cu un barbat care are un copil in varsta de aproape un an,dintr-o relatie anterioara.A recunoscut copilul si plateste pensie alimentara- depune pe un card o suma de bani (mult mai mare decat cea prevazuta de lege).Impreuna cu mama copilului, a decis sa mearga sa vada copilul de cate ori este posibil,2-3 ori pe saptamana.Totul a fost decis pe cale amiabila,asadar nu s-a ajuns la proces. In ultimul timp relatia dintre el si mama copilului s-a inrautatit si probabil ca in cele din urma se va ajunge la un proces. As dori sa stiu ce drepturi are tatal copilului si la ce varsta va putea lua copilul la el acasa, macar pt cateva ore.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ella_11 , utilizator 14:48, 2 Aprilie 2008
S-au inteles pe cale amiabila, doar ca in ultima perioada au discutii destul de des, ea ameninta ca nu o sa-l mai lase sa-si vada copilul, ca nu o sa il lase pe copil sa aiba de-a face cu familia lui etc...din acest motiv am intrebat la inceputul discutiei despre dreptul la vizita...Nici prin cap nu mi-a trecut sa ma amestec in relatia lui cu copilul, din contra asteptam cu nerabdare momentul in care il voi cunoaste..acest lucru probabil nu se va intampla foarte curand, asteptam momentul in care se va putea discuta cu ea, in care va fi de acord ca eu sa-i cunosc copilul..El spera ca ea sa inteleaga ca un raport relaxat intre ei e spre binele copilului doar ca...dupa cum spune el: "femeia asta e nebuna!" asa ca slabe sperante ca lucrurile sa ajunga curand la o normalitate...oricare ar fi aceasta!
Am decis sa pun eu intrebarile legate de acest subiect pt ca el stie ca nu poate lua copilul acasa si ca orele de vizita vor fi limitate in cazul unei hotarari judecatoresti...asadar am hotarat sa aflu raspunsurile de la profesionisti.
Imi pare rau daca v-ati format o anumita parere despre mine dar...s-au intamplat anumite episoade, iar ea a afirmat tot felul de lucruri care ma fac sa pun intrebari exagerate si premature.
De cand suntem impreuna el nu a modificat suma pe care i-o dadea initial, din contra, in iarna care tocmai s-a incheiat chiar a mai adaugat, asadar simpla mea prezenta nu a schimbat nimic din ceea ce era inainte.
Va multumesc pt raspunsuri si pt intelegere.
Pe undeva si eu inteleg reactia acelei mame... e greu sa-l auzi ca spune ca e si copilul lui, dar ikl vezi ca-si face viata ca si cum... ar fi copilul lui 2 zile pe saptamana...
Pe de alta parte, va e greu si dv., neindoielnic...
Astfel cum mama aceea ameninta, poate sa ameninte si el... mai are venituri in afara de salariu?
Apoi, nu-i musai ca o instanta sa dea un program numai in weekend... Doar ca e munca sa obtii mai mult.

Asa e societatea construita: la mica intelegere intre parti sau in fata judelui in instanta sunt modalitatile de rezolvare a majoritatii conflictelor din societate.
Dupa parerea mea copilul este prea mic sa poata fi luat la domiciliul tatalui.Este greu de plimbat dintr-un loc in altul si exista riscul sa planga dupa mama lui.
Totusi, daca chestiunea legata de plansul copilului ar fi inlaturata si s-ar putea dovedi ca tatal minorului se poate ocupa de acesta (mai ales ca ar fi si o femeie in preajma) ar putea exista suficiente sanse in vederea luarii copilului la domiciliul tatalui.
O alta varianta pe care eu o cotez cu sanse mai ridicate consta in aceea ca tatal minorului sa mearga in vizita la domiciliul mamei dupa un program bine gandit.
Oricum, in ambele cazuri, judecata ar putea fi destul de dificila in contextul in care mama minorului se va opune vehement si isi va angaja un avocat.Tatal ar trebui sa consulte un avocat caruia sa-i expice toate detaliile faptice.

In vederea evitarii unui proces dur recomand ca partile sa ajunga la o intelegere.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sincera sa fiu...nu ca as fi de partea lui, dar omul asta se ocupa de copilul lui mai mult decat o fac alti tati care locuiesc in aceeasi casa cu copii lor..merge la baita de 2 ori pe saptamana, cel putin o data il scoate la plimbare in parc, merge de fiecare data la medic iar daca este nevoie sa cumpere care necesita prezenta lui niciodata nu lipseste..in ceea ce priveste posibilitatea de a-l lua acasa..ei bine, mama lui l-ar putea ajuta, va dati seama ca asteapta cu nerabdare sa poata avea grija de el asa cum isi doreste orice bunica..imaginati-va ca si eu as fi incantata sa pot petrece timpul cu el, este copilul omului pe care il iubesc, iar daca lucrurile merg bine intre noi, acest copil va fi ca si copilul meu.
Inca o data va multumesc pt raspunsuri si sfaturi

V-am fi dat mai multe daca raspundeati la intrebari...

Oricum, referitor la ceea ce ati aratat dv. mai sus, sa nu spuneti asa ceva niciodata in instanta, nici macar unuia dintre parinti, darmite acelei mame. Caci binele copilului e un lucru neconditionat, el nu poate depinde de cum merge o relatie sau alta.
Sper ca ati inteles ceea ce am vrut sa spun.

Alte discuții în legătură

Program de vizita gabrielasanvi gabrielasanvi Va relatez urmatoarea situatie: fiica mea, necasatorita, are un copil de 2 ani( pe care il creste cu ajutorul al parintilor ei). Tatal copilului nu a ... (vezi toată discuția)
Custodie copil 6 luni miara miara Va rog frumos sa-mi spuneti ce presupune custodia comuna in cazul unui copil de 6 luni. Daca copilul este dat mamei spre ingrijire , ce drepturi are tatal ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil rezultat din concubinaj Elbi28 Elbi28 Buna ziua, Un prieten locuieste in Italia si are un baietel de 5 ani, provenit dintr-o relatie de concubinaj care a durat 6 ani. Baietelul locuieste acum ... (vezi toată discuția)