avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Durata maxima contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Durata maxima contract de comodat

Buna ziua,

urmaresc cu interes forumul dumneavoastra de ceva timp.
O mica lamurire as dori daca ma poate ajuta cineva:

1.Care este perioada maxima a unui contract de comodat intre 2 persoane fizice ?
2. In cazul in care contractul de comodat se semneaza intre 2 persoane fizice, fara prezenta notarului sau avocatul, are acest contract valoare de titlu executoriu?

Multumesc anticipat.
Contractul de comodat, fiind unul cu titlu gratuit, se poate denunta in mod unilateral de catre comodant daca s-a pevazut astfel in cupinsul lui.Uitati-va pe contract...
Conform art. 1573 C.civ.,daca comodantul ar cadea intr-o trebuinta mare si neprevazuta, instanta de judecata poate sa-l oblige pe comodatar la restituirea lucrului, chiar inainte de expirarea termenului prevazut in contract (10 ani)

Sper sa va ajute

av. Alexandru R. Popescu
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2008
Radu Popescu, Avocat
griglucia a scris:

Situatia este de partea mea si nu trebuie sa respect contractul.Orice contract poate fii reziliat indiferent ca e cu o perioada determinata.Motive sunt.Sper sa raspunda si alti avocati in alt mod.


Din pacate n-am sa va raspund cu ceea ce vreti sa auziti...

Contractele au putere de lege intre partile contractante. In temeiul acelui contract v-ati asumat niste obligatii (de a asigura folosinta pe un anumit termen) de la care nu puteti abdica prin vointa dvs unilaterala, afara numai daca nu v-ati rezervat acest drept prin contract.
De vreme ce dvs v-ati obligat sa asigurati folosinta acelui imobil in beneficiul celeilalte parti contractante (o firma, inteleg) nu puteti sa cereti tocmai dvs. daune pentru lipsa de folosinta, pentru ca asigurarea folosintei este obligatia dvs. pe care v-ati asumat-o.

Asa cum spunea colegul meu mai sus, trebuie vazut daca in acel contract v-ati rezervat dreptul de denuntare unilaterala. Daca nu, va ramane calea instantei pentru a solicita restituirea lucrului.

Normal ca nu puteati sa stiti ca in viitor veti divorta, dar daca acel contract ar fi fost facut de un avocat ...el s-ar fi gandit si la acesta posibilitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2008
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In instanta are temei de succes numai... in functie de multe lucruri din situatia de fapt.
Si mie mi s-a parut ca nu ar vrea sa ajunga acolo, dar poate m-am inselat...

Eu consider ca v-am dat un raspuns care, transant, arata solutii (in afara de judecata, caci nu am date sa va spun sa mergeti in instanta pentru eliberarea apartamentului, ca sa aveti macar minime sanse de castig...) mai mult sau mai putin morale, la limita ilegalitatii chiar, tocmai pentru ca... daca nu aveti o caluza de rreziliere unilaterala... :( slabe sanse de motive de reziliere...

NU, nu orice contract poate fi reziliat, daca ar fi asa de ce ne mai trebuie contracte? Contractele sunt obligatorii pentru parti si ele au rostul de a crea o siguranta a circuitului civil. Deci... nu putem sa reglementam in contract alb si sa facem negru ca... putem raspunde pentru nerespectarea contractului.

"Motive sunt" nu e un argument nici aici si nici in instanta. Daca ati putea arata care sunt astea, ar fi altceva. Atunci am sti si noi ce sa va spunem sa intreprindeti.

Faptul ca nu stiati ca o sa divortati e corect, dar nu are relevanta, caci puteati sa partajati altfel bunurile. La partaj stiati de acest contract pe apartament, doar l-ati semnat amandoi, nu? Evident ca acest apartament putea sa ramana sotului ca tot are firma in el sau ii puteati pune conditia rezilierii inca de atunci.

Din pacate, punctul meu de vedere este ca dv. aveti o culpa prin lipsa de diligenta.
Imi pare rau ca nu va place punctul meu de vedere, am incercat sa fiu cat mai conforma cu legea.
Multa bafta la reziliere!
bUna ziua.daca un contract de comodat este facut de catre un chirias(e vb de un teren inchiriat)cu alta firma,se poate pune in aplicare evacuarea chiriasului daca contractul nu este inscris in cartea funciara? le-am trimis executarea silita dupa o sentinta judecatoreasca pt neplata chiriei.chiriasii pot intarzia procedurile din cauza acelui contract de comodat?cu stima
acest contract de comodat s-a incheiat intre firma care era in chirie pe terenul meu si alta firma ,in momentul in care eu aveam deja un an decand ma judecam cu el sa-l evacuez din spatiu.Chiriasul nu m-a anuntat ca face vre-un contract.in procesul verbal facut in momentul evacuarii firmei careia i-am inchiriat terenul scrie clar ca si comodatarul a luat la cunostina.contractul intre ei este pe 5 ani.Au facut contestatie la executare.ma intereseaaza cat mai poate dura pana se termina tot procesul.In acest moment ei numai au voie sa intre pe acel teren,e pus sigiliul.E posibil ca acel contract de comodat sa ne ingreuneze activitatea?e posibil ca ei sa aiba vre un drept de folosinta chiar daca comodantul( chiriasul meu) a fost evacual.Multumesc

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu gradul iv - reziliere de drept contract ce inchiriere vladion2005 vladion2005 Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere, in calitate de proprietar, pe perioada ianuarie 2013-ianiarie 2015. Chiriasul a acumulat datorii la ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu imac imac Buna ziua Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)