avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovada acceptare succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovada acceptare succesiunea

Cineva sustine ca " sotia supravietuitoare si fiul defunctului nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege de 6 luni de la data deschiderii acesteia desi acestia au locuit si gospodarit impreuna in acelasi imobil , ultimii ocupandu-se si de funerariile defunctului " si ca atare el reclamantul prin cererea facuta primariei ........... "
Intrebare: Cum poate dovedi ca sotia supravietuitoare nu a acceptat succesiunea sotului sau ?
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 02:52, 19 Aprilie 2008
Foarte putine si incoerente datele... Ba in proces e Primaria cu nu stim cine, ba procesul e intre erezi de un grad care ii elimina, de fapt, de la mostenirea defunctului... Nici nu stim la ce mostenire se refera procesul, caci daca e vorba desprre colaterali ai fiului... nu vad de ce ar fi aratat ei ca fiul la care au drept de mostenire nu a acceptat mostenirea...:-/
Unde mai e Primaria pe aici?...
Deci: care e mostenirea ce se dezbate, care sunt mostenitorii eventuali, chiar avand numai vocatie generala si nu concreta... care sunt imobilele lasate ca mostenire dupa fiecare si ce acte de acceptare tacita s-au facut referitor la aceste bunuri... nu la altele, ca, de exemplu, un domiciliu fortat care nu face parte din masa succesorala...
Daca eu stau in Driostor nu pot demonstra prin asta acceptarea unui bun imobil din Drumul Taberei... Dar pot face alte acte de acceptare.
Apoi, daca actele sunt incerte si nu arata clar intentia de a mosteni... :( Sau daca actele sunt facute numai referitor la anumite bunuri, se poate interpreta doar intentia de a accepta acele bunuri si nu intreaga masa succesorala...
Nu e tocmai usor de a da o parere, ne trebuie date, multe date...
Apoi, as vrea sa inteleg daca deja s-a pronuntat prima instanta, ce sustine si partea adversa... ;)
elis a scris:

Simplul fapt că sotia locuieşte în acel imobil este o acceptare tacită


Nu e asa. Nu poate fi considerat ca a acceptat sucesiunea acela care fiind coproprietar cu defunctul asupra unui lucru continua se se foloseasca de acel lucru si dupa decesul defunctului. Una din conditiile acceptarii tacite este ca actul sa nu poata fi facut DECAT in calitate de mostenitor. Ori in cazul simplei locuiri a coproprietarului actul continuarii locuirii este echivoc.
avocat.bula a scris:
imobilele foste ultime domicilii ale defunctilor nu au intrat in masa succesorala nefiind ale lor (domiciliu fortat)


In plus, nu inteleg nici macar sa fi locuit in imobilul parte a mostenirii...
De acord cu Nico.Nu este suficient faptul ca a locuit acolo,dar, este un inceput bun.
In astfel de procese, este necesar un ansamblu probator din care sa rezulte ca partea a acceptat succesiunea in termenul legal prevazut de lege.

avocat Claudiu Lascoschi

Nu a locuit, domnule, acolo, nu intelegeti? Scrie ca au locuit impreuna, dar in alta parte, in imobile care nu faceau parte din succesiune...

Alexandru, chestiunea cu foste sotii... #-o super tare1

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Succesiune - sot mostenitor mboletta mboletta Va rog sa raspundeti cu detalli despre aceasta speta; Decedat fara urmasi - masa succesorala compusa din casa, teren plus un teren arabil. Casa si terenul ... (vezi toată discuția)