avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovada acceptare succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovada acceptare succesiunea

Cineva sustine ca " sotia supravietuitoare si fiul defunctului nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege de 6 luni de la data deschiderii acesteia desi acestia au locuit si gospodarit impreuna in acelasi imobil , ultimii ocupandu-se si de funerariile defunctului " si ca atare el reclamantul prin cererea facuta primariei ........... "
Intrebare: Cum poate dovedi ca sotia supravietuitoare nu a acceptat succesiunea sotului sau ?
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 02:52, 19 Aprilie 2008
romascanu a scris:

elis a scris:

Simplul fapt că sotia locuieşte în acel imobil este o acceptare tacită


. Ori in cazul simplei locuiri a coproprietarului actul continuarii locuirii este echivoc.

simpla locuire a necoproprietarului (imobilul a fost dom fortat , au stat in chirie etc ) in domiciliul conjugal dupa decesul sotului poate fi sau nu poate fi dovada de acceptare a succesiunii unuia dupa celalalt ? Asta cred ca era intrebarea .Banuiesc ca la acel domiciliu se puteau afla si alte bunuri mobile ale sotilor ......... .
Alexandru Radu Popescu a scris:



Desigur, problema revendicarii si cine are calitatea de a cere acest lucru, este cu totul alta cauza. Reveniti cu detalii.

av. Alexandru R. Popescu

sotie decedata , fiu decedat fara rezervatari , succesiune intre colaterali ordinari , fond funciar
Repet: care e interesul colateralilor sa arate ca fiul si sotia nu au acceptat? a cui mostenire se dezbate, a sotului sau a fiului?

De unde ar reiesi acceptarea mostenirii, ca eu nu vad... Daca nu sunt acte, daca nu a vandut sau promis spre vanzare bunuri, nu vad de unde sa reiasa acceptarea...
Chiar daca nu a locuit in acel imobil in cazul in care a achitat taxele si impozitele catre stat pentru unul din alte bunuri ce formeaza masa succesorala tot se considera ca a acceptat succesiunea.
Mie imi vine greu sa cred ca se va dovedi ca nu s-a acceptat mostenirea in termenul legal.Totusi daca merge la proces fara avocat e posibil sa piarda procesul intrucat nu stie cum sa se apere.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In cazul platii impozitului inseamna ca exista acte, deci e alta situatie.
Apoi, acte de dispozitie referitoare la anumite bunuri numai pot duce la ideea acceptarii numai acelor bunuri. Daca nu exista o vointa exprimata neechivoc. Exista doctina in sensul acceptarii unui imobil, dar nu si al celui de-al doilea (de exemplu).

Eu crred ca e indicat ca autorul subiectului sa revina sa ne spuna din ce reiese acceptarea si sa ne dam pareri asupra acestui fapt, e mult mai productiv decat sa ne imaginam noi moduri diverse de acceptare.

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Succesiune - sot mostenitor mboletta mboletta Va rog sa raspundeti cu detalli despre aceasta speta; Decedat fara urmasi - masa succesorala compusa din casa, teren plus un teren arabil. Casa si terenul ... (vezi toată discuția)