avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovada acceptare succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovada acceptare succesiunea

Cineva sustine ca " sotia supravietuitoare si fiul defunctului nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege de 6 luni de la data deschiderii acesteia desi acestia au locuit si gospodarit impreuna in acelasi imobil , ultimii ocupandu-se si de funerariile defunctului " si ca atare el reclamantul prin cererea facuta primariei ........... "
Intrebare: Cum poate dovedi ca sotia supravietuitoare nu a acceptat succesiunea sotului sau ?
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 02:52, 19 Aprilie 2008
AVLIL a scris:

In cazul platii impozitului inseamna ca exista acte, deci e alta situatie.
Apoi, acte de dispozitie referitoare la anumite bunuri numai pot duce la ideea acceptarii numai acelor bunuri. Daca nu exista o vointa exprimata neechivoc. Exista doctina in sensul acceptarii unui imobil, dar nu si al celui de-al doilea (de exemplu).

Eu cred ca e indicat ca autorul subiectului sa revina sa ne spuna din ce reiese acceptarea si sa ne dam pareri asupra acestui fapt, e mult mai productiv decat sa ne imaginam noi moduri diverse de acceptare.


Raman la parerea ca mostenirea constituie o universalitate de bunuri si daca accepta mostenirea o accepta toata nu numai o parte.Personal nu am vazut o opinie contrara celor sustinute de mine si alti autori din literatura juridica de specialitate.Si nici nu cred ca exista alta opinie care sa poata fi fundamentata temeinic din punct de vedere juridic.

avocat Claudiu Lascoschi
AVLIL a scris:


........., de regula statul nu prea te tinea in domiciliu fortat ocupand cu tine o casa acre nu era a ta... Cred ca aveau pile astia, iti spun eu!

Mai am insa o intrebare... Cand mergeau ei, lunar, la Primarie sa plateasca impozit, atunci au si vandut casa? I-a lasat militia sa se abata din drum pe la notariatul de stat? :hm:
Scuze, trebuia sa scriu, de fapt, ia lasat si ei mergea, ca sa fie mai clar...

:strong: :O extraordinar ce intuitie fenomenala aveti ! , Pai A fusese coleg de barou cu ..... in tinerete ..... , bineinteles ca fiecare si-a vazut apoi de drumul sau .... , si cand ma gandesc ca si-a mai pus semnatura si pe declaratia de la 1 dec 1918 de la Alba Iulia probabil ca mai avea inca ceva pile .......... familia prin '56. In ceea ce priveste abaterea de la traseu sa presupunem ca tocmai militia i-a condus la notar :P , in idea ca aveau un interes ....
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2008
avocat.bula, utilizator
:offtopic:
Stimate domnule avocat.bula,
Se pare ca raspunsurile dvs pe forum sunt doar de forma si nu prea au legatura cu ceea ce este scris in topic. Potrivit Regulamentului de postare raspusurile offtopic vor fi sterse de catre moderatori sau administratori.

Va invit sa editati mesajul scris, in caz contrar acesta va fi sters.

romascanu a scris:

Oricum un lucru mi se pare aiurea. Aceia care "cer dupa D" nu pot sa ceara in acelasi timp si dupa A si B.
Pentru ca daca acestia admit ca D este mostenitor al lui A si B insemna ca D a inlaturat de la mostenire oricare alta rubedenie din clase de mostenitori subsecvente. Ei pot sa cera numai dupa D. (adica tot ce ar fi putut sa mosteneasca D de la parintii sai daca bunurile ar fi fost in circuitul civil). Vanzarea de catre D a casei din care o cota parte apartinea lui A mort in 52 e un act care dovedeste accptarea de catre D a mostenirii lui A si prin urmare inlaturarea de la mostenirea lui A (cel putin) a altor succesibili in grad mai indepartat. (in ce masura B, divortat, l-a mai mostenit pe A ...aici imi scapa).

Hai ca incepe sa-mi placa speta asta...

A si B desi au sentinta judecatoreasca inca din 1912 de divort prin acord , pe baza ei au separat patrimoniile si s-a finalizat prin 1932 cu act de partaj si iesire din indiviziune inscris in CF ptr imobile , divortul nu a fost inscris in registrul starii civile asa ca la decesul lui A ........... ce este B :-/ ( obraz ..... , sotie ...... , concubina ..... , tiitoare ....... , straina .... ) #-o#-o#-o
Maternii de D care au cerut initial in 1991 , 1997 ,2000 , 2005 dupa D nu au cerut in 1991 si dupa A ,B , C s-au rezumat la D #-o nefacand cerere dupa A si B tot in acelasi considerent ( cred ca gresit) ca D ar culege prin repunere dupa A si B ca bunuri ale acestora si retransmit dupa C , iar in 1997 , 2000 , 2005 precizeaza in cerere ca cer si ei dupa D - diferenta pina la 50 ha , si deasemenea cer dupa B , A , si C . :O
Maternii de D care au cerut in 1997 , 2000 ,2005 dupa B :yeah: ca sotie supravietuitoare a lui A , au cerut si cota dupa A aratand ca B a cules o parte dupa A dar neadmitand ca D ar fi cules dupa B ci doar dupa A si in sensul asta fac dovada acceptarii cu vanzarea casei .
Paternii de D care au cerut in 1997 , 2000 , 2005 dupa D , A si C si care acuma vor totul sustin acelesi considerent ca D ar fi cules totul dupa A , B si C si zic in instanta ca-s dispensati de dovada pentru a arata ca D a cules dupa B ptr ca "bunurile n-au fost in circuitul civil" iar daca-ar fi fost in circuitul civil asa s-ar fi transmis succesiunea :O . :hm: .
Problema devine si mai interesanta in momentul in care se ajunge la calificarea regimului juridic al bunurilor succesorale reintroduse in circuitul civil prin legile ff si l 10/01 (comune sau proprii ) ale sotilor A si B . precum si a bunurilor lui C si D . Astfel ca :-/
1. care este regimul juridic al bunurilor dobandite de A si B in perioada cat au fost separati de drept si nu in fapt :sticktongue::hm:
2. cere este regimul juridic al bunuri dobandite de A si B din donatia maritala a lui B si redistribuite prin donatie legala copiilor C si D in baza acordului de divort din 1911 si a separatiei de patrimonii din 1930 :-/:hm:
Ca cele care au fost dobandite de copii dupa majorat e clar ca-s bunurile lor proprii , iar cele dobandite pe perioada casatoriei valabile pina la 1912 e clar ca-s comune .
:-/ pai daca divortul nu a fost inscris in registrul starii civile asa ca la decesul lui A ........... ce este B = sotie. Lipsa de publicitatea a actului de divort schimba raporturile juridice dintre parti in sensul ca hotarirea de divort devine nula nulitatea hotaririi producand efecte inca de la data primei declaratii de despartire prin consimtamant mutual conform C.civ. Art. 276. - Indata ce se va pronuntia otarirea definitiva cari admite despartenia, si dupe espirarea teminului de recursu de casatiune, partile voru fi datore a presenta impreuna si in persona pina in terminu de doue luni, copia legelisata dupa acea otarire oficiarului starii civili, spre a o inscrie in registrulu starii civili in cari s'a inscrisu si actulu de casatoria. Neindelpinirea acestei formalitati va atrage dupa sine nulitatea otarirei"
Ca ce regim au bunurile dobandite in perioada " dela data primei declaratii la data declararii nulitatii absolute a hotaririi de divort e .......... :hm:

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Succesiune - sot mostenitor mboletta mboletta Va rog sa raspundeti cu detalli despre aceasta speta; Decedat fara urmasi - masa succesorala compusa din casa, teren plus un teren arabil. Casa si terenul ... (vezi toată discuția)