avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Recalcularea se va face din oficiu.
Nu este necesara nicio cerere.
~ Conținut șters la cerere ~
Postati-va datele:
Luna si anul nasterii
Total stagiu de cotizare
Din ce se compune acesta
Luna si anul deschiderii drepturilor
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
O.U.G.103/2017 a facut din aceasta lege un adevarat "ghiveci", modificand 62% dintre articole.
In aceste conditii raspunsurile la intrebari se vor lasa asteptate.
Am o nedumerire, sper că o postez bine aici.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65 alin. (3): La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate...

Normele de aplicare a Legii 263/2010 (aprobate prin HG 257/2011):

Art. 49 alin. (1): La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare în specialitate, precum și la determinarea punctajului mediu anual în cazul pensiei anticipate și pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate... (sublinierea mea)

Toată lumea știe că, practic, nu se iau în calcul anii de facultate (la zi) pentru pensia anticipată, nici ca stagiu, nici ca punctaj. Totuși: legea se referă doar la stagiu, nu și la punctaj, acesta din urmă fiind introdus suplimentar în norme. Nu este un caz evident de act normativ inferior care adaugă la lege? Sau nu interpretez eu bine ceva?

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)