O tanara este agresata verbal in cele mai josnice moduri in timpul unei ore , profesoara inafara de cuvintele de adresare catre agresorul acesteia "potolestete nu auzi ! " nu ia nici o masura ba mai rau dupa ce eleva paraseste clasa in plans aceasta anunta directorul ca ea l-ar fi provocat pe tanarul care nu o lasa in pace in timplul orei .
intrebarea este : Ce masuri se pot lua impotriva profesoarei nepasatoare si a elevului care a adus tanara in stadiul de soc ?
un proces-verbal de contraventie nu rastoarna prezumtia de nevinovatie. Poti sa-l contesti in instanta si abia cand aceasta va decide ca ai facut ceva gresit vei fi vinovat.
Acu` pun si io o intrebare... (de fapt e mai mult retorica): se aplica prezumtia de nevinovatie si in cazul tuturor contraventiilor? Nu ma refer la contraventiile la legea penala, ci la contraventiile care se solutioneaza pe cale administrativa!!!
Chiar si in Declaratia universala a drepturilor omului se vorbeste de infractiuni...
Spun asta pentru ca-n alte ordini de drept este arhirecunoscut ca prezumitia de nevinovatie se aplica doar in procesul penal, pe cand atunci cand o cauza se solutioneaza pe cale administrativa.... gata cu prezumtia!!!
Voi ce ziceti?
Contraventiile nu pot fi fapte penale. In niciun caz. Ele sunt in sfera dreptului administrativ si nu mai pot fi pedepsite cu inchisoarea din 2003.
Prezumtia de nevinovatie exista pana atunci cand o instanta spune in mod definitiv si irevocabil ca esti vinovat. Inclusiv dupa judecarea in prima instanta subzista aceasta prezumtie, intrucat exercitarea cailor de atac inseamna ca hotararea nu e definitiva si irevocabila. Impartirea nu tine de incadrarea unor fapte ca fiind judecate dupa dreptul penal sau nu, ci dupa existenta sau nu a unei vinovatii. Acest aspect exista chiar si in dreptul civil, pentru ca repararea unui prejudiciu, de orice natura, implica existenta unei vinovatii (de ex neexecutarea culpabila unui contract, care nu e nici pe departe infractiune sau contraventie).
ba io cred ca dvs n-ati prea inteles ce voiam io sa zic!!!
Stiu ce-i contraventia... stiu si ce-i infractiunea... stiu si ce-i un proces civil sau penal... de fapt poate ca va vine greu sa credeti da` stiu destul de multe despre drept!
Intrebarea mea era mai mult dogmatica: si asta pentru ca frecvent se vorbeste de prezmtia de vinovatie! Insa, strict teoretic aceasta este aplicabila doar in penal!
Dvs. sunteti de parere ca nu-i asa! OK; astept argument!!!
Pentru inceput uite-le pe ale mele: In dreptul civil nu se aplica prezumtia de nevinovatie, aici e vorba de principiul ca oricine cere un drept trebuie sa dovedeasca faptul ca e titularul acelui drept; adica in cazul unei actiuni pentru repararea unui prejudiciu io trebuie sa dovedesc faptul ca persoana respectiva mi-a cauzat prejudiciul respectiv (impreuna cu toate elementele, printre care poate fi si vinovatia, in cazul raspunderii civile delictuale) Or asta nu are nici in clin nici in maneca cu prezumtia de nevinovatie! Ce-i drept efectele sunt identice, da` dupa cum am spus pe mine ma intereseaza o diferentiere dogmatica si nu de efecte!
Astept!!!:):):)
PS nu vreau sa par nepoliticos, am vizitat pagina dvs. si mi-a placut mult ceea ce am vazut acolo... si am o parere f. buna despre dvs... insa dupa cum am spus: Argumente!!!