avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de liceu !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de liceu !

O tanara este agresata verbal in cele mai josnice moduri in timpul unei ore , profesoara inafara de cuvintele de adresare catre agresorul acesteia "potolestete nu auzi ! " nu ia nici o masura ba mai rau dupa ce eleva paraseste clasa in plans aceasta anunta directorul ca ea l-ar fi provocat pe tanarul care nu o lasa in pace in timplul orei .

intrebarea este : Ce masuri se pot lua impotriva profesoarei nepasatoare si a elevului care a adus tanara in stadiul de soc ?
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 11:52, 31 Martie 2008
JH, Andreea nu are de unde sa stie cat cunoaste un utilizator sau altul al forumului... nu fi sarcastic! :D

Vinovatia, in general, e un concept ce tine de dreptul penal. Ca noi mai vorbim de vinovatie civila, e un limbaj pseudojuridic, in civil exista culpa.
Astfel, aplicarea unei contraventii nu rastoarna prezumtia de nevinovatie pentru ca.... o contraventie inseamna existenta unei culpe si nu a unei vinovatii!!! :P

Astfel, consider ca nu are nici in clin si nici in maneca vinovatia cu culpa... scuze de cacofonie.
Sunt e institutii diferite, guvernate de reguli diferite si cu efecte diferite.
Parerea mea. ;)
Scuze...n-am vrut sa fiu sarcastic... insa nu-i prima data cand ma exprim suficient de prost sa se inteleaga altceva decat ceea ce voiam sa spun...:((
De fapt voiam sa spun ca in general se face mult prea mult caz despre prezumtia de nevinovatie si din pacate frecvent in materii care nu au absolut nimic in comun cu asta... pentru ca prezumtia de nevinovatie exista doar in penal...
Despre administrativ se mai poate discuta... unii zic da, altii zic ba!!!
...vinovatie...culpa... mda sunt lucruri diferite, desii ele definesc practic ceva identic... Acu`depinde si de interpretare... pentru ca o interpretare gramatical duce la un alt rezultat decat una teologica...
pe de alta parte si-n penal exista culpa (vinovatia= intentie sau culpa!)... cu un inteles complet diferit de cel din civil...iar codul civil nu vorbeste direct de culpa... insa nici de vinovatie... ci de imprudenta, neglijenta...
daca ar fi dupa mine as desfiinta actiunea civila din penal, sau mai bine zis efectele unei hotarari penale asupra unei actiuni civile, tocmai din cauza acestei diferente dintre vinovatia penala si culpa civila...

Vorba lunga saracia omului...
-daca am jignit-o cumva pe Andreea imi cer scuze...:-/
-io am ceva personal (acu` sa nu intelegi ca as fi politist sau procuror, ei nu-si fac de regula atatea probleme!!! termenul de "personal" are aici un inteles ceva mai larg...) cu prezumtia de nevinovatie... insa is mai mult probleme de dogmatica... decat de practica...
-in al treilea rand, poate nu-i chiar tema potrivita pentru divagatii pseudofilozofice sau pseudojuridice pe marginea prezumtiei de nevinovatie, culpa, vinovatie etc.
Eu nu vad nicio diferenta intre vinovatia din penal si "culpa" din civil. Poate mi se trage de la prof Stoica... dar mi se pare extrem de logic! In ambele cazuri e vorba de reprezentarea urmarilor actiunii mele.

Apoi, parerea mea e ca prezumtia de nevinovatie se aplica cu prisosinta si in civil, iar faptul ca reclamantul trebuie sa dovedeasca "culpa" paratului e doar o aplicatie a aceluasi principiu. In fond diferenta fata de dovedirea vinovatiei de catre procuror e doar la normele care guverneaza actiunea.
Nu-i asa Andreea... cei drept efectele sunt identice, diferenta e doar teoretica... insa aceasta diferenta exista...
Acu` depinde din ce punct de vedere privesti problema... tu esti practiciana... vezi imediat aspectele practice... iar diferenta... diferenta este, dupa cum am mai spus mai mult teoretica... efectele fiind identice!
Culpa... vinovatie... sunt in final doar termeni... important nu-i termenul ci ceea ce se ascunde in spate... or teoretic vorbind exista diferente... poate din cauza asta sunt destule sisteme de drept in care actiunea civila nu poate fi exercitata in procesul penal... iar hotararea din penal nu are nici o importanta in civil...

Reclamantul trebuie sa dovedeasca ceea ce sustine... daca el sustine culpa paratului, asta trebuie sa dovedeasca. E un lucru diferit de dovedirea vinovatiei! La fel face si paratul, el trebuie sa dovedeasca propriile sustineri. Asta e un principiu civil in baza caruia partile trebuie sa-si dovedeasca sustinerile... Nu are nimic de-a face cu penalul!

Apoi, culpa civila e, de regula, relativa la partile din actul sau raportul juridic, pe cand in penal regula e protejarea intregii societati...

Ma rog, asa cum Andreea gaseste asemanari, eu gasesc diferente. Vorba ei, o fi formarea profesionala.
E normal ca existenta sa inexistenta faptei penale sa fie autoritate de lucru judecat in civil, caci e mai bine decat ca o instanta civila sa stabileasca vinovatia. Eu nu cunosc sisteme de drept in care hotararea din penal sa nu insemne culpa in civil si care sa nu aiba, intr-o modalitate sau alta, actiune civila in procesul penal. Si-ar ingrosa numarul de dosare si n-ar fi un sistem eficient, macar ca prin argument.

Alte discuții în legătură

Prezumția de vinovăție zvini zvini EXISTA PREZUMPTIA DE VINOVATIE?,SI DACA DA,IN CE CONDITII EA EXISTA? (vezi toată discuția)
Anulare pv contraventie hj definitiva ! Lixu Lixu Buna seara ,istanta a anulat PV contraventie definitiv emis de un politist circulatie ,pot sa-i fac plangere penala pentru abuz in serviciu ?pot sa-i cer ... (vezi toată discuția)
Ce reprezinta prezumtia ca mijloc de proba? ContSters173568 ContSters173568 Buna ziua, Deoarece am gasit urmatoarea informatie: \"Codul Civil reglementeaza admisibilitatea si forta probanta pentru urmatoarele mijloace de proba: ... (vezi toată discuția)