avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor de judecata cu restantierii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor de judecata cu restantierii

Cheltuielile cu judecata locatarilor restantieri se repartizeaza tuturor locatarilor pe cota parte sau numai celor care sunt dati in judecata . Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreiadmin , utilizator 01:36, 12 Ianuarie 2011
Nu ma contrazic deloc, poate ca nu am gasit cea mai fericita exprimare ca sa scot in evidenta ceea ce am vrut sa spun.
Motivele pentru care asociatia pierde un proces sunt multimple. Daca asociatia pierde un proces din cauza unei decizii eronate a adunarii generale, atunci cheltuielile se repartizeaza tuturor, pe cota parte indiviza.
Daca asociatia pierde un proces din cauza aplicarii incorecte a sistemului de penalizari, atunci totul depinde de comitet. Poate comitetul trece cu vederea si cheltuielile se plateasc de toti proprietarii sau nu trece cu vederea si dispune ca plata cheltuielilor de judecata sa fie achitate de cel care a gresit.
carol_lorac a scris:

Armenteros a scris:

Daca asociatia pierde un proces atunci asociatia plateste cheltuielile de judecata si se repartizeaza tuturor, pe cota parte-indiviza.
Totusi, depinde foarte mult de situatie, pentru ca daca asociatia pierde un proces din cauza neaplicarii corecte a sistemului de penalizari, parerea mea e ca asociatia trebuie sa recupereze cheltuielile de judecata de la cel vinovat, adica administrator.

va contraziceti in aceeasi postare ... daca asociatia pierde procesul, inseamna ca acel restantier a avut dreptate in fata legii, deci nu ar avea cum sa i se impute cheltuielile de judecata, acestea fiind imputate doar vinovatului.

Foarte corect, insa vinovatul este asociatia, iar restantierul care a castigat procesul face parte din aceasta asociatie, deci si el suporta cheluielile, repartizate dupa cota parte indiviza.

Nu cred sa existe caz undeva in Romania sau in alta parte ca aceste cheluieli sa fie imputate administratorului sau presedintelui. Si deja intram in alte ape tulburi.
gresiti ... in situatia in care exista o prevedere a adunarii generale cu privire la penalizari, vinovata de pierderea procesului nu este asociatia (care si-a facut datoria prin impunerea penalitatilor), ci presedintele, comitetul executiv si/sau administratorul, cei care nu au pus in aplicare acele prevederi impuse in adunarea generala
in alta ordine de idei, de ce ar fi vinovata asociatia (ca persoana juridica) pentru incalcari ale legii de catre conducerea acesteia, fapt sanctionat de tribunal prin pierderea procesului ?
in ambele cazuri expuse de mine, asociatia nu are nicio vina iar cheltuielile ar trebui suportate de catre cel/cei vinovati de incalcarea legii. nimanui nu-i convine sa plateasca pentru prostia si greselile altora ;)
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
ContSters62736, utilizator
Moral este corect, dar pana la sanctionarea prin plata cu bani cash exista sanctiunea prin inlocuirea acestor oameni care nu gresesc "pe sub plapuma", ci gresesc in vazul tuturor, deci proprietarii ar putea sa-i schimbe cu altii mai capabili. S-a incercat aceasta optiune?
faptul ca ar fi schimbati nu rezolva probla de fond ... cine plateste pentru prostia si/sau incapatinarea celor care se fac vinovati de pierderea procesului
normal ar fi ca instanta sa se pronunte si in aceasta privinta in cadrul aceluiasi proces, insa ar trebui ca sa se ceara si asa ceva ;)

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)
repartizare în lista de plata lunarã onorariu avocat cioarec carmen cioarec carmen Cum se repartizează în lista de plată sau din ce fonduri se suportă cheltuielile cu onorariu avocat la o asociaţie de proprietari ? (vezi toată discuția)