avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Test Poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Test Poligraf

Buna seara, am mai scris pe acest forum si va multumesc pentru raspunsurile dvs.

Pe scurt: in octombrie 2009 au disparut banii dintr-un seif, eu suspectul nr 1, apoi suspendat si concediat. In prima zi ne-au dus la politie sa dam declaratii, eu si inca 2 colegi. Fiind cu seful langa mine normal ca am acceptat in scris sa fiu testat poligraf. In martie si decembrie 2010 am fost chemat la politie unde am mai dat o declaratie in care am mentionat si ca sunt de acord sa fiu testat poligraf. Am facut asta crezand ca oricum sunt obligat din moment ce in declaratia initiala din octombrie 2009 am dat in scris ca sunt de acord, dar acum ca nu mai am nici o responsabilitate fata de firma respectiva, nu as mai vrea sa sustin testul.

Intrebarea mea este daca pot refuza sustinerea testului avand in vedere acceptul meu initial si faptul ca sunt programat sa-l sustin in cursul acestei luni.

In citatiile primite chiar si dupa mai bine de un an de zile aveam calitatea de "faptuitor" care eu stiu ca este cea mai putin grava. Asta poate insemna ca nu exista probe impotriva mea? Care sunt sansele sa fiu trimis in judecata si cat timp este valabila o plangere penala impotriva mea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: p_cristina16 , utilizator 11:51, 25 Iunie 2011
BX a scris:

Beti vreo 5 beri inainte de test si o sa fie foarte 'relevant' rezultatul.

Nu se efectueaza testul cand persoana care se prezinta este in stare de ebrietate. Nu se recomanda(recomandare intenationala) a se efectua testul unei persoane obeze sau unei gravide.
Daca persoana este foarte emotiva, nu este o problema, se regleaza in asa fel aparatul in limitele de emotivitate normale ale respectivei persoane, iar inaintea testului se discuta cu persoana respectiva asupra intrebarilor, asa incat ele sunt cunoscute.
Spirios a scris:

iar inaintea testului se discuta cu persoana respectiva asupra intrebarilor, asa incat ele sunt cunoscute.


Stiam si eu lucrurile astea inainte sa dau primul test si m-am documentat destul de mult. Am discutat pe tema intrebarilor inaintea inceperii testului, persoana respectiva mi-a spus intrebarile dinainte apoi a inceput testul care s-a desfasurat cam asa:
1 un set cu intrebarile discutate in prealabil
2 imediat dupa ultima intrebare mi-a spus ca vom repeta cu acelasi set de intrebari
3 am repetat setul de intrebari
4 dupa ultima intrebare a continuat cu alte intrebari despre care nu m-a anuntat dinainte

Nu credeam ca au voie sa faca un lucru surprinzator ca asta... m-a dat putin peste cap pt ca nu ma asteptam la asta. Se poate ca procedurile la particulari sa fie diferite sau se poate intampla acelasi lucru si la politie?
La Politie nu va vor intreba ce nu este deja discutat inainte. Mai ales ca trebuie sa semnati ca ati luat la cunostinta intrebarile ce va sunt puse.
Este corect sa spunem ca este vorba de o baterie de teste, se aplica in functie de personalitatea fiecarei persoane si tine foarte mult de abilitatea celui care realizeaza testul. De aceea este indicat ca acesta sa aiba cunostinte din diverse domenii: psihologie judiciara, criminologie si criminalistica.
In mod normal se schimba doar ordinea intrebarilor, numarul acestora ramanand acelasi. O baterie de teste (testul de control care este cel mai utilizat) poate sa fie cu 8 maxim 12 intrebari, dar cel mai frecvent sunt 10.
Ideea este sa nu incercati sa pacaliti aparatul ( cel mai utilizat este un Lafayette LX 4000) deoarece acesta chiar arata cum incercati sa il pacaliti: este vorba in realitate de corelatia dintre puls, tensiune arteriala, respiratie, iar unele aparate mai performante au si intonatia din voce. Se mai folosesc si senzori de miscare, daca aveti pus un covoras mai deosebit sub picioare sa stiti ca aveti asa ceva, dar si pe partea de sprijin a mainilor sau daca nu au asa ceva, pur si simplu va inregistreaza cu o camera video miscarile si le supun analizei unui psiholog.
Nu are cum sa va dauneze acest test, pe aceasta idee insist. Atat timp cat nu poate fi folosit ca proba in instanta, restul sunt discutii adiacente, adica tin doar de organizarea activitatii de cercetare judiciara si nu de o hotarare definitiva care poate fi facuta doar de o instanta de judecata.
Eu imi mentin punctul de vedere,acela de a refuza testul si de a-l pune la dispozitia organelor de urmarire penala pe cel efectuat ,daca acesta a iesit bun.
Aceasta nu ar echivala cu o respingere totala a testului,ci cu punerea la dispozitie a unui alt test cu acelasi obiect,chiar daca probabil intrebarile erau altele.
r.gabi a scris:

Nimic nu are legatura cu o discutie"in mediu privat cu un avocat penalist",ci cu apararile facute si cu profesionalismul acestuia in gasirea celor mai bune aparari.
Politistul,procurorul,orice organ de urmarire penala, nu este obligat sa discute in privat cu nimeni,dar este obligat sa asculte argumentele apararii , sa le citesca daca sunt depuse in scris si apoi, sa dispuna.
Sa nu mai inventam reguli care nu exista,sau poate ne arata dl.avocat reglementarile din procedura penala in sensul celor sustinute mai sus


Tehnica apararii presupune si o anumita analiza a cazului in functie de situatia prezentata de client.
Exista si tactica a apararii asa cum exista o tactica si o medodica a audierii facuta de organul de urmarire penala.
Deci, nu este vorba de legi si de reguli scrise...neaparat.

Apararea nu se limiteaza numai la ceea ce vorbeste avocatul cu organul,ci si la ceea ce discuta confidential cu clientul anterior luarii unei decizii.
Mai exista si contactul cu clientul in fata organului de ancheta si asculta toata lumea ce se vorbeste daca nu se pastreaza confidentialitatea...

Una peste alta, din aceste motive este recomandabil sa consulte un avocat mai inainte de a lua o decizie clara deoarece mai inainte de a decide trebuie sa se gandeasca pe toate fetele problema respectiva.

Fara a se cunoaste exact despre ce este vorba putem recomanda sa refuze testul pur si simplu...fara niciun motiv...plauzibil...dupa ce in prealabil l-a acceptat.

Cu toate acestea, argumentul invocat de domnul R.Gabi in ultima sa postare poate fi rezonabil dar nu neaparat si suficient daca suspectul doreste sa se apere fara a uza de testul poligraf intrucat organul de urmarire penala il va considera mai departe suspect si va incerca sa il puna sub acuzare.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Testul poligrafului Mari.an Mari.an de exemplu: Accept testul poligrafului fara ca eu sa fi savarsit vreo fapta si totusi in urma careia sunt suspectat. Daca acuzatorul nu detine alte probe ... (vezi toată discuția)
Sa fac sau nu testarea poligraf ? Achimitom04 Achimitom04 Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat, de la domnul avocat Lasconschi sau altcineva care ar putea sa ma ajute. Lucrez pe o ambulanta Smurd. In februarie ... (vezi toată discuția)
Furt firma -- cu usa deschisa arimed arimed Buna ziua, Am o problema si am incredere ca ma puteti ajuta cu un sfat. La magazinul la care lucrez a fost comis un furt. Problema aparuta este ca usa ... (vezi toată discuția)