r.gabi a scris:
Spirios a scris:
r.gabi a scris:
Problema este a user-ului,iar modalitatea de abordare a a apararii il intereseaza pe acest si eventual pe avocatul ales al acestuia.
Prroblema este ca dvs acreditati idei,fara a fi bazate pe texte de drept ca sa pareti mai interesant ,eventual sa fiti cautat,dar cred eu,stimate dle.avocat ca este bine ca orice postati,in calitate de jurist,trebuie sa fie bazat pe temeiuri juridice.
Daca o persoana este considerata suspecta,nu este neparat vinovata,dupa cum stiti si dvs,prezumtia de nevinovatie functionand,chiar daca pentru unii,numai formal pana la pronuntarea unei sentinte definitive.
Faptul ca va da curs angajamentului nu il face nici mai mult,nici maiputin suspect,daca nu exista probe impotriva sa.
Practic aceasta testare depinde de multi factori subiectivi sau obiectivi si mai putin de o eventuala culpa reala.
Daca tot vorbim de cunoasterea legii penale si procesual penale va atrag atentia ca pronuntarea unei sentinte definitive nu transorma automat o persoana nevinovata in una vinovata (este valabila si invers, prezumtia de nevinovatie fiind relativa).
De aceea exista cai extraordinare de atac: revizuirea,( art 394 alin 1 lit a-d , insist mai mult pe revizuire) deoarece sunt si la noi, ca de altfel si in multe alte tari cu un sistem juridic mult mai bine pus la punct decat al nostru, ERORI JUDICIARE.
Dupa ramanerea dafinitiva si irevocabilla sau definitiva,in penal,a unei hotarari,nimeni nu are cum sa prevada daca vor fi intrunite conditiile legale pentru promovarea respectivelor cai de atac si nici data cel in cauza le va formula/promova.
In aceasta situatie prezumtia de nevinovatie functioneaza conform parerilor tuturor juristilor pana la ramanerea definitiva a a unei hotarari judecatoresti,pana la epuizarea tuturor cailor ordinare de atac.
.
Cred ca juristii la care faceti referire nu sunt TOTI, iar cei la care va referiti dumneavoastra habar nu au ce inseamna sa coroboreze art. 5 indice 2 din codul de procedura penala cu articolul 394 alin 1 lit a-d, dar si cu alte articole ale codului procedura penala.
Daca o sa observati cu atentie, art. 5 indice 2 a fost introdus recent prin legea 281/2003, iar cei care au realizat-o... au realizat-o prost. Daca va uitati peste textul Conventiei (CEDO) o sa observati ca textul este urmatorul: art 6 alin 2: "orice persoana acuzata de o infractiune este considerata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita", iar art. 5 indice 2 cod procedura penala roman " orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva".
Ca sa scurtam demonstratia, nu duce la nici un rezultat practic textul art 5 indice 2 daca nu il coroboram cu art 394, dar si cu alte articole ale codului de procedura penala, deoarece hotararea penala definitiva trebuie sa fie legala si temeinica. Sa insist pe demonstratie si sa dezvolt ce inseamna legala si temeinica?
CEDO statueaza clar: "legal stabilita", iar o hotarare penala definitiva poate sa nu fie legal stabilita, cred ca este clar pentru TOTI juristii pe care ii amintiti dumneavoastra !