avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere acte uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere acte uzucapiune?

Buna,
As avea nevoie de un sfat cu privire la obtinerea unor acte ale unui teren. Situatia este urmatoarea: X cumpara de la Y un teren fara a face vreun act de mana (X foloseste terenul de aproximativ 20 ani. Nu stiu daca are vreo importanta ca terenul se afla langa casa unde locuieste. Pe acel teren exista si o casa care a fost intre timp demolata de X. Tot X a platit la Primarie impozitul pe acest teren numai vreo 3 ani, deoarece satul s-a transformat in comuna si nu a mai vrut sa ii incaseze impozitul pe nu stiu exact ce motive ). La randul sau Y a cumparat de la Z terenul tot fara acte, care l-a folosit vreo 5 ani. Z este proprietarul tabular din anul 1954 care a decedat intre timp si care are 2 mostenitori legali.
Va rog sa imi spuneti ce cale ar trebui urmata (daca exista vreuna :-/) ca X sa devina proprietarul de drept al terenului. ...ma gandeam ca ar exista varianta deschiderii unei succesiuni dupa proprietarul tabular, dar nu stie nimeni unde a avut ultimul domiciliu si nici unde ar locui mostenitori.
Multumesc
Da, eu asa as arata... Vezi ca e greu cu martorii... sa inteleaga bine de cand sa declare ca a posedat reclamantul... Grija mare cu ei!
Bafta!
miryca a scris:

am citit mesajele din topicul "procedura uzucapiunii" dar nu am inteles prea multe#-o
Ce am inteles eu ....pot sa cer uzucapiune de 20 ani (asta in cazul in care proprietarul tabular a decedat de cel putin 20 de ani si proprietarul actual e in posesia lui cam tot de atatia ani)
..mostenitorii vin la proces?
.. trebuie sa fac dovada ca proprietarul tabular a decedat (nimeni nu stie locul si cand a decedat)?
Am vreo sansa sa castig procesul?
Ce se intampla daca il pierd?..cine devine proprietar al terenului?

Incepem de la CF. Imobilul denumit "..." in suprafata de ... mp. Presupun ca in acest CF apare un singur proprietar, sub B x cu cota de 1/1 parti conform incheierii nr. y din anul z.
Pentru a dobandi in proprietate acest imobil trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
Proprietarul (proprietarii) din CF sa fie mort de cel putin 20 de ani. Nu ne intereseaza cine sunt mostenitorii sai pentru ca nu ne judecam cu ei. Trebuie neaparat sa prezentati certificatul de deces (puteti sa cereti instantei sa dispuna ca Primaria X sa trimita un extras pentru uzu oficial din registrul de decese, daca stiti unde a decedat proprietarul)
D-voastra sa fi posedat imobilul cel putin 20 de ani dupa moartea proprietarului inscris in CF.
Se depune o cerere la judecatorie - care ar fi bine sa fie redactata de un avocat - iar instanta va dispune emiterea unei somatii care se afiseaza la instanta, primaria din loc. unde se afla imobilul si in presa, prin care someaza pe toti cei care vor sa faca opozitie la cererea d-voastra sa se prezinte in termen de 30 de zile. Daca nu se face opozitie instanta dupa ce audiaza martorii solutioneaza cauza printr-o incheiere. Altfel va judecati pe dreptul comun cu cei care fac opozitie.
u.b.i.k. multumesc frumos pentru raspuns.
Inca nu stiu exact cati ani are proprietarul tabular de cand a decedat. Daca nu are 20 ani, o sa revin cu intrebari suplimentare.
avluci a scris:

u.b.i.k. a scris:

miryca a scris:

terenul se afla in banat

In cazul acesta tot ceea ce s-a scris in acest topic nu prea mai are nici o valoare in cazul d-voastra. Legea aplicabila uzucapiunii este D.-L. 115/1938 nu Codul civil, iar termenul de uzucapiune este de 20 de ani, insa conditiile sunt altele.
Va recomand sa cititi mesajele din topicul "procedura uzucapiune" si daca sunt nelamuriri sa postati intrebari fie acolo fie aici.

Am o speta asemanatoare cu un teren cumparat fara acte in 1952. Ultima inscriere in CF s-a facut in 1941.
Nu exista date despre eventuali mostenitori, despre certificat de deces nici nu poate fi vorba.
Ce variante as avea sa pot uzucapa pe codul civil?

Pentru a uzucapa dupa Codul civil ar trebui ca martorii sa afirme ca posesia dumneavoastra, sau cea (cele) cu care se uneste posesia dumneavoastra a inceput undeva intre anii 1943-1947. Daca judecatorul este meticulos va solicita probe clare cu privire la momentul inceperii posesiei - pentru ca de acesta depinde legea aplicabila. Asadar trebuie sa faceti cercetari cu privire la persoana care a posedat terenul inainte de 1952, respectiv intre anii 1943-1947. S-ar putea sa gasiti ceva in registrele agricole, insa mai apare o problema: Posesiile nu pot fi unite daca nu exista un raport juridic intre vechiul posesor si cel nou - uzurpatorul nu-si poate uni posesia sa cu posesia celui uzurpat, chiar daca acesta din urma a accepatat situatia. In speta, trebuie sa faceti dovada existentei acestui raport juridic si a izvorului sau (conventia sau mostenirea) pentru a putea invoca prev. art. 1860 Cod civ. - jonctiunea posesiilor.
Buna ziua!
Parintii mei au cumparat la sfarsitului anilor '70 un teren, singurul act folosit, a fost o chitanta de mana, in care au semnat atat vazatorii,cumparatorii(parintii mei) dar si doi martori. Acel teren nu era bransat la energia electrica, astfel in prezent nu putem sa incheiem un contract cu Electrica deoarece acea chitanta de mana nu face dovada ca terenul apartine parintilor mei. Propietarii de la care au cumparat acest teren, am aflat ca au decedat, ramanand in viata o singura ruda foarte indepartata a acestora. As dorii sa stiu cum putem face actele de propietar pe numele parintilor,sau mai exista o alta alternativa pentru bransarea la energia electrica?

Alte discuții în legătură

Uzucapiune geobotosani geobotosani Cu respect . Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)
Tranzactie teren agricol cu chitanta de mana topmasaj topmasaj Buna ziua! in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care ... (vezi toată discuția)