avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Autofactura pt cheltuielile de protocol
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Autofactura pt cheltuielile de protocol

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cu ce data emit autofactura pt. depasirea chelt de protocol aferente lui 2010, care este nota contabila si in ce jurnal o contabilizez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: economul , utilizator 17:36, 7 Martie 2011
As avea o intrebare aici:
Cine a formulat concluzia? Cei de la finante? sau dumneavoastra?
Am gasit tot fundamentat, si tot pe acest forum, ideea ca se inreg.
635=4428 la perioada unde se considera nedeductibil acest 635,
urmand ca in luna depunerii situatiilor financiare (atunci cand se intocmeste si factura, si cand se trece si in decont si jurnal) sa se faca
4428=4427,
pentru ca faptul generator si al exigibilitatii este momentul cand calculezi aceste limite de deduceri.
Ce parere aveti de asta?
Si ce ne facem, ca nu putem introduce facturi in urma? Numerele se dau la rand, deci vom primi numar si data la momentul cand intocmim factura. Or fi alte solutii? :wassat:
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
economul, utilizator
Jester,
la art. 34 (16) din Codul Fiscal spune ca pt. anul fiscal 2010 impozitul se determina pe 2 perioade,
iar la urmatorul alineat, (17) spune ca se determina impozitul conform metodologiei de la Titlul II,
asta inseamna ca trebuie sa calculezi impozitul pana la capat, cu toate cheltuielile nedeductibile incluse in calcul, respectiv, cheltuieli de protocol, chelt.cu tva ul din 635, rezerva legala...
Eu asa zic
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
economul, utilizator
proiectul de norme zice asa:
pct. 99^3, lit. b)
pentru aplicarea prevederilor Titlului VI ½Taxa pe valoarea adăugată½ referitoare la
colectarea taxei aferente depăşirii plafonului pentru cheltuielile de protocol, taxa
colectată se calculează asupra depăşirii plafonului aferent fiecărei perioade, prin
însumarea acestora


pct. 6
În sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:
(16) Încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (15) lit. a) şi b) se determină pe baza datelor raportate prin situaţiile financiare anuale. În cazul persoanelor impozabile care nu sunt obligate să depună situaţii financiare anuale conform prevederilor legale, încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (15) lit. a) şi b) se determină pe baza datelor raportate prin declaraţiile privind veniturile realizate. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane sponsorizările, acţiunile de mecenat sau alte acţiuni prevăzute prin legi, acordate în numerar,
precum şi bunurile pentru care taxa nu a fost dedusă. Depăşirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plată şi se colectează taxa, dacă s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor care depăşesc plafoanele. Taxa colectată aferentă depăşirii se calculează şi se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a depus sau trebuie să depună situaţiile financiare anuale sau, după caz, declaraţiile privind veniturile
realizate, respectiv în anul următor celui în care au fost efectuate cheltuielile.
” taxa colectata se calculeaza asupra depasirii plafonului aferent fiecarei perioade, prin insumarea acestora;”

- pai atunci inseamna ca se face calculul la fiecare perioada in parte, inregistram 635 la sfarsitul fiecarei perioade (sau doar la 31.12 2010), apoi insumam datele rezultate (cheltuielile si taxele aferente), le trecem intr-o factura unica si le inregistram si in decontul lunii cand depunem bilantul.
- cu ce data se emite autofactura? eu as zice ca la data bilantului, cand facem si nota 4428=4427, dupa ce la 31.12 s-a facut 635=4428 (eu apreciez ca faptul generator este calcularea taxei). Gresesc?

Am gasit si eu proiectul normelor, de-abia acum. E o aiureala?.. sau mi se pare mie ca lipsesc niste cuvinte de pe acolo? (sa nu mai zic de exprimari greoaie, ca aceea ”prin insumarea acestora”)... De ex. la 99 indice 2 , primul paragraf, ultima fraza :">
Se stie cand se asteapta sa dea drumul acestor norme?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
economul, utilizator
prefer sa nu-mi mai dau cu parerea pana cand nu se publica normele in varianta finala in monitorul oficial.
cel mai bine ar fi sa vb pe textul de lege in vigoare.
oricum, domnii nostri de la minister au facut-o "de oaie" cu astea doua perioade fiscale si tot circu` vizavi de impozitul minim.

toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)
Autofacturare? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Intrebarea este: - daca se face autofactura pentru suma cu care unitatea a depasit protocolul admis de 2%, pe anul trecut??Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Declaratie 101 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa ma scoateti si pe mine din ceata asta la completarea decl.101 cu depunere pana pe 25 februarie 2011: 1. La rd.2 Chelt. ... (vezi toată discuția)