avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident provocat intentionat (ipotetic)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident provocat intentionat (ipotetic)

Buna ziua!
Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel:
Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma la volan, acesta se opreste pe latul strazii blocandu-mi trecerea, si coboara din masina indreptandu-se amenintator spre mine. Ce pot face in aceasta situatie? Am voie sa-l "iau pe capota"? Am voie sa-i lovesc masina pentru a putea parasi locul? Cum as putea dovedi in fata instantei ca viata mi-a fost pusa in pericol?
Cel mai recent răspuns: Boa , utilizator 10:29, 11 Septembrie 2011
Chiar si daca ati avea pistol detinut legal nu trebuie sa-l folositi. Lasati-l sa va faca ce vrea. In caz ca incercati sa faceti ceva riscati sa-l omorati si sa primiti o condamnare de vreo 25 ani. Daca aveti pistol legal si il folositi, chiar daca nu pateste nimic, riscati sa fiti arestat. Nu e o atitudine delasatoare, nu cred ca i-ar conveni nimanui sa stea 20-25 ani in inchisoare. Legitima aparare exista decat pe hartie. Nu cred ca ar fi bine sa sunati nici la politie, s-ar putea sa-l intaratati mai rau pe agresor si poate chiar o sa incerce sa se razbune ulterior. Daca nu reusiti sa fugiti din calea agresorului, incercati sa-i cereti scuze, sa ziceti ca dumneavoastra ati gresit, ca nu o sa mai faceti altadata.
In momentul in care acesta coboara din masina, dvs ce vreti sa faceti, sa iesiti din masina si sa va intreceti in barbatie, sa ii loviti masina cand il vedeti ca se indreapta spre dvs, vi se pare normala vreuna dintre aceste variante? Daca se apropie amenintator, cine va pune sa iesiti din masina, daca iesiti inseamna ca si dvs doriti sa va faceti dreptate tot cu pumnii si veti fi tras la raspundere in egala masura. Asadar, cand cineva va blocheaza trecerea si iese din masina, "luatul pe capota" nu constituie legitima aparare.
In aceasta situatie "ipotetica" in care se mai incing spiritele in trafic, ramaneti in masina, sunati la politie daca problema degenereaza si nu puteti sa ii ocoliti masina ca sa va vedeti de drum. In niciun caz nu coborati sa va comportati ca doua animale cum au tendinta unele persoane cand se simt ofensate in trafic si eventual isi mai scot si pistolul ca asa li se pare ca fac dreptate.
atidutinea delasatoare a voastra incurajeaza infractorii si altercatile in trafic un infractor o data potolit a doua oara numai iese din masina
Prin apelarea la mijjoacele legale si evitarea de a intra la inchisoare prin violenta in trafic vi se pare ca este o atitudine delasatoare ce incurajeaza infractorii? Interesanta afirmatie.
Atunci aveti permisiunea sa va injurati ca "barbatii" in trafic si sa scoateti pistolul sau orice alta arma si vedeti pt cine este mai bine.
Intr-o situatie ca asta, cand un agresor blocheaza pe altcineva in trafic si merge spre masina lui pentru a il ataca, el se afla pe carosabil. In caz ca victima il loveste cu masina, nu se considera asta un accident de circulatie in care vina apartine celui lovit? (el aflandu-se pe carosabil in mod neregulamentar).

Daca exista martori care sa declare ca agresorul a fost calcat in mod intentionat, acestia vor declara si ca acest lucru a fost facut in legitima aparare. Daca nu exista martori care sa confirme legitima aparare, nu va fi nimeni sa declare nici ca a fost calcat in mod intentionat, putand fi calcat in urma unei manevre de depasire regulamentare facuta de victima, la care el sa fi sarit in fata masinii.

Alte discuții în legătură

Este adevarat ca in legitima aparare conteaza arma si nu intentia agresorului? Insanity66 Insanity66 Va rog sa nu radeti, este adevarat ca daca cineva ma ataca cu un cutit si eu pun mana pe un cutit mai lung, raspunsul meu este disproportionat? Este adevarat ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare? adr_trinity adr_trinity Buna ziua, am fost recent implicat intr-un incident si doresc sa stiu cat de probabil este legitima aparare in acest caz ... Am avut unele neintelegeri in ... (vezi toată discuția)
Autoaparare 299KA 299KA Salutare , vin si eu cu o dilema, pun o situatie imaginara si vreau sa-mi spune-ti care sunt consecintele, cei care cunoasteti. Eu cu inca 2-3 prieteni ... (vezi toată discuția)