avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit cei fara

La noi la bloc eu care am centrala am de plata de ron pentru 4 tevi subtiri care imi trec prin camera si baie din care una e rece una e calduta si nu mai stiu ce tevi comune iar la un apartament fara centrala plata e 120 ron, ca sa nu mai vorbim de cei care si-au inchis repartitoarele si se incalzesc cu aragazul si care platesc mai putin decit mine. Cum vine asta? Daca m-ati putea lamuri stiu ca acum citiva ani daca iti izolai tevila care trec prin casa nu mai trebuia sa platesti nimic dar acum am inteles ca toata lumea trebuie sa plateasca indiferent ca sunt sau nu tevile izolate.La noi sunt 5 apartamente care nu platesc nimic pt ca sunt tevile izolate.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:34, 31 Ianuarie 2011
Domnule moderator cota indiviza la cheltuielile comune ale tuturor proprietarilor este cunoscuta si toata lumea este de acord cu ea.Dar daca legea este dreapta de ce se interpreteaza acele procente 30.....50 %.De ce se lasa la capacitatea de aproximare a cuiva?.
Uitati, de exemplu, pe scara noastra nu avem spatii comune de incalzit(adica nu exista calorifere sau tevi ingrosate nici pe casa scarii,nici in uscatorul de rufe parte comuna),iar la subsolul tehnic(unde nu se intra decat pentru reparatii altfel fiind inchis cu capac metalic) exista tevi izolate cu vata de sticla care sunt folosite numai de cei racordati la sistemul centralizat si cu toate acestea se imparte pe cota indiviza 30% in aceste luni din consumul total inregistrat de gigacalorimetrul calibrat metrologic montat de distribuitorul de energie termica cu care asociatia a incheiat contract(deocamdata singurul din oras).
Cu aceasta situatie din teren unde numai tevile verticale intra in discutie caci nu a dat nimeni ordin sa se incalzeasca ceva comun(tevile verticale sunt izolate in fiecare apartament cu centrala proprie) cei cu centrale in apartamente ar trebui sa se bucure ca nu trebuie sa plateasca prea mult.Si totusi platesc 30-50% din consumul total impartit la toti proprietarii in functie de cota indiviza.
Enorm.Tare se mai bucura cei care folosesc energia termica din sistemul centrlizat ca platesc cu cativa leuti mai mult decat cei cu centrale de apartament.
Unii folosesc la maximum caloriferele iar cand trebuie citite repartitoarele nu stau acasa ca doar platesc cu 10 % mai mult decat unul care a facut economie ca el este destept.
Si daca se inmultesc aia destepti, creste consumul repartizat pe cota indiviza si dai distractie si veselie ca tare e bine sa consumi iar altul sa plateasca pentru tine
Parca am fi tiganii din tara lui Borat , unii se invart bine.
Ati vazut legea?.:">
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
johnpescar, utilizator
Da, am vazut legea. Ea exista si in Documentatia specifica asociatiilor de proprietari.
Va intreb si eu la randu-mi, dv. ati vazut legea? Ati vazut ca aceste procente sunt puse pentru caldura la comun daca nu s-a facut inventarierea sistemului de incalzire in scara, anul acesta, nu pemanent? Ati facut aceasta inventariere si vi se pune in continuare acest procent? Atunci nu e bine aplicata legea si putem discuta despre acest lucru.

Proprietarii cu CT pot face solicitari la ANRSC sa fie scutiti de plata caldurii la comun, prin lege.
Atunci vor primi raspuns direct de la ANRSC daca se va aplica aceasta scutire legal si atunci se va aplica ca atare aceasta dispozitie sau vor primi raspunsuri cu argumentari tehnice ca trebuie sa plateasca caldura la comun si in ce procent.

Nu e vorba de bucuria unora sau altora din bloc ca platesc mai putin, e vorba ca trebuie aplicata legea, asa cum se aplica si celor de la parter care platesc liftul si reparatia lui chiar daca nu il folosesc, asa cum se aplica legea si celor de la ultimele etaje care consuma o cantitate enorma de apa pana ajunge la ei apa calda...si totusi platesc o apa rece ca apa calda etc.

Cine este nemultumit de lege poate solicita modificare ei la autoritatea in masura sa schimbe prevederea legala.

Fiecare, undeva, cumva, candva se invarte bine!

Problema este ca se aplica si pentru cei care nu au caldura la comun.De la asociatii se spune ca ei nu se ocupa cu inventarierea iar la ISTA de exemplu au program numai dupa amiaza cu publicul si se formeaza coada de dimineata am fost si eu pe acolo,toata lumea e nemultumita,era unul de exemplu cu o plasa plina cu repartitoare si care statea sa ajunga in fata si sa le dea de cap cuiva dinauntru pentru ca il pusese sa plateasca o cocoasa de bani si el nu a dat drumul prea mult la calorifere.Stau bietii oameni si ingheata degeaba caci daca intrebi pe unul care a iesit i-ti spune ca o sa se rezolve atunci cand o sa vina cineva.Nu am auzit pe nimeni sa spuna ca s-a rezolvat cu inventarierea.
La asociatie este cate o cearta de dimineata, ca trec oamenii orin fata blocului unde asociatia a inchiriat un uscator ca punt de lucru,si ocolesc speriati.Dinauntru se aud si glasuri de barbati groase,care acopera glasul administratorei.
Unele babe s-au dus si la sediul regiei distribuitoare si dai cearta si acolo.
I-ha distractie mare toata lumea are de facut cate ceva.
johnpescar a scris:

Problema este ca se aplica si pentru cei care nu au caldura la comun.

Domnule, nu exista persoane care sa nu "aiba" caldura la comun. Cei care s-au debransat de la sistemul public de termoficare, nu mai platesc consumul individual de caldura in acest sistem, dar ei nu se pot sustrage de la plata caldurii la comun(subsol, casa scarii, spatii comune, conducte de transport interioare, etc)

Poate sa vina si mama firmelor de inventariere; firma respectiva va stabili doar procentul din consumul total de caldura, alocat incalzirii spatiilor comune. Daca aveti impresia ca in urma inventarierii, cei cu centrale termice vor fi scutiti de plata caldurii la comun, va inselati amarnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)