avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit cei fara

La noi la bloc eu care am centrala am de plata de ron pentru 4 tevi subtiri care imi trec prin camera si baie din care una e rece una e calduta si nu mai stiu ce tevi comune iar la un apartament fara centrala plata e 120 ron, ca sa nu mai vorbim de cei care si-au inchis repartitoarele si se incalzesc cu aragazul si care platesc mai putin decit mine. Cum vine asta? Daca m-ati putea lamuri stiu ca acum citiva ani daca iti izolai tevila care trec prin casa nu mai trebuia sa platesti nimic dar acum am inteles ca toata lumea trebuie sa plateasca indiferent ca sunt sau nu tevile izolate.La noi sunt 5 apartamente care nu platesc nimic pt ca sunt tevile izolate.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:34, 31 Ianuarie 2011
1. Chiar daca sunt majoritari, orice hotarare poate fi contestata in instanta care va face ordine.
2. Daca nu exista o hotarare a adunarii generale cu privire la dezafectarea instalatiilor de incalzire de pe scara blocului, se poate face sesizare la politie.
3. Impotriva presedintelui si administratorului se pot face sesizare la primarie, cu citate din legea 230/2007 si HG 1588/2007.
4. Faptul ca lucreaza in primarie nu inseamna ca e stapanul inelelor. Poate tocmai de aceea isi permite sa faca abuzuri, spune la intimidare ca lucreaza la primarie si gata, lumea se sperie...
Art.60 din Hotararea nr.1588/2007 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 mentioneaza: "Până la elaborarea şi aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră, în cazul utilizării repartitoarelor de costuri, se aplică metodologiile însuşite şi aprobate de asociaţiile de proprietari".
De la aparitia Ordinului nr.343/2010 privind repartizarea consumurilor de energie termica, orice intelegere din cadrul asociatiei sau reglementari legale care se refereau la modul de repartizare a consumurilor nu mai sunt valabile.
Desfiintarea tevilor din apartament fara avizele de modificare intra sub incidenta Art.3 din Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Ordinul 343/2010 face referire clara inca din titlu la condominiile in care masurarea caldurii se face cu repartitoare.

ANRSC precizeaza, in cazul condominiilor fara repartitoare, repartizarea caldurii la comun conform hotararii AG sau prin masuratori si calcule tehnice.
ANRSC, societatile de termoficare, regiile etc. sa implementeze solutii de contorizare pe orizontala (cum au facut cei cu gazul metan de ex. si altii) nu sa ne puna pe noi sa platim ceva ce nu vrem. Oare nu ne incalca un drept fundamental? Eu invit CET-ul sa-si ia tevile si sa le scoata pe langa apartamentul meu (le dau eu voie), sa si le izoleze nu sa-mi ceara bani MULTI pt. 4 tevi care trec pe proprietatea mea si de care eu nu ma folosesc. Ei spun ca ma incalzesc eu de la ele...haha sa fim seriosi. Sa faca expertiza ca poate eu pierd agent termic prin tevile lor care sunt reci mai tot timpul.

Respectand logica de mai sus si firma de cablu Y ar trebui sa-mi ceara bani deoarece cablul meu de la firma X trece pe langa al lor si eu receptionez canale de la firma Y (bineinteles, semnalul receptionat este prost cam cum este si agentul din cele 4 tevi de la termoficare).

Apropos, daca intervin avarii la aceste tevi cine plateste reparatia? Poate eu nu am bani sau nu vreau sa le repar sau nu vreau deranj in casa. Sa ne intelegem, sunt doar niste tevi nu se pune problema ca ar fi parte esentiala a constructiei gen acoperis sau casa scarilor.


Explicatii gen "asa zice legea" si citate din legi se pot da foarte usor, mai greu este sa venim cu solutii concrete dupa 20 de ani de libertate - aici nu ma refer la membrii acestui post ci in general.

Incredibil in ce tara putem trai! Sa povestim unui belgian acest gen de probleme pe care le avem cred ca ar lesina pe loc... :(

PS: A mai fost un caz mediatizat anul trecut cu un cetatean care avea in curte un stalp de la reteau de distributie a energie electrice si care nu dorea prezenta firmei pentru reparatii si nu aveau ce-i face. De ce ? Simplu: era proprietar si noi toti ar trebui sa ne luptam pentru acest fundament.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Iulian1977, utilizator
Asa zice legea, pentru ca legea zice ce sa facem si cum sa facem cu proprietatea comuna. Apartamentul dv. este strabatut de aceste tevi care sunt in proprietate comuna si nu vi le-a montat nimeni acolo dupa ce ati dobandit dv. proprietatea, ci le-ati gasit acolo si nu ati refuzat proprietatea pe motiv ca existau acele tevi acolo.
Daca intervin avarii, cu reparatia acestora se ocupa asociatia de proprietari, iar dv. sunteti obligat tot prin lege sa permiteti accesul in apartament pentru acest lucru.

Ca v-au folosit candva sau nu, ca folosesc acum si in ce masura, astea sunt probleme secundare si cu rezolvari locale, dar principiul respectarii si intretinerii proprietatii comune este un principiu de baza in condominiile cu apartamente de locuit. Daca nu se respecta acest principiu de baza, atunci ne putem astepta sa nu ni se respecte niciun alt fel de drept comun sau individual de catre altii.

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)