Buna ziua,
Am o o problema in ce priveste faptul ca angajatorul nu vrea sa-mi acorde somaj.
M-am casatorit de curand shi , va trebui sa ma mut din localitatea ONESTI, Judetul Bacau, in Cernavoda, judetul Constanta.
pentru a fi impreuna cu familia mea.
Daca pe adresa mea de buletin va apare adresa de Cernavoda , angajatorul va mai avea voie sa ma oblige sa vin la servici fiind dat ca legea spune ca nu poti obliga o persoana sa presteze la un loc de munca aflat la o distanta mai mare de 50Km.(art.42 -(1))din Legea somajului.
Dar problema mea este ca dupa mai bine de 6 ani de munca in aceasta la aceasta firma, macar atat am shi eu dreptul:de a benefica de somaj. Problema e ca nu vreau sa plec la demisie , pentru a nu pierde dreptul de somaj.
Cum pot rezolva problema , avand in vedere ca am schimbat adresa, cum il pot determina sa ma concedieze?
Cu stima shi respect, Lefter Marinela
Cred ca solutia este desfiintarea postului, intrucat se doreste sa se beneficieze de indemnizatia de somaj. Bineinteles, ca si desfiintarea postului implica unele dezavantaje fata de angajator - acesta nu va putea sa angajeze pe postul respectiv o alta persoana.
Cea mai buna varianta mi se pare si mie desfiintarea postului, deoarece si varianta concedierii pe motiv de necorespundere profesionala iese din discutie... tine tot de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului, rezultatul fiind faptul ca ramaneti fara somaj.
Vreti sa spuneti IN CONCUZIE:CA UN ANGAJAT NU POATE BENEFICIA DE SOMAJ DECAT DINTR_UN SINGUR MOTIV :RESTRUCTURAREA POSTURILOR.
NU mai exista nici o alta varianta:cum ar fi:Evaluarea Psihologica? Eu lucrez la un Dispecerat Sisteme alarma , si se fac evaluari psihologice in fiecare an , shi am program de noapte, ash putea sa spun ca nu mai fac fata programului.
In ce priveste alte posturi vacante in aceasta firma nu exista iar angajatorul nu este obligat sa ofere alt loc de munca , daca nu exista.Poate doar Oficiul fortelor de munca.
Somajul se acorda numai pentru incetarea CIM din motive care nu tin de salariat (restructurare), in celelalte cazuri (demisie, concediere disciplinara) angajatul ori are o culpa ori este cel care determina incetarea, deci nu ar fi echitabil sa beneficieze de somaj.
Conf. art.17 alin (1) lit. a) din Legea 76/2002, beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele al caror contract de munca a incetat din motive neimputabile lor.
Concedierea in baza art.61 lit.c ( inaptitudinea fizica si/sau psihica, constatata de catre organele competente de expertiza medicala) , si lit. d (salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat), desi tine de persoana salariatului, nu este imputabila acestuia. Asa ca....veti beneficia de indemnizatie de somaj in cazul in care veti fi concediata pe unul din aceste 2 motive ;)