avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea somajului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea somajului

Buna ziua,
Am o o problema in ce priveste faptul ca angajatorul nu vrea sa-mi acorde somaj.
M-am casatorit de curand shi , va trebui sa ma mut din localitatea ONESTI, Judetul Bacau, in Cernavoda, judetul Constanta.
pentru a fi impreuna cu familia mea.
Daca pe adresa mea de buletin va apare adresa de Cernavoda , angajatorul va mai avea voie sa ma oblige sa vin la servici fiind dat ca legea spune ca nu poti obliga o persoana sa presteze la un loc de munca aflat la o distanta mai mare de 50Km.(art.42 -(1))din Legea somajului.
Dar problema mea este ca dupa mai bine de 6 ani de munca in aceasta la aceasta firma, macar atat am shi eu dreptul:de a benefica de somaj. Problema e ca nu vreau sa plec la demisie , pentru a nu pierde dreptul de somaj.
Cum pot rezolva problema , avand in vedere ca am schimbat adresa, cum il pot determina sa ma concedieze?
Cu stima shi respect, Lefter Marinela

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 23 Septembrie 2009
Pentru depunerea dosarului de somaj,printre alte documente necesare, se mentioneaza si:
1. acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri.
INTREBARE: mai exact ce trebuie sa fac, unde trebuie sa ma duc pt acestea,cum se procedeaza?
2.carnetul de munca sau dc nu exista adeverinta eliberata de angajatori si vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea (...)de la ultimul angajator.
INTREBARE:este vorba despre decizia de incetare a contractului de munca pe care o am de la angajator si care poarta stampilaI.I.T.M. Constanta?
3.declaratie pe propia raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri (...)
INTREBARE: aceasta este tip sau trebuie sa o "construiesc" eu?
In afara de acestea mai trebuie cava facut?Va multumesc.
Cred ca fiecare trebuie sa stea in adevar si sa-si rezolve propriile probleme fara artificii documentare care nu au legatura cu realitatea situatiilor in care se gaseste.

Solutii la intrebari de genul cum sa fac sa .... ca atitia altii au facut si a mers... si eu de ce nu as face ... ca nu oi fi mai slab sa nu pot convinge pe unul sau altul cu "inima milostiva" sa faca un document care sa ma ajute nu cred ca trebuie discutate pe cel mai important site legislativ din tara.

Sunt de parere ca pastrarea in continuare a liniei demne de pana acum se impune cu necesitate.

ch_mi a scris:

Pentru depunerea dosarului de somaj,printre alte documente necesare, se mentioneaza si:
1. acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri.
INTREBARE: mai exact ce trebuie sa fac, unde trebuie sa ma duc pt acestea,cum se procedeaza?
2.carnetul de munca sau dc nu exista adeverinta eliberata de angajatori si vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea (...)de la ultimul angajator.
INTREBARE:este vorba despre decizia de incetare a contractului de munca pe care o am de la angajator si care poarta stampilaI.I.T.M. Constanta?
3.declaratie pe propia raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri (...)
INTREBARE: aceasta este tip sau trebuie sa o "construiesc" eu?
In afara de acestea mai trebuie cava facut?Va multumesc.

1. Se solicita adeverinta la Administratia financiara de care apartii - de la fisc adica
2. Solicita de la societatea o adeverinta de la societatea la care ai lucrat : este o adeverinta in care se specifica nr. contract angajare, perioada, salariu avut, decizia de desfacere cu ce litera este desfacut contractul, in plus este o adeverinta tip care se ridica de la somaj ( formularul respectiv )si se completeaza de catre societate in care se inscrie pe fiecare luna cat este contributia de somaj si prin ce ordin de plata a fost virata
3.Declaratia pe proprie raspundere se completeaza la somaj pe un formular tip pe care il obtii cand depui dosarul de somaj.

In plus mai ai nevoie de:
-copii ale actelor de identitate CI, certificat nastere, casatorie ( daca este cazul) si ale actelor de studii : diplome si alte acte de calificare
- in mod obligatoriu ai nevoie de o adeverinta de la medicul de familie in care se specifica amp de munca si necesara la AJOFM.
Multumesc frumos.O singura intrebare as mai avea: plata indemnizatiei de somaj se realizeaza numai prin mandat postal sau poate fi virata si intr-un cont bancar?
ch_mi a scris:

Multumesc frumos.O singura intrebare as mai avea: plata indemnizatiei de somaj se realizeaza numai prin mandat postal sau poate fi virata si intr-un cont bancar?

La aceasta intrebare AJOFM poate raspunde cu exactitate.

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj dupa cic- care este procedura legala? Ella_75 Ella_75 Buna ziua! Momentan sunt in CIC, urmand ca in luna iunie pe 27 sa reincep serviciul la societatea la care lucrez de 13 ani cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Instiintare, preaviz, concediere, somaj DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua, as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)