avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Buna ziua,

ma aflu in neplacuta postura de a fi parte intr-un litigiu de munca si unul mult destul de complex.
Firma la care lucrez are ca administrator un cetatean strain si doi asociati romani. Administratorul firmei a parasit tara iar eu am convenit sa lucrez acasa pentru proiectele care erau in derulare, firma nemaiavand un sediu propriu.
Plata salariului s-a facut prin transfer bancar, intre mine si angajator neexistand un acord scris in acest sens. Cuantumul platilor lunare depaseste cuantumul salariului inscris in cartea de munca (deh, a parte din salariu fiind la negru). Timp de cateva luni am primit si banii rezultati din chiria apartamentului personal al lui administratorului.
Mentionez ca nu am semnat state de salarii niciodata.
Toate bune si frumoase pana la acum cateva luni cand administratorul firmei a incetat sa ma plateasca, refuzand orice comunicare.
Pe langa asta, firma se face vinovata de nevirarea impozitelor retinute la sursa si neplata taxelor datorate la CAS si CASS. Pe site-ul ministerului de finante se specfica ca impotriva firmei s-a inceput procedura de executare silita.
Ce pot face pentru recuperarea salariilor restante si pentru a obliga firma la plata taxelor datorate?
Platile bancare din contrul administratorului in contul meu pot fi considerate ca plati salariale?
Cel mai recent răspuns: valy_popa , utilizator 15:06, 25 August 2009
iliedan77 a scris:

Da, sotia mea avea deja un cont in valuta, iar pana mi-am facut eu contul platile au fost facute in contul ei... cat despre lucruri care nu sunt expuse... nu stiu ce doriti sa insinuati...eu sunt vinovat ca am acceptat o situatie confuza si asta-i tot... dar ma rog, merit legarea la stalpul infamiei... Daca stiam ce sa fac si de la cine recuperam banii nu mai scriam aici...
Oricum, va multumesc pentru interesul aratat problemei mele.

Nu trebuie sa va suparati, dar daca doriti informatii exacte trebuie sa oferiti date pe masura, nu fragmentate. Nu e vorba de a fi legat la stilpul infamiei, asta cred ca a fost o lectie pentru dumneavoastra. Nu vreau sa insinuez nimic. Tot nu inteleg ca doar deschiderea de cont nu dureaza 2 luni sau o luna. In situatia in care sunteti si dumenavoastra si societatea nu cred ca mai aveti cum sa va recuperati salariul, de aceea v am si sugerat sa vedeti care e sit la finante poate cer ei declararea insolventei si va inscrieti la masa credala. Dar ama vut de a face cu straini cu afaceri in romania si e cam aiurea, erau vreo 5 soc care au primit titlu executoriu si nu au avut ce executa, administratorul nu a fost gasit etc.
Asa dupa cum au spus si colegii mei,deschiderea unui cont ar fi durat o ora,cel mult o zi.Se pare ca firma pentru care ati lucrat si-a executat platile catre dumneavoastra in acel cont al sotiei,conform muncii prestate catre ei.
Pe numele cui a fost incheiat contractul de munca cu firma,al dumneavoastra sau al sotiei?
Sa aveti mare grija la ce pretentii aveti daca doriti sa-i chemati in judecata.Vedeti ca acestea sa nu se intoarca cumva impotriva dumneavoastra.
Succes !
Dupa cum am spus in prima postare, EU sunt angajat cu contract de munca la acesta firma.

Perfect de acord, deschiderea unui cont dureaza o ora, dar emiterea unui card atasat contului dureaza doua saptamani, dar nu cred ca procedurile bancare conteaza atat de mult. Faptul ca am incasat niste bani in contul sotiei nu cred ca poate constitui o problema. Relatia pecuniara dintre administratorul firmei si sotia mea ma indoiesc ca poate fi asimilata cu relatia de munca dintre Firma si mine, ca angajat al acesteia, in lipsa unui document care sa ateste acest lucru.

Ca sa fie clar, eu nu vreau sa revendic salariile pe lunile in care s-au efectuat plati ci DOAR pe lunile in care nu s-au efectuat plati. Vreau sa recuperez doar drepturile salariale neincasate, iar faptul ca am incasat niste bani in contul sotiei in prima luna a fost o chestie de conjunctura.
In plus, ma intereseaza plata taxelor afererent salariului, catre CAS, CASS,etc...

Asociatii sunt romani, doar administratorul este cetatean strain, iar cei doi asociati au proprietati in Romania.
iliedan77 a scris:

Dupa cum am spus in prima postare, EU sunt angajat cu contract de munca la acesta firma.

Perfect de acord, deschiderea unui cont dureaza o ora, dar emiterea unui card atasat contului dureaza doua saptamani, dar nu cred ca procedurile bancare conteaza atat de mult. Faptul ca am incasat niste bani in contul sotiei nu cred ca poate constitui o problema. Relatia pecuniara dintre administratorul firmei si sotia mea ma indoiesc ca poate fi asimilata cu relatia de munca dintre Firma si mine, ca angajat al acesteia, in lipsa unui document care sa ateste acest lucru.

Ca sa fie clar, eu nu vreau sa revendic salariile pe lunile in care s-au efectuat plati ci DOAR pe lunile in care nu s-au efectuat plati. Vreau sa recuperez doar drepturile salariale neincasate, iar faptul ca am incasat niste bani in contul sotiei in prima luna a fost o chestie de conjunctura.
In plus, ma intereseaza plata taxelor afererent salariului, catre CAS, CASS,etc...

Asociatii sunt romani, doar administratorul este cetatean strain, iar cei doi asociati au proprietati in Romania.

Pentru a vedea daca vi s au virat sumele pentru cas , de la casa de pensii judeteana puteti obtine stagiu de cotizare sa vedeti ce cit s au virat.
Cu salariul pe care doriti sa l revendicati se poate doar cit aveti inscris pe cartea de munca, deschideti actiune in instanta- tribunal -raspunderea este a administratorului, asociatii raspund doar daca faceti dovada ca stiau de nereguli. Dar ati precizat ca sunt persoane bine situate si ma indoiesc ca nu si au luat masuri de precautie. Din cont banii se pot retrage si de la casieria bancii, iar normal pt virarea sal pe card e nevoie si de o intelegere intre banca si angajator.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2008
orca, utilizator
buna ziua am si eu o problema cu firma unde am lucrat.ni s-a spus sa venim pe data de 10 sa ne luam salariul si pe data de 10 ne-au spus ca ei nu au bani acum sa venim saptamana viitoare.in plus ni s-a cerut sa semnam demisia fara preaviz de 15 zile.
ce am putea sa facem in cazul acesta?am inteles ca numai in judecata putem sa actionam si sa cerem despagubiri...
va multumesc

Alte discuții în legătură

Plata la negru, recuperare salar. andrei_88 andrei_88 Sunt angajat la o firma cu 800 de lei pe cartea de munca,si eu luam in mana cam 1150 lei. urmeaza sa-i dau in judecata pentru neplata salariului ,garantie , ... (vezi toată discuția)
Nesemnarea statului de plata de la angajare pana in prezent darkone darkone buna ziua, revin cu o problema, sunt angajata din septembrie la o firma de distributie ca agent de vanzari, la toti colegii mai vechi se face virarea ... (vezi toată discuția)
Nereguli la locul de munca santos_nelson santos_nelson Acum 3 luni m-am angajate la o firma unde dupa o săptămâna de proba am discutat cu patronul firmei conditile de angajare. Mi s-a promis un contract de ... (vezi toată discuția)