avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Buna ziua,

ma aflu in neplacuta postura de a fi parte intr-un litigiu de munca si unul mult destul de complex.
Firma la care lucrez are ca administrator un cetatean strain si doi asociati romani. Administratorul firmei a parasit tara iar eu am convenit sa lucrez acasa pentru proiectele care erau in derulare, firma nemaiavand un sediu propriu.
Plata salariului s-a facut prin transfer bancar, intre mine si angajator neexistand un acord scris in acest sens. Cuantumul platilor lunare depaseste cuantumul salariului inscris in cartea de munca (deh, a parte din salariu fiind la negru). Timp de cateva luni am primit si banii rezultati din chiria apartamentului personal al lui administratorului.
Mentionez ca nu am semnat state de salarii niciodata.
Toate bune si frumoase pana la acum cateva luni cand administratorul firmei a incetat sa ma plateasca, refuzand orice comunicare.
Pe langa asta, firma se face vinovata de nevirarea impozitelor retinute la sursa si neplata taxelor datorate la CAS si CASS. Pe site-ul ministerului de finante se specfica ca impotriva firmei s-a inceput procedura de executare silita.
Ce pot face pentru recuperarea salariilor restante si pentru a obliga firma la plata taxelor datorate?
Platile bancare din contrul administratorului in contul meu pot fi considerate ca plati salariale?
Cel mai recent răspuns: valy_popa , utilizator 15:06, 25 August 2009
multumesc frumos....
Cum îşi pot recupera salariile angajaţii firmelor aflate în insolvenţă?

AJOFM-urile dispun de fonduri importante pentru despăgubirea salariaţilor „ţepuiţi” de patroni, dar nimeni nu solicită aceşti bani

Administratorii judiciari nu încurajează astfel de demersuri rapide şi eficiente deoarece… nu au nimic de câştigat!

Potrivit legislaţiei în vigoare, în caz de insolvenţă, salariaţii se află pe locul secund la recuperarea creanţelor de la un angajator intrat în faliment, imediat după achitarea taxelor judiciare.

Însă, din neştiinţă sau dezinteresul lichidatorului judiciar, de regulă, salariaţii nu rămân în urma înscrierii la masa credală decât cu... vechimea în muncă.

Cu toate că este în vigoare încă de la începutul anului 2007, Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de Garantare pentru plata creanţelor salariale este practic necunoscută şi neutilizată.

Mai multe detalii pe www.antitepari.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata la negru, recuperare salar. andrei_88 andrei_88 Sunt angajat la o firma cu 800 de lei pe cartea de munca,si eu luam in mana cam 1150 lei. urmeaza sa-i dau in judecata pentru neplata salariului ,garantie , ... (vezi toată discuția)
Nesemnarea statului de plata de la angajare pana in prezent darkone darkone buna ziua, revin cu o problema, sunt angajata din septembrie la o firma de distributie ca agent de vanzari, la toti colegii mai vechi se face virarea ... (vezi toată discuția)
Nereguli la locul de munca santos_nelson santos_nelson Acum 3 luni m-am angajate la o firma unde dupa o săptămâna de proba am discutat cu patronul firmei conditile de angajare. Mi s-a promis un contract de ... (vezi toată discuția)