avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art.2 din Lg. 54/2003 nu contravine art.20 si art.40 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art.2 din Lg. 54/2003 nu contravine art.20 si art.40 din Constitutia Romaniei, art.11 al CEDO si art.23 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului?

In 15 ian.2006 un grup de 49 de agricultori din com. Priponesti, jud. Galati a infiintat un sindicat al agricultorilor numit CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA. Inregistrarea acestui sindicat a fost respinsa de Judecatoria Tecuci si de Tribunalul Galati in baza art.2 din Lg.54/2003, in prezent sindicatul fiind cu recurs la CEDO.
Prin art.2, Legea 54/2003 nu contravine prevederilor art.20 si art.40 din Constitutia Romaniei, devenind in fapt, neconstitutionala?
Cel mai recent răspuns: manolebenieamin , utilizator 11:22, 21 Aprilie 2008
Era mai simplu dar nu stiu daca era mai bine!
Este o mare diferenta intre ASOCIATIE si SINDICAT. Pe baza O.26/2000 s-a inregistrat recent INSTITUTUL NATIONAL DE ASISTENTA PENTRU CETATENI (INAC), ca articulatie a sindicatului CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA, in 2007 o asociatie a tinerilor intreprinzatori agricoli, urmand sa se inregistreze si alte asociatii ca articulatii ale Sindicatului CDR. Acesti pasi erau prevazuti in statutul Sindicatului CDR, fac parte din practica altor sindicate din Europa Occidentala iar toate aceste asociatii profesionale sunt reunite sub o umbrela numita SINDICAT.
Trebuia sa se inceapa corect, cu infiintarea Sindicatului iar faptul ca Lg,54/1991 a fost modificata in ian.2003, disparand art.4 si adaugandu-se acel apendice ambiguu la art.2, nu a speriat acel grup de agricultori.
Este bine de mentionat ca tot in ian.2003 a fost modificata si O.26/2000, la art.7 adaugandu-se lit.d) "cu avizul ministerului de resort". Abia in 2005 acest articol tot neconstitutional care limita dreptul la libera asociere a fost modificat; de aceasta data limitandu-se la acordul Min.de Justitie privind denumirea asociatiei sau fundatiei.
Nu este suficient ca legea sa dispuna pur si simplu un lucru ori sa interzica un altul ci mai trebuie ca in "spatele" acestor dispozitii sa existe o ratiune si un interes social.
In speta, eu nu vad nimic pentru care legea sa va interzica sa constituiti un sindicat al agricultorilor, poate ca exista, insa eu nu-l vad.

Cred ca dumneavoastra aveti dreptate cand spuneti: "...trebuie ca in "spatele" acestor dispozitii sa existe o ratiune si un interes social."
Cineva s-a speriat de perspectiva a un milion de tarani uniti intr-un sindicat propriu, scapat de sub control politic si care ar fi lezat "interesele sociale" ale LATIFUNDIARILOR aparuti, nu se stie cum si de unde, dupa 1991.
nu sunt intrunite elementele necesare constituirii unui sindicat.

Au fost intrunite toate conditiile prevazute in L.54/2003, mai putin calitatea de angajat dupa cum se poate vedea si in Hotararile respective.
O intrebare: O persoana fizica autorizata are calitatea de angajat propriu; aceasta calitate nu poate fi extinsa si la agricultorul proprietar de teren agricol, platitor de taxe si impozite si care isi lucreaza pamantul?
manolebenieamin a scris:

nu sunt intrunite elementele necesare constituirii unui sindicat.

Au fost intrunite toate conditiile prevazute in L.54/2003, mai putin calitatea de angajat dupa cum se poate vedea si in Hotararile respective.
O intrebare: O persoana fizica autorizata are calitatea de angajat propriu; aceasta calitate nu poate fi extinsa si la agricultorul proprietar de teren agricol, platitor de taxe si impozite si care isi lucreaza pamantul?

la baza oricarui raport de munca sta o conventie (contractul de munca). Intrucat nu poti incheia o conventie de unul singur, adica nu poti contracta cu propria persoana, p.f. nu are calitatea de angajat propriu, asadar nici agricultorul care se intretine din munca terenului nu are calitatea de angajat. P.F. desfasoara o activitate independenta si la fel procedeaza si agricultorul.
Un milion de tarani uniti sunt desigur o forta si nu trebuie sa existe nimic care sa-i impiedice sa se asocieze in scopuri licite, insa aspectele politice ale problemei ma depasesc si exced cadrului juridic al acestui website.
Va multumesc pentru amabilitatea de care ati dat dovada, raspunzandu-mi.
Prin statut, sindicatul agricultorilor CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA este apolitic, nu este afiliat/subordonat nici unui partid si nici nu isi propune sa intervina pe scena politica, dar agricultorii au nevoie de legi coerente si clare (atat cat este posibil pentru ca orice lege este interpretabila). Iar cand este vorba de propuneri legislative, volens nolens, apare si aspectul politic!
Sindicatul CDR are ca obiectiv principal recunoasterea gospodariei taranesti ca UNITATE SI ENTITATE ECONOMICA si de aici celelalte drepturi (si evident, obligatii): dreptul la evidenta contabila, dreptul la pensie si asigurari sociale s.a.
Este vorba de crearea cadrului juridic care sa permita iesirea gospodariei taranesti din zona gri a economiei.
Va rog sa imi permiteti sa prezint mai jos un articol dintr-o lege italiana. Noi suntem agricultori, nu ne pricepem la legi si am intrat pe acest FORUM tocmai pentru a primi sprijinul unor persoane de specialitate avand in vedere ca agricultura nu priveste doar pe producatori ci si pe consumatori.

ART.1
(ÎNTREPRINZÃTOR AGRICOL)
1. Articolul 2135 din codul civil este înlocuit cu următorul:
„ Este întreprinzător agricol cine exercită una dintre următoarele activităţi: cultivarea fondu-lui, silvicultură, creşterea animalelor şi activităţi conexe.
Prin cultivarea fondului, prin silvicultură şi prin creşterea animalelor se înţeleg activităţile îndreptate către îngrijirea şi dezvoltarea unui ciclu biologic sau a unei faze necesare ciclului însuşi, cu caracter vegetal sau animal, care utilizează sau pot utiliza fondul, pădurea sau apele dulci, salmastre sau marine.
Se înţeleg totuşi conexe activităţile, exercitate de acelaşi întreprinzător agricol, îndreptate către manipularea, conservarea, prelucrarea, comercializarea şi valorificarea care au ca obiect produse obţinute în mod preponderent din cultivarea fondului sau pădurii sau din creşterea animalelor, ca şi activităţile îndreptate către furnizarea de bunuri sau servicii prin utilizarea preponderentă de utilaje sau resurse ale întreprinderii implicate în mod normal în activitatea agricolă exercitată, fiind cuprinse aici activităţile de valorificare a teritoriului şi a patrimoniu-lui rural şi forestier, cât şi primire şi găzduire aşa cum sunt definite de lege”.
2. Se consideră întreprinzători agricoli cooperativele de întreprinzători agricoli şi consor-ţiile lor când utilizează pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în art. 2135 din co-dul civil, aşa cum este substituit de aliniatul 1 din prezentul articol, preponderent pro-duse ale asociaţilor, şi furnizează preponderent asociaţilor bunuri şi servicii îndreptate către îngrijirea şi dezvoltarea ciclului biologic.

Alte discuții în legătură

Poate fi un somer membru de sindicat? Gabriel George Mocanu Gabriel George Mocanu Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala? (vezi toată discuția)
Reorganizare sindicat platon_mirella platon_mirella Daca o societate este in insolventa, iar lichidatorul a disponibilizat aproape toti salariatii, acestia mai au dreptul la reorganizarea sindicatului? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Membru in sindicat dana manea dana manea Un consilier juridic angajat intr-o institutie publica bugetara,poate fi membru de sindicat? (vezi toată discuția)