avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art.2 din Lg. 54/2003 nu contravine art.20 si art.40 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art.2 din Lg. 54/2003 nu contravine art.20 si art.40 din Constitutia Romaniei, art.11 al CEDO si art.23 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului?

In 15 ian.2006 un grup de 49 de agricultori din com. Priponesti, jud. Galati a infiintat un sindicat al agricultorilor numit CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA. Inregistrarea acestui sindicat a fost respinsa de Judecatoria Tecuci si de Tribunalul Galati in baza art.2 din Lg.54/2003, in prezent sindicatul fiind cu recurs la CEDO.
Prin art.2, Legea 54/2003 nu contravine prevederilor art.20 si art.40 din Constitutia Romaniei, devenind in fapt, neconstitutionala?
Cel mai recent răspuns: manolebenieamin , utilizator 11:22, 21 Aprilie 2008
Domnule Manole Beniamin,
Ideea cu taranul rentier mi s-a parut ridicola de la inceput. Eu, din partea mamei, ma trag dintr-o familie de tarani moti, si cu toate ca ambii bunici au fost invatatori, erau in acelasi timp si tarani. Aveti in fata doua posibilitati:
Daca veti castiga la CEDO veti obtine o victorie importanta mai ales moral. Va mai ramane insa o sarcina mult mai dificila, respectiv sa convingeti macar cateva zeci de mii de tarani sa adere la sindicat. In varianta in care exista un interes politic pentru a va impiedica sa realizati ceea ce v-ati propus or sa se mai gaseasca alte mijloace de a va pune "bete in roate".
Daca pierdeti la CEDO va ramane posibilitatea asocierii sub alte forme (aditabora facea referire mai sus la Legea cooperatiei agricole, care nu este atat de rea pe cum poate sa para dupa nume) si cred ca trebuie sa le luati in considerare in aceasta varianta.
Insa indiferent daca veti pierde sau veti castiga la CEDO trebuie sa aveti in vedere faptul ca cea mai grea parte din munca pe care ati inceput-o este asocierea unui numar suficient de mare de persoane pentru a "conta" (in acest caz cateva zeci de mii). Daca veti reusi aceasta asociere sper sa nu cedati tentatiei de a deveni partid politic intr-o zi.
Va doresc numai bine.
av. Adalbert Gazdovici
Domnule av. Adalbert Gazdovici,
Ma bucur sa vad ca toate observatiile dumneavoastra sunt corecte si asta cred ca se datoreaza simpatiei pe care o aveti fata de tarani.
Aveti dreptate, castigarea la CEDO are o importanta mai mult simbolica.
Adevarata PROVOCARE consta in organizarea agricultorilor in asociatii profesionale pe filiera de produs, si daca ati privit structura piramidala a Sindicatului nostru ati vazut ca Sindicatul este format din ASOCIATII si COOPERATIVE infiintate pe baza O.26/2000 si a L.566/2004 deoarece toate aceste organizatii TREBUIE sa aiba statut propriu, autonomie administrativa, juridica si financiara iar Sindicatul reprezinta doar UMBRELA sub care sunt reunite toate aceste organizatii profesionale, Sindicatul fiind partenerul de dialog la nivelul Guvernului roman si al UE ca reprezentant al agricultorilor uniti in asociatii si cooperative.
Aveti dreptate si in privinta numarului de membri, 10.000 fiind de altfel numarul minim care ni s-a cerut de la Bruxelles pentru a fi recunoscuti ca sindicat national, numar pe care inca nu il avem.
Tentatia / riscul de a deveni partid politic exista, noi am prevazut in statut ca Sindicatul este APOLITIC nu doar autonom de partide cum este in statutul altor sindicate din UE insa aceasta este o problema de viitor care nu depinde de mine.
Eu doar sper ca taranii vor avea suficient bun simt pentru a nu cadea in aceasta capcana, repet, in viitor.
Pentru prezent, cel mai important este sa ne organizam si sa ne unim iar in realizarea acestui deziderat trebuie sa se implice INTREAGA SOCIETATE CIVILA, agricultura fiind o problema care ne priveste pe toti, nu doar pe tarani.
De altfel, am intrat pe acest site in primul rand pentru a atrage atentia, simpatia si sprijinul "oamenilor legii" (avocati, judecatori, procurori) in rezolvarea "problemei taranesti" privita in intregul ei: producerea de alimente sanatoase si vanzarea acestora la un pret convenabil atat pentru agricultor cat si pentru consumator, legi simple si coerente pentru agricultura si agricultori, protectia sociala a agricultorilor, dezvoltarea infrastructurii satelor, protectia mediului, conservarea obiceiurilor si traditiilor populare ca parte a identitatii nationale s.a.
Eu cred ca un sindicat al agricultorilor la nivel national este o problema de interes public si trebuie sa ne aducem cu totii acea minima contributie care sta in puterea fiecaruia.
Cu respect,
Manole Benieamin

cultivatoriidirectidinromania.blogspot.com

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi un somer membru de sindicat? Gabriel George Mocanu Gabriel George Mocanu Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala? (vezi toată discuția)
Reorganizare sindicat platon_mirella platon_mirella Daca o societate este in insolventa, iar lichidatorul a disponibilizat aproape toti salariatii, acestia mai au dreptul la reorganizarea sindicatului? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Membru in sindicat dana manea dana manea Un consilier juridic angajat intr-o institutie publica bugetara,poate fi membru de sindicat? (vezi toată discuția)