avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare mama-fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare mama-fiu

Buna ziua.
Soacra mea vrea sa ne faca act de vanzare-cumparare(ea este proprietar) pe casa si teren cu uzufruct viager si totodata cu plata sumei de 30.000 EUR.
Sotul meu mai are o sora. Suma de 30.000 EUR o va da, soacra mea, cumnatei mele, pentru a face o impartire cat mai corecta a posesiunilor ei(noi oricum am investit foarte multi bani in aceasta curte si casa, iar cumnata mea, nimic.) Casa este in Bucuresti.
Ce e de facut?
Inainte de a finaliza actele, putem incepe, eu si sotul meu, pentru ca noi o sa platim, sa-i dam banii cumnatei mele?
Precizez ca acasta suma va fi platita in termen de max 10 ani, lunar anumite sume. Cum trebuie procedat pentru a dovedi totusi ca ii dam acesti bani?
Actele ies destul de greu......... si vrem sa incepem sa ii platim. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:26, 5 Mai 2008
Ati cautat dintre consultantii de aici? Stiu notar care lucreaza pana la 20 in anumite zile din saptamana...
Eu nu v-am sugerat, v-am spus categoric sa precizati...

Nu vad masura in care va va ajuta un notar, caci ei au acte minimale pe care lucreaza, elaborarea de acte complexe juridic sau acordarea de consultanta juridica nu prea sunt punctele lor forte.

In toate cazurile, puteti vedea atat un notar, dar si un avocat...
Multa bafta!

P.S. Care e valoarea terenului?
Partajul de ascendent este un act din partea unei persoane care arata singura, inainte sa moara, cum sa i se imparta averea. Adica indica fiecarui copil ce primeste din mostenire. Sre deosebire de testament, care produce efecte doar dupa moartea testatorului, in acest prim caz, efectele se produc imediat.
Este bine ca in act sa faceti mentiune cu privire la valaorea investitiei facute de dumneavoastra si cam ce procent reprezinta din intreaga valoare a imobilului.
Platile lunare se pot face de mana, nu e nevoie de act autentic. faceti un tabel, in care sa treceti in fiecare luna ce suma de bani predati cumnatei, si semnati de predare-primire fiecare, in dreptul sumei.

Puteti face si contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, sau cu drept de uzufruct viager intre dumnavoastra si sot, pe de o parte si soacra, pe de alta parte. Ii dati banii in rate, cum se prevede in contract, iar soacra poate sa faca ce vrea cu ei: sa-i dea lunar cate o suma de bani fiicei ei...
Va multumesc. Mi-ati fost de mare ajutor.
Daca dvs. ati adus extinderi imobilului ( spuneti ca e de impartit doar 2 camere si baie, restul fiind investitia dvs si a sotului) trebuie sa intrati in legalitate si sa va intabulati inainte in CF cu extinderile - de ex daca ati edificat un etaj, sau camere in plus, intocmiti documentatia cadastrala si intabulati-va cu tot ceea ce ati investit dvs.- pt asta este nevoie sa aveti autorizatia de constructie pe numele dvs. sau sa declare soacra ca dvs ati construit pe terenul ei. In Cf veti aparea proprietari dvs. cu sotul pe etaj - de ex sau mansarda etc. si soacra pe parter....
Pentru partea de impartit, puteti incheia cu soacra dvs. un contract de donatie cu sarcina - sarcina donatiei fiind ca dvs. sa achitati suma de 30.000 de euro in transe pe 10 ani, intr-un cont bancar indicat clar prin act, pe numele cumnatei.
Aveti avantajul ca nu veti plati taxe ca la vanzare pentru ca sotul e ruda de gradul I cu mama ( nu plateste impozit pe instrainare) si ca nu va putea cumnata sa atace cu succes aceasta donatie, pentru ca prin insasi actul acesta beneficiaza si ea de o parte din averea mamei.
Donatia sa o faceti cu scutire de raport.
Insa dezavantajele liberalitatilor, adica ale donatiilor: acestea se raporteaza la masa succesorala. Astfel ca, dupa decesul soacrei, chiar daca vi s-a donat casa, aceasta intra la partajul succesoral intre sot si cumnata, pe cand la vanzare-cumparare, deveniti proprietar din momentul semnarii contractului.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)