De ce ar fi trista si cumnata, daca urmaza sa primeasca bani de la soacra?
In 1980, soacra dumneavoastra era "fata", adica necasatorita? sau a cumparat imobilul "pe numele de fata"?
Pentru ca daca socrul dumneavoastra are 75 de ani si soacra era "fata" in 1980, este o diferenta cam mare de varsta si sotul dumneavoastra poate avea cel mult 27 de ani, tinand cont ca suntem in 2008. Nu ca m-ar interesa prea mult sau ca ar interzice leagea asa ceva, insa doream sa ma lamuresc cu privire la natura casei cumparate in 1980.
Daca donatia e cu scutire de raport, nu se mai raporteaza bunul, dar tot se raporteaza valoarea lui. Si cred ca doamna trebuie sa stie asta, ca nu se stie cat o influienteaza.
Apoi, intretinerea nu poate consta intr-o suma de bani, aia se cheama renta. In acest domeniu al contractelor civile, intretinerea se presteaza in natura si inseamna bunuri si servicii, cumparaturi etc. In acest caz, care imi pare bun, cel mai bine este sa se faca o clarificare in cadrul contractului despre ceea ce inseamna intretinere, cum se va presta ea si in baza caror lucruri se va demonstra, la nevoie.
Astfel, intretinatorul va sti mereu ca este protejat impotriva desfacerii abuzive a contractului, dupa ce el a prestat intretinere deja o anumita perioada... Si se pot face clauze de protectie si pentru intretinut, prin acceptarea (eventuala) a dovezilor privind intretinerea.
Desi cred ca ar fi destul de dificil, se poate ajunge la o solutie de compromis, simplificata pe cat posibil, astfel incat intretinatorul sa nu pastreze bonuri pentru alimentele pe care el insusi le-a consumat si sa sustina ca i le-a dat intretinutului... si tot asa.
Mi se pare un pic complicat contractul de intretinere.
Noi (eu si sotul meu si, intradevar, avem 28 ani pentru a raspunde subiectului precedent) vrem contract de vanzare cumparare cu plata efectiv a sumei de 30.000 eur catre soacra mea, iar pe soacra mea o rpiveste ce vrea sa faca cu banii, in acest caz sa-i dea cumnatei si pe deasupra si cu uzufruct viager pentru socrii.
In concluzie: noi platim cei 30.000 eur, care se vor duce catre cumnata mea si ii intretinem si pe parinti cat timp sunt in viata.
Asta vrem sa facem si, la acest fapt as dori un sfat.
Multumesc pentru toate raspunsurile si multumesc anticipat pentru acesta.
Va doresc o saptamana cat mai buna!
Pai, nu prea inteleg ce sa va spun... vreti s-o intretineti dar nu vreti sa faceti act in acest sens? Atunci, daca actul incheiat va consemna fals realitatea, va fi usoe de desfiintat, cum v-am mai spus parca. Nu inteleg de ce reveniti aici.
Deci: un act bun e un act cat mai conform cu realitatea, in conditiile in care legea permite o asemenea cauza si scop.
De ce insistati sa faceti un act prost? Pentru ce ne mai intrebati?
Vi se pare complicat contractul de intretinere, ok, cati oameni v-au explicat despre el si nu v-au clarificat problemele? Cati juristi, ma refer? Un avocat al dv., cineva implicat, interesat ca dv. sa intelegeti, v-a explicat cum sta treaba si ati ajuns la concluzia ca e asa complicat?
Mie mi se pare, de la distanta, asa, cel mai bun contract pentru ceea ce am inteles eu ca este problema dv.
mihaela_let a scris:
Mi se pare un pic complicat contractul de intretinere.
Noi (eu si sotul meu si, intradevar, avem 28 ani pentru a raspunde subiectului precedent) vrem contract de vanzare cumparare cu plata efectiv a sumei de 30.000 eur catre soacra mea, iar pe soacra mea o rpiveste ce vrea sa faca cu banii, in acest caz sa-i dea cumnatei si pe deasupra si cu uzufruct viager pentru socrii.
In concluzie: noi platim cei 30.000 eur, care se vor duce catre cumnata mea si ii intretinem si pe parinti cat timp sunt in viata.
Asta vrem sa facem si, la acest fapt as dori un sfat.
Multumesc pentru toate raspunsurile si multumesc anticipat pentru acesta.
ce e asa complicat?
Cel mai bine este sa faceti, in situatia dumneavoastra, un contract de vanzare-cumparare cu intretinere viagera. Acesta ar exprima exact ce doriti: transferul dreptului de proprietate, in momentul semnarii contractului, soacra (de ce nu si socrul? nu cer amandoi sa fie intretinuti?) si-ar primi banii si, in plus, ar beneficia de dreptul de uzufruct viager (adica sa locuiasca in imobil cat timp traieste) si s-ar prevedea in contract si interdictia instrainarii sau grevarii bunului pe toata durata vietii soacrei.
Va doresc o saptamana cat mai buna!