avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare mama-fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare mama-fiu

Buna ziua.
Soacra mea vrea sa ne faca act de vanzare-cumparare(ea este proprietar) pe casa si teren cu uzufruct viager si totodata cu plata sumei de 30.000 EUR.
Sotul meu mai are o sora. Suma de 30.000 EUR o va da, soacra mea, cumnatei mele, pentru a face o impartire cat mai corecta a posesiunilor ei(noi oricum am investit foarte multi bani in aceasta curte si casa, iar cumnata mea, nimic.) Casa este in Bucuresti.
Ce e de facut?
Inainte de a finaliza actele, putem incepe, eu si sotul meu, pentru ca noi o sa platim, sa-i dam banii cumnatei mele?
Precizez ca acasta suma va fi platita in termen de max 10 ani, lunar anumite sume. Cum trebuie procedat pentru a dovedi totusi ca ii dam acesti bani?
Actele ies destul de greu......... si vrem sa incepem sa ii platim. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:26, 5 Mai 2008
Intr-adevar, pentru contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager legea prezuma ca este vorba despre o donatie cu sarcina, in raport cu descendentii, respectiv cu cumnata dumneavoastra. Insa si aceasta prezumtie poate fi rasturnata, prin dovada efectuarii efectuve a platilor. Nu e rau ce vi se propune la notar...
Insa de ce sa va complicati inutil existenta?
De ce nu va face notarul contract de vanzare-cumparare cu intretinere viagera? Nu are pe calculator model? In cazul acestui tip de contract, nu exista acea prezumtie a legii...
Am avut si eu o experienta neplacuta cu notarii. Eu doream sa imi faca un contract iar acesta a considerat singur ca e mai bine sa faca altceva! :(( Dar cum spunea colegul a fost doar o coincidenta!!! Nu? :-/
O, sigur, Sanda, o coincidenta! Bine, se intampla mai mereu, dar si restul tot coincidente erau!
E cam nasol contractul cu uzufrutc pentru ca va putea spune partea care il va ataca fap[tul ca, desi s-a platit o suma de bani, s-a platit mult prea putin fata de pretul la care trebuia sa fie facut un astfel de act pentru a fi considerat oneros. Asa incat, se expertizeaza cat ar fi uzufructul, cat ar fi casa, care e pretul pe care s-a vandut... :slap:
Dupa atatea expertize, se ajunge la concluzie ca e ok sau nu.

Adica: imobil de 300 000 de euro; vanzare cu uzufruct, uzufructuarul are 97 de ani. Cat poate fi uzufructul? Pretul vanzarii a fost de 30 000 de euro! :yeah:
S-a considerat ca era donatie cam 150 000 in fond, 250 000 dupa apel. :O
Corect, dealtfel.
Caci aceste contracte nu presupun ca nu se plateste pretul, ci ca diferenta intre pretul real al imobilului si pretul realmente platit e donatie...

Contractul de pe calculator, modelul standard, oricat e el de bine facut are un deficit: poate fi atacat. Mai e unul: daca vrei sa nu aiba sanse de reusita, ai nevoie sa-ti afci probe lunar! Saptamanal!
S-a desfacut contract de intretinere pe motiv ca intretinatorul ii platea utilitatile intretinutului, lucru pe care-l putea face si el din pensie, dar nu ii lua haine, nu i-a schimbat ochelarii, nu i-a adus medic la control acasa. Lucruri pentru care el chiar incheiase contractul de intretinere, intrucat nu se putea deplasa si tocmai de astea avea nevoie, nu de plata intretinerii, caci asta o platea din pensie si-i venea administratorul si postasul la usa! :O
Ideea e ca se pot invoca unele lucruri de care omul ala nu are neaparata nevoie (in cazul de mai sus, haine! Ce intretinator pastreaza bonurile hainelor cumparate pentru intretinut?), dar de care instanta trebuie sa tina cont, caci nu poate face instanta discriminari de genul ca unui batran nu-i trebuie haine!

Asa incat, oricat de model, nu cred ca ajuta prea mult.
Care notar ar sti ca, daca nu pastrezi bonuri de alimente sau haine, poti pierde ani de intretinere prestata? Sau care ar spune, daca nici actul nu e explicat in amanunt, anume ca e prezumat donatie...
Imi cer scuze pentru absenta, am fost plecati intr-o minivacanta.
In ceea ce priveste subiectul, am inteles ca, daca cumnata mea va semna o declaratie prin care recunoaste ca vanzarea nu e una deghizata si ca ea nu va mai avea nicio pretentie de la noi, atunci totul e ok. Am inteles bine?

Nu, nu prea... Nu stiu unde anume am aratat noi ca asta ar fi o solutie, dar eu nu o vad ca fiind valida.
Puteti face multe acte, sunt o varietate de acte care se pot adapta situatiei dv.
Dar, ca sa faceti un act bun din atatea posibilitati, asta e mai greu. Si nu stiu cat de mult va putem explica aici de ce un act e bun sau rau in situatia descrisa de dv., nu aici, prin mesaje scurte, lapidare, care nu pot acoperi toate aspectele...

Va dorim succes!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)