avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare mama-fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare mama-fiu

Buna ziua.
Soacra mea vrea sa ne faca act de vanzare-cumparare(ea este proprietar) pe casa si teren cu uzufruct viager si totodata cu plata sumei de 30.000 EUR.
Sotul meu mai are o sora. Suma de 30.000 EUR o va da, soacra mea, cumnatei mele, pentru a face o impartire cat mai corecta a posesiunilor ei(noi oricum am investit foarte multi bani in aceasta curte si casa, iar cumnata mea, nimic.) Casa este in Bucuresti.
Ce e de facut?
Inainte de a finaliza actele, putem incepe, eu si sotul meu, pentru ca noi o sa platim, sa-i dam banii cumnatei mele?
Precizez ca acasta suma va fi platita in termen de max 10 ani, lunar anumite sume. Cum trebuie procedat pentru a dovedi totusi ca ii dam acesti bani?
Actele ies destul de greu......... si vrem sa incepem sa ii platim. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:26, 5 Mai 2008
:tooth: Si tu ai experiente nu prea placute cu notarii, nu?
Stii si ca sansele sunt foarte mici sa decida intr-adevar clientul, ca el e convins de cele mai multe ori ca e alta solutia buna... care solutie, din absoluta coincidenta, desigur, e exact solutia cea mai simpla si pentru notar!!! :O
Da, am vorbit direct cu notarul(notarita) fiin o cunostinta a sefului meu si ca solutie finala, sper sa fie si cea mai buna, am decis sa incheiem contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager pentru soacra; vom incheia azi precontractul pentru suma de 5000eur achitati, iar in termen de 2 luni, pana atunci sper sa iasa si vadastrul si intabularea, vom semna contractul de vanzare cumparare propriu zis.
Am discutat si aspectele legate de posibilitatea anularii acestiu contract si aducerea bunului la masa succesorala dupa moartea soacrei, insa am fost ``asigurata`` ca acest lucru nu se va intampla, mai ales ca vom face dovada platilor lunare prin banca a sumelor ramase de achitat pana la 35000/30000 eur(ne mai gandim asupra sumei) si avem si o declaratie din partea soacrei cum ca noi am investit, cu acordul ei, cei 45000eur(dovada o fac si actele de cumparare a materialelor, acte pe care le avem). In concluzie, la un eventual atac din partea cumnatei, noi avem ca dovezi:
- banii investiti in casa(45000eur)-actele prin care am cumparat materialele pe numele nostru
- banii platiti soacrei prin banca lunar, in termen de 10 ani, bani care se duc apoi in contul cumnatei
- martori, vecinii de pe strada
- ne vom intabula in cartea funciara imediat dupa semnarea actelor si noi vom fi cei care vor plati impozitele.
Cred ca este suficient, zic eu......:-/
Si mai este un aspect: eu sunt o persoana care pune raul inainte, insa cumnata mea nu este genul de om care sa faca rau(cel putin asa cred eu dupa 10 ani de convietuire sub acelasi acoperis), insa nu se stie niciodata si de aceea incerc toate variantele posibile pentru a ne pune la adapost.
V multumesc si sper sa ma sfatuiti in continuare.
Daca aveti ceva sa-mi spuneti, eu voi pleca pe la 12:05 la notar..........
Puteti sa-mi scrieti parerile dvs.
Multumesc inca o data.
Adica aceasta cumnata sta in imobilul care va fi exclusiv al dv.?
Cum adica incheiati un precontract, dar inca nu stiti pretul final al vanzarii? Notarul nu v-a spus atata lucru ca trebuie trecut in act?
SE poate modifica ulterior pretul, dar nu e recomandat si poate ajuta la desfacerea actului o succesiune de gandiri si razgandiri.
Ca sa nu mai spun ca, desi am scris aici 4 pagini, ati renuntat la tot si... incheiati un act care se presupune a fi donatie! In ciuda tuturor opiniilor exprimate!
Asigurarea notarului nu va ajuta la nimic, mai ales ca se vede deja ca v-a schimbat convingerea initiala de a incheia un act cu altul care va e mai dezavantajos.
Mai mult, notarul nu are, de regula, experienta in litigii, astfel ca nu prea stie practica ce poate duce la desfacerea unui act sau a altuia.
Asta e parerea mea. Poate mai intervin colegi.
Sper sa-mi raspundeti la intrebarea din inceputul acestui mesaj...
Nu, cumnata mea nu mai locuieste aici de 1 an.
Incheiem un precontract in care este mentionat pretul final, care este de 35000 eur de fapt, cu avans de 5000 eur deja incasat de soacra mea, cu mentiunea, ca, in caz ca se razgandseste pana la incheierea actului de vanzare cumparare propriu-zis sa ne achite dublul sumei primite(este ca si o garantie a noastra ca nu se va razgandi).
Nu vrem sa modificam pretul, ramane stabilit de 35000 eur din care platiti ca avans 5000eur.
Nu inteleg de ce apare ca donatie, mai ales ca noi vom face dovada platii sumelor de bani?
E contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager(inteleg ca doar de folosinta a imobilului pe perioada vietii). Avea si soacra mea nevoie de o garantie ca va mai locui acolo dupa semnarea actului, pentru ca nu avea unde sa se duca, aici locuieste...... De ce nu e bine, daca efectiv noi platim pretul bunului?
Va multumesc anticipat.
Pentru ca asa spune 845 Cod civil...
E acelasi lucru cu acel contract de vanzare cu renta viagera...
Intrebati notarul, nu v-a spus riscurile, ati zis ca-l cunoasteti ...
Dv. platiti o parte din pret, cum am spus... nu intreg pretul... Si daca il plateati intreg. Nu stiu cum poate evalua notarul o casa prin Bucuresti in 35 000 de euro, chiar daca se scade un uzufruct viager... si pretul pare neserios... :slap:

Nu vreti sa modificati pretul, am inteles, eu v-am spus totusi despre asta pentru ca azi-dimineata nu stiati la ce suma sa va hotarati... intre 35 000 si 45 000 parca.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)