avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare mama-fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare mama-fiu

Buna ziua.
Soacra mea vrea sa ne faca act de vanzare-cumparare(ea este proprietar) pe casa si teren cu uzufruct viager si totodata cu plata sumei de 30.000 EUR.
Sotul meu mai are o sora. Suma de 30.000 EUR o va da, soacra mea, cumnatei mele, pentru a face o impartire cat mai corecta a posesiunilor ei(noi oricum am investit foarte multi bani in aceasta curte si casa, iar cumnata mea, nimic.) Casa este in Bucuresti.
Ce e de facut?
Inainte de a finaliza actele, putem incepe, eu si sotul meu, pentru ca noi o sa platim, sa-i dam banii cumnatei mele?
Precizez ca acasta suma va fi platita in termen de max 10 ani, lunar anumite sume. Cum trebuie procedat pentru a dovedi totusi ca ii dam acesti bani?
Actele ies destul de greu......... si vrem sa incepem sa ii platim. Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:26, 5 Mai 2008
Nu mai conteaza cum il numesc eu, aici vorbeam de acordarea intretinerii in natura, iar pretul vanzarii se plateste in rate lunare. Lucru de mare diferenta!
Nu merge ranta, ideea oamenilor e sa-i dea ceva din bunurile soacrei si cumnatei. Or, daca e renta pentru amandoi, atunci e bun comun... se complica inutil lucrurile.

mihaela_let a scris:

Da, cred ca aceasta este solutia cea mai buna: contract de vanzare-cumparare cu intretinere viagera; intretinere pentru soacra si socru, insa socrul nu apare pe niciunul dintre actele casei. Casa este cumparata de soacra inainte de a se casatori, iar terenul i-a fost retrocedat acum, insa in baza actului prin care cumpara casa, cand nu era casatorita, deci tot pe numele ei exclusiv, nu si al socrului. Si nu stiu cum sa procedam aici.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Si, in legatura cu banii platiti aferent contractului de vanzare-cumparare, in rate, care se vor duce ctare cumnata mea cum sa procedam?

In aceasta situatie, aveti 2 variante: faceti un contract de vanzare-cumparare cu soacra si alt contract de intretinere cu socrul si soacra, sau faceti doar cu soacra, un singur contract de vanzare-cumparare cu intretinere viagera. Daca faceti mancare, prestati intretinere, medicamente, caldura, platit taxele etc, acestea oricum profita si socrului pentur ca traiesc in aceeasi casa.
Am sugerat contractul de vanzare-cumparare cu intretinere viagera pentru ca la contractul de vanzare-cumparare cu renta viagera exista prezumtia unei donatii simulate si in raport cu alti descendenti, respectiv in raport cu sora sotului dumneavoastra, acesta ar fi considerat drept o donatie cu sarcina si valoarea imobilului ar putea fi adusa la masa partajabila dupa decesul soacrei.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Voi merge azi la notar sa-mi faca si calculele pentru tot si sa vedem ce solutie adoptam. Eu le voi prezenta pe toate cele sugerate de dvs.
Va voi spune ce am rezolvat.
Multumesc mult. Mi-ati fost de mare ajutor.
Apai... ne-ati intrebat aici zeci de amanunte, ati avut nelamuriri, am dat raspunsuri... ca sa mergeti la notar?
Pai, la notar nu mai conteaza ce ati aflat aici, credeti ca va sta notarul sa va redacteze dv. actul doua zile, cu stabilirea exacta a cui pe cine intretine, in ce consta intretinerea, care e pretul, de ce e atat, ce inseamna... cum se reziliaza, cum se probeaza contractul in caz de probelme?
:P
Trebuia sa spuneti ca mergeti numai la notar, ca va putem spune noi aici cate-n luna si-n stele, tot cum ii e mai usor notarului veti face actul, in niciun caz cum va e mai usor dv. :( Ma indoiesc si de faptul ca veti avea ragazul sa-i prezentati notarului cele aratate de noi, toate...
Notarul ia zeci de mil pentru un act si cam juma' de mil pentru consultatie, nu-i convine sa faca efectiv consultatie, nu e profitabil pentru el... Notarul face acte numai pe baza actelor dv., nu tine cont si de situatia de fapt... :slap:
Oricum, multa bafta! Sa ne sopuneti cam cat v-a ascultat notarul, daca ati vorbit direct cu el maca... sunt tare curioasa! :confused:
Sincer si eu sunt curioasa daca ati vorbit direct cu notarul sau doar cu secretara :( . De obicei asa si intampla! Sa ne transmiteti neaparat ce solutie ati adoptat. Ati hotarat dvs sau notarul ?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)