avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de valabilitatea CCMN pe anii 2007 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de valabilitatea CCMN pe anii 2007 - 2010

Legat de acest subiect exista se pune problema daca CCMN 2007/2010 este sau nu in vigoare.
Haideti sa vedem daca d.p.d.v. juridic sustinerea Ministerului Muncii (www.avocatnet.ro/content/con... )
are sau nu temei legal.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
irol a scris:

O confederatie sindicala, a atacat in contencios administrativ refuzul ministerului muncii de a inregistra CCMUNN. Asteptam sa se pronunte instantele.

Inainte de a se pronunta instanta s-a pronuntat legea .... de la data intrarii in vigoare a Legii nr.62/2011 nu se mai negociaza CCM la nivel national.
Dar , prin noua lege confederatiile inca mai au reprezentativitate la nivel national...insa pt ce? Bineinteles, ca au schimbat si definitia reprezentativitatii.
Oamenii redusi din Romania cred ca guvernul le-a facut un bine at cand a lovit in confederatii si a eliminat CCMUNN. Insa, in curand majoritatea salariatilor vor lucra pe salariul minim pe economie deoarece nimeni nu va mai putea negocia pentru ei...CCMUN, prevedea multe beneficii pt toti salariatii care nu aveau contracte colective la nivel de unitate, acum vor negocia oamenii angajatorului, respectiv "reprezentantii salariatilor"...
Plus, Art. 153
Conform principiului recunoasterii reciproce orice organizatie sindicala legal constituita poate incheia cu un angajator sau cu o organizatie patronala orice alte tipuri de acorduri, conventii sau intelegeri, in forma scrisa, care reprezinta legea partilor si ale caror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizatiilor semnatare. Deci in baza acestui articol se va putea incheia un fel de CCMUN care se va aplica doar partilor semnatare, confederatii sindicale si patronate....
Potrivit art.128 alin.1 din Legea nr.62/2011, contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
Asadar, nu mai exista posibilitatea incheierii unui CCM la nivel national.
Sunt de acord. Nici nu am afirmat ca mai exista vreo posibilitate sa se mai incheie un astfel de contract. Dar ce spuneti de un acord colectiv la nivel national (in baza art 153/ lg.62/2011) incheiat intre confederatii si organizatii patronale si care va produce efecte pentru toti salariatii incadrati la angajatorii afiliati la organizatiile patronale semnatare?
Dvs. spuneti ca trebuie un CCMUNN. De ce ar fi mai bun acesta decat contractele de la nivele inferioare?

Eu cred ca un contract individual de munca este necesar si, totodata, suficient.

Alte discuții în legătură

Raspuns ministerul muncii salariu minim utc utc Buna ziua, Am postat la documente utile raspunsul Ministerului Muncii referitor la salariu minim pe economie. Va rog, ce salariu aplic? ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anul 2011 leuca_luminita leuca_luminita Buna seara! Aveti idee daca, CCMU la nivel national pentru anul 2011 a fost inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei? Va urez ... (vezi toată discuția)
Salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare 2011 ilysuciu ilysuciu salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare incadrat in functii cc necesita studii superioare (vezi toată discuția)