avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare

poate fi atacat un contract de vanzare-cumpare dupa 15 ani de la autentificarea actului? exista in lege un termen anume care se refera la timpul in care poti sa ataci acest act? si daca se poate credeti ca se mai pot aduce dovezi la un contract de vanzare -cumparare semnat de un minor la 16 ani si 3 luni ( asistat de mama sa)ca de fapt a fost o donatie deghizata chit ca in contract se specifica suma si se spune ca a fost incasata !( sa zicem ca acel contract ar putea fi atacat de fratele minorului care a semnat actul la aceea vreme)
Cel mai recent răspuns: blue_lion , utilizator 19:22, 7 Februarie 2011
Se face actiune in care se cere nulitatea absoluta a contractului si totodata(sau prin actiune separata) se face o actiune (sau capat de cerere) in simulatie, care sa demonstreze ca de fapt contractul v-c a fost unul de donatie. trebuie martori si daca exista un act precedent celui in simulatie ar fi perfect.
Speta prezentata de dvs este interesanta. Fata de cele exprimate pana acum, as ridica urmatoarele aspecte:
1) ar putea fi privit acel contract de v/c ca fiind in fapt o donatie deghizata, avand in vedere ca este greu de crezut ca dvs dispuneati de suma de 30 milioane lei la acea data, fiind un minor de doar.16 ani si 3 luni.Este mai mult decat evident ca nu dispuneati de acea suma de bani si cineva v-a "oferit" banii.
Se poate demonstra ca in fapt nu a-ti dat nici o suma de bani,fiind incheiata o chitanta liberatorie fictiva,de ex.
2) Dvs recunoasteti ca dupa cca cativa ani, a-ti returnat suma de bani actualizata tatalui dvs( in fond, vanzatorului),platind chiar prin banca sume de bani.Este o prima dovada clara ca in fapt, cineva v-a "imprumutat" suma de bani si pe urma ati returnat-o, chiar reactualizata!!Asadar este o mica problema cu acele plati efectuate. Cu alte cuvinte, este greu de crezut ca un cumparator plateste de ..doua ori o suma de bani pentru acelasi obiect.
3) este relevant daca fratele dvs era (sau nu) nascut la data la care s-a perfectat acea vanzare..( a se vedea daca ar fi posibila invocarea anularii posibilei donatii deghizate pentru survenienta de copil).
4) inteleg ca de fapt dvs aveti temeri vis a vis de fratele dvs ca ar putea solicita anularea acelui contract de v/c.corect?
5) depinde ff mult de pozitia tatalui dvs(daca mai este in viata).ar fi de fapt acel martor care poate sa ateste destul de clar daca suntem in fata unui act de donatie deghizata sau c/v.
6)ar exista ceva elemente,conform art 1169 c civ care sa dovedeasca o alta stare de fapt.
7)in opinia mea, sunt suficient de multe elemente(chiar printre cele expuse de dvs ) care nu mi-ar da o liniste prea confortabila.
hm...2 pareri pro 2 contra fiecare cu argumentele de rigoare ...ce pot sa cred eu ca nespecialist ? :)
o intrebare pt dv domnul gabriel: daca tata ar fi ca martor in favoarea fratelui cum ar putea el sa si invoce propriai culpa?
daca fratele ar vrea sa atace acel contract de vanzare cumparare ,in ce calitate ar face? are el calitate procesuala?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare blue_lion blue_lion in 1996 am cumparat de la o societate comerciala un imobil! ( eu fiind minor avand 16 ani am fost asistat de mama la semnatura) societatea comerciala era a ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare ContSters180412 ContSters180412 1996...societate comerciala (reprezentata de ION) vinde catre fiul sau ALIN un imobil.alin avea 16 ani! la semnatura este reprezentat de mama sa MARIA .in 2007 ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare-propietate privata ContSters180412 ContSters180412 speta-1996 o societate comerciala prin unicul ei reprezentant pe nume POPESCU MARIAN vinde catre POPESCU ALIN (fiul lui POPESCU MARIAN) un imobil! POPESCU ALIN ... (vezi toată discuția)