un prieten ii sau gasit cateva amprente la locul unui furt ar putea fi acuzat de furt numai pe baza lor . au facut si perchezitie la domiciliu si nu iua gasit nimic si el a lucrat 3 ani in firma respectiva si 2 saptamani la alta firma in aceiasi curte nu a fost prins cu nimic doar ca acolo unde iau gasit amprentele nu avea acces adica nu avea chieia varog vreau un raspuns urgent multumesc anticipat.
Sa se prevaleze de prevederile art.69-70 cod procedura penala:
Art. 69: Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului
(1) Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului facute in cursul procesului penal pot servi la aflarea adevarului, numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.
Art. 70: Intrebari si lamuriri prealabile
(1) Invinuitul sau inculpatul, inainte de a fi ascultat, este intrebat cu privire la nume, prenume, porecla, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenie, studii, situatia militara, loc de munca, ocupatie, adresa la care locuieste efectiv, antecedente penale si alte date pentru stabilirea situatiei sale personale.
I se aduc apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nicio declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa. Daca invinuitul sau inculpatul da o declaratie, i se pune in vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta si la invinuirea ce i se aduce in legatura cu aceasta.
(3) Daca invinuitul sau inculpatul consimte sa dea o declaratie, organul de urmarire penala, inainte de a-l asculta, ii cere sa dea o declaratie, scrisa personal, cu privire la invinuirea ce i se aduce.
(4) Invinuitului sau inculpatului i se aduce la cunostinta si obligatia sa anunte in scris, in termen de 3 zile, orice schimbare a locuin tei pe parcursul procesului penal.
Are dreptul sa nu declare nimic-aceasta fiind un drept.Ramane in sarcina organelor de urmarire penala sa probeze vinovatia sa,chiar in lipsa unei declaratii a faptuitorului.Poate fi cecetat sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute si pedepsite de art.208-209 cod penal.
TITLUL III
*INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI
Furtul
**Art. 208. - Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si inscrisurile.
Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea in conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
* Denumirea Titlului III din Partea speciala este reprodusa astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 140/1996 ** Alin. 1 art. 208 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Furtul calificat
*Art. 209. - Furtul savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica;
c) de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita;
d) asupra unei persoane aflate in imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se apara;
e) intr-un loc public;
f) intr-un mijloc de transport in comun;
g) in timpul noptii;
h) in timpul unei calamitati;
i) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si furtul privind:
a) produsele petroliere sau gazele naturale din conducte, depozite ori cisterne;
b) un bun care face parte din patrimoniul cultural;
c) un act care serveste pentru dovedirea starii civile, pentru legitimare sau identificare.
Furtul care a produs consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
deci in mometu cand a fost spat acolo acea statie electrica el lucra la o firma de termopane care este la 20 de metri de acea statie usa are un lacat lacatu nu a fost spart stiu astea petru ca a fost sefu de post de la mine din sat si mia zis ca ma am pe bune cu el dar in fine si din statie sa desfacut un transformator din el nu sa loat nimic lau desfacut si doua cabluri nu se stie cat de mari erau de cupru prietenu meu spune ca nu a fost si nu stie nimi si in fine is prieten foarte bun cu el nu mia ascuns nici odata nimic eu eram la fratele meu in spania in mometu ala daca nu poate eram si eu la amprentat si eu tind sa il cred ca nu a fost .multumesc
How long do fingerprints last on evidence? Fingerprints on paper, cardboard and unfinished wood can last for up to forty years (per actual casework histories) unless exposed to water (and contaminate transfer prints can even then sometimes persist). Fingerprints on non-porous surfaces such as plastic, metal and glass can last for many years if not exposed to water and if left undisturbed.
Bursucel amprentele pot sa stea acolo din 2008, se pare ca o amprenta persista bine in timp daca nu-i "deranjata". Acum poate sa vina femeia de serviciu care sa spuna cum ca a sters dulapurile saptamina trecuta, deci urma ar fi proaspata.