avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... alcool la volan intrebare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

alcool la volan intrebare

ziua buna. va rog, la ce sa ma astept ca masuri legale? am fost oprit de un filtru de politie, am avut 0,6 alcool pe alcooltester, si in sange prima proba 1,2, si a doua proba 1,0. in situatia asta la ce sa ma astept, si ce as putea face ca sa nu intru la penal. nu am antecedente penale. din cate am inteles, dupa lege se pedepseste cu inchisoare cu suspendare, dar ma interesa cum sa fac sa obtin carnetul inapoi cat mai repede. nu am primit proces verbal, as vrea sa stiu daca trebuia sa primesc. as vrea sa stiu daca conteaza testele motrice facute de doctor, si curbura descendenta a imbibatiei de alcool. si daca exista vreo varianta de primi inapoi carnetul, fie ea si atacarea in instanta.
cyan...faci o mare confuzie. tot ce ai scris tu e valabil la contraventii. conducerea sub influenta alcoolului constituie infractiune - art. 87 din OUG 195/2002. or cercetarea infractiunilor se face dupa Codul de procedura penala - acolo se mentioneaza in ce conditii se incepe urmarirea penala, care sunt solutiile care se pot dispune. in ordonanta sunt doua capitole separate - infractiuni si pedepse (cap. VI) si raspunderea contraventionala (cap. VII, care este guvernata de dispozitiile OG 2/2001 priv contraventiile, in ceea ce priveste procedura, continutul procesului-verbal, etc.).
Permisul de conducere in situatia de fata este retinut in temeiul art. 111 alin. 1 lit. b - cand titularul a savarsit una din infractiunile prev de art. .... 87 alin. 1. Titularului i se elibereaza o dovada cu sau fara drept de circulatie. In continuare sunt prezentate situatiile in care se da dovada cu drept de circultie - art. 87 nu este printre ele.
Potrivit art. 113 permisul se restituie in baza rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau de scoatere de sub urmarire penala (lit. d) sau in baza hot.judec. definitive de achitare (lit. e). Anularea permiosului se dispune - art. 114 lit. b - cand titularul a fost condamnat prin hot.judec.definit. pt infractiunile prev de art.... 87. persoana al carei permis a fost anulat in modul prezentata se poate prezenta la examen pt obtinerea unui nou permis daca ...art. 116 alin. 1 lit. b - a trecut un an de la data ramanerii definitive a hot.judec. de condamnare cu suspendarea conditionata sau suspendare sub supraveghere.
Sper ca am fost destul de clara si am prezentat si textele de lege aplicabile in speta. ;)
Nu este vorba de conducerea unui autovehicul subinfluenta alcoolului, ci conducerea in stare de ebrietate, ceea ce este mai grav fiind infractiune si se pedepseste ca atare.

Ordonanta nr. 195 prevede:

Art. 87. -
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art. 114. -
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);

dupa atata tacere am revenit.dupa 11 luni de la accident am fost scoasa de sub urmarire penala.am mers dupa 15 zile de la primirea documetului de la parchet sa-mi ridic permisul.mi-au prelungit durata de suspendare cu 31 de zile si am primit amenda.au spus ca trebuia sa ma prezint la un test de verificare.eu am intrebat de acest test si in toamna nu m-au acceptat pt ca dosarul nu avea nici o solutie data,deci nu avem dreptul sa ma duc la testare.imi poate da cineva un sfat?aveau dreptul sa-mi faca asta?
in codul rutier scrie ca pt alcolemie se da un test de verificare si m-as fi prezentat dar...........??
va rog sa-mi dati un sfat legal
paky a scris:

dupa atata tacere am revenit.dupa 11 luni de la accident am fost scoasa de sub urmarire penala.am mers dupa 15 zile de la primirea documetului de la parchet sa-mi ridic permisul.mi-au prelungit durata de suspendare cu 31 de zile si am primit amenda.au spus ca trebuia sa ma prezint la un test de verificare.eu am intrebat de acest test si in toamna nu m-au acceptat pt ca dosarul nu avea nici o solutie data,deci nu avem dreptul sa ma duc la testare.imi poate da cineva un sfat?aveau dreptul sa-mi faca asta?
in codul rutier scrie ca pt alcolemie se da un test de verificare si m-as fi prezentat dar...........??
va rog sa-mi dati un sfat legal

Este un MARE semn de intrebare cum ati obtinut scoaterea de sub urmarirea penala pentru valorile alcoolemiei ce le-ati prezentat si pe o curba descedenta a acesteia. Cred ca s-a strecurat o "eroare judiciara".
Pentru alcoolemie se da testul de verificare nuami daca aceasta este de cel mult 0,8. Peste valori ce depasesc aceasta limita permisul se retine si se anuleaza.
Cat timp vor exista asemenea persoane "smechere", care ignora legea, stiind ca pot rezolva orice problema (chiar si penala) sa nu ne miram ca numarul accidentelor grave nu scade.
cred ca nu ne intelegem.problema mea era alta,dar ma rog .....!era vorba de o contraventie ,de o,18 alcoolemie.povestea e lunga si neplacuta de reluat si nu cred ca are rost.speram sa am parte de un sfat din pct de vedere legal si cu referire la problema mea.nu sunt un smecher cu bani care am umblat sa ma "scot".sunt un amarat de cadru didactic care a asteptat cu sufletul la gura decizia parchetului si a pus mai presus prietenia decat siguranta propriei persoane.ESTE USOR SA TE DAI MARE CAND ESTI PE DINAFARA SUBIECTULUI .MULTUMESC !

Alte discuții în legătură

Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)
Refuzul recoltarii probelor biologice alinaelida alinaelida Daca refuzi recoltarea de probe biologice dupa ce echilotestul a aratat ca ai 1,14 ce se intampla mai departe ? ti se da vreun proces verbal, ti se da scris sa ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie Buzau_40 Buzau_40 Buna ziua, Am nevoie de o parere avizata si sper sa ma ajutati: a inceput sezonul fabricarii tuicii si, ca tot omul, am gustat sa vad calitatea. Dupa nici 5 ... (vezi toată discuția)