mailexpert a scris:
Mama nu mai poate avea copii. are 54 ani si e la menopauza. Asadar, apartamentul mai poate fi revendicat de copiii sotului ei?
Contractul de intretinere cu clauza de uzufruct catre mine (nu si catre sotie) imi da dreptul doar mie la proprietate sau apartamentul intra in patrimoniul familiei mele urmand sa faca obiectul partajului la un eventual divort? Desigur ca in cazul in care eu mor, sotia va pierde orice drept, insa va avea unde sa stea.
1. Apartamentul nu poate fi dobândit în nici un fel de copiii soţului ei decât dacă testează în favoarea lor, caz în care rezerva dv. succesorală va fi redusă. Dar pentru a preîntâmpina acest lucru, cel mai bine este ca anterior să aibă loc o înstrăinare a acestui apartament în favoarea dv., mai ales că aţi făcut nişte investiţii....
2. a) Contractul de întreţinere poate fi încheiat între dv. şi mama dv., iar soţia să dea o declaraţie că este de acord cu acest contract făcut numai în favoarea dv., contractul urmând să vă dea un drept de proprietate propriu asupra bunului imobil, chiar dacă s-a dobândit în timpul căsătoriei. În acest caz, dacă veţi divorţa, acest bun nu intră în comunitatea de bunuri şi nu va face obiectul vreunui partaj între dv. şi soţia dv., aceasta având doar un drept de creanţă faţă de dv. cu privire la investiţiile făcute în timpul căsătoriei din bani comuni.
În cazul decesului dv., bunul imobil se va întoarce în patrimoniul întreţinutului - mama dv., pentru că obligaţia de întreţinere este personală, nu se transmite. Astfel, dacă mama dv. decedează ulterior, copiii dv. o vor moşteni în concurs cu soţul ei supravieţuitor, dacă la data decesului acesteia va fi căsătorită legal.
b) Contractul poate fi încheiat şi între mamă, în calitate de întreţinut pe de o parte şi dv. şi soţia în calitate de întreţinători, pe de altă parte, caz în care bunul devine bun comun, obligaţia de întreţinere va fi solidară, iar în caz de divorţ al dv., acest bun va fi inclus în masa partajabilă.
Dacă veţi deceda înaintea mamei, obligaţia de întreţinere revine în continuare soţiei şi va fi proprietară pe tot imobilul.