avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama vrea sa se casatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama vrea sa se casatoreasca

Buna ziua,

Mama are 55 de ani, detine un apartament. Are in plan sa se casatoreasca cu un individ de 45 de ani, care e posibil sa o ia din interes si care mai are 2 copii.
Cum as putea sa ma asigur ca apartamentul imi va ramane doar mie dupa decesul mamei? Mama e bolnava, va trebui ingrijita, sprijinita cu bani de intretinere si medicamente iar sotia mea stramba din nas la gandul ca ai nostri copii nu se vor alege cu mai nimic din apartament.

Din cautarile de pe forumuri am desprins cateva solutii, dar e posibil sa mai existe si altele:
1. TESTAMENTUL. - din cate stiu se poate contesta de eventualii pretendenti la mostenire.
2. CONTRACTUL PRENUPTIAL INTRE CEI DOI SOTI. - Nu cred ca ma ajuta pe mine ci doar pe mama in cazul in care el divorteaza de ea.
3. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE intre mama si mine, Ar fi cea mai nimerita solutie, din cate am inteles din forum insa am inteles ca se poate contesta pt. ca se considera donatie daca nu se face dovada platii efecive (nu am bani sa-i dau mamei pe apartament. As putea eventual sa fac un act la notar care sa ateste ca i-am dat banii desi nu i-am dat?). Cum sa fac dovada platii efective?

Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 00:30, 6 Mai 2008
Usor de zis... si mie mi-ar placea sa am unde sta. Deocamdata stau cu sotia in apartamentul mamei. Am investit in el cca 10.000 euro in ultimii 3 ani. Acum trebuie sa plec pentru ca mama se marita.
Mai am un mesaj postat. Poate daca il cititi si pe acela intelegeti mai bine situatia. www.avocatnet.ro/content/for...

Provin dintr-o familie destramata. Mama si tatal meu au divortat si tata a ramas pe drumuri. Si mai cunosc o multime de barbati in situatia asta. Casa in care eu si sotia mea vom sta, daca vor reusi pana la urma sa o dobandim cumva, va ramane sotiei si copiilor in caz de divort. Iar eu, in strada, la o varsta la care imi va fi greu sa o iau de la inceput. Probabil ca voi cauta si eu o femeie divortata, cu un apartament si un copil care ma va privi ostil, ca sa am unde sa stau...

Vi se pare meschin sa te gandesti la viitor in termenii cei mai realisti? Ce sa fac, sa pretind ca e imposibil sa divortam pt. ca inca ne iubim? Da, ne iubim, insa iubirea vine si trece... raman interesele... de un fel sau altul. asa ca vreau sa ma asigur ca voi avea un acoperis deasupra capului pe viitor.

Mama nu mai poate avea copii. are 54 ani si e la menopauza. Asadar, apartamentul mai poate fi revendicat de copiii sotului ei?
Contractul de intretinere cu clauza de uzufruct catre mine (nu si catre sotie) imi da dreptul doar mie la proprietate sau apartamentul intra in patrimoniul familiei mele urmand sa faca obiectul partajului la un eventual divort? Desigur ca in cazul in care eu mor, sotia va pierde orice drept, insa va avea unde sa stea.

multumesc pentru raspunsuri.

mailexpert a scris:

Mama nu mai poate avea copii. are 54 ani si e la menopauza. Asadar, apartamentul mai poate fi revendicat de copiii sotului ei?
Contractul de intretinere cu clauza de uzufruct catre mine (nu si catre sotie) imi da dreptul doar mie la proprietate sau apartamentul intra in patrimoniul familiei mele urmand sa faca obiectul partajului la un eventual divort? Desigur ca in cazul in care eu mor, sotia va pierde orice drept, insa va avea unde sa stea.

1. Apartamentul nu poate fi dobândit în nici un fel de copiii soţului ei decât dacă testează în favoarea lor, caz în care rezerva dv. succesorală va fi redusă. Dar pentru a preîntâmpina acest lucru, cel mai bine este ca anterior să aibă loc o înstrăinare a acestui apartament în favoarea dv., mai ales că aţi făcut nişte investiţii....
2. a) Contractul de întreţinere poate fi încheiat între dv. şi mama dv., iar soţia să dea o declaraţie că este de acord cu acest contract făcut numai în favoarea dv., contractul urmând să vă dea un drept de proprietate propriu asupra bunului imobil, chiar dacă s-a dobândit în timpul căsătoriei. În acest caz, dacă veţi divorţa, acest bun nu intră în comunitatea de bunuri şi nu va face obiectul vreunui partaj între dv. şi soţia dv., aceasta având doar un drept de creanţă faţă de dv. cu privire la investiţiile făcute în timpul căsătoriei din bani comuni.
În cazul decesului dv., bunul imobil se va întoarce în patrimoniul întreţinutului - mama dv., pentru că obligaţia de întreţinere este personală, nu se transmite. Astfel, dacă mama dv. decedează ulterior, copiii dv. o vor moşteni în concurs cu soţul ei supravieţuitor, dacă la data decesului acesteia va fi căsătorită legal.
b) Contractul poate fi încheiat şi între mamă, în calitate de întreţinut pe de o parte şi dv. şi soţia în calitate de întreţinători, pe de altă parte, caz în care bunul devine bun comun, obligaţia de întreţinere va fi solidară, iar în caz de divorţ al dv., acest bun va fi inclus în masa partajabilă.
Dacă veţi deceda înaintea mamei, obligaţia de întreţinere revine în continuare soţiei şi va fi proprietară pe tot imobilul.
Chiar daca apartamentul este dobandit de mama dvs. inaintea de noua casatorie, in cazul decesului, sotul supravietuitor ar dobandi si el o cota-parte din apartament, in cazul de fata 1/4 (pt. ca vine in concurs cu descendentii).
Prin testament nu se poate rezolva problema deoarece si sotul supravietuitor are o rezerva succesorala (de 1/8) care nu-i poate fi ,,luata,, prin testament.
In opinia mea, solutia ar fi ca inainte de casatoria mamei dvs. sa incheiati un contract de intretinere, prin care dvs. va obligati sa o intretineti iar ea sa va cedeze apartamentul, fara sa mai platiti vreun pret pe apartament.
Iar de contestat, orice se poate ataca...
Iniţiatorul topicului nu s-a referit la decesul mamei, ci la divorţul acesteia, pe motiv că este o persoană dificilă şi că, în realitate, noul soţ ar urmări doar să se îmbogăţească din acest mariaj, şi nu s-ar baza pe o dragoste sinceră...
Oricum, faptul că unul din soţi este mai tânăr nu poate conduce automat la prezumţia interesului financiar...
Spunea cineva că iubirea nu are vârstă....;)
mailexpert a scris:


Cum as putea sa ma asigur ca apartamentul imi va ramane doar mie dupa decesul mamei? Mama e bolnava, va trebui ingrijita, ....


Cora, utilizatorul ridica problema in cazul mortii, pentru ca mama sa e bolnava, trebuie ingrijita... cel putin eu asta vad...
Oricum, daca ai citit mesajul meu probabil ca ai vazut ca am subscris la opinia ta privind contractul de intretinere ...:)

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cotele? alyna_7 alyna_7 buna ziua! din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot maria.dinca maria.dinca buna ziua, in urma succesiunii dupa tatal sotului, casa i-a ramas acestuia cu obligatia sa o intretina pe mama sa pana la moartea ei (clauza viagera). ... (vezi toată discuția)