avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama vrea sa se casatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama vrea sa se casatoreasca

Buna ziua,

Mama are 55 de ani, detine un apartament. Are in plan sa se casatoreasca cu un individ de 45 de ani, care e posibil sa o ia din interes si care mai are 2 copii.
Cum as putea sa ma asigur ca apartamentul imi va ramane doar mie dupa decesul mamei? Mama e bolnava, va trebui ingrijita, sprijinita cu bani de intretinere si medicamente iar sotia mea stramba din nas la gandul ca ai nostri copii nu se vor alege cu mai nimic din apartament.

Din cautarile de pe forumuri am desprins cateva solutii, dar e posibil sa mai existe si altele:
1. TESTAMENTUL. - din cate stiu se poate contesta de eventualii pretendenti la mostenire.
2. CONTRACTUL PRENUPTIAL INTRE CEI DOI SOTI. - Nu cred ca ma ajuta pe mine ci doar pe mama in cazul in care el divorteaza de ea.
3. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE intre mama si mine, Ar fi cea mai nimerita solutie, din cate am inteles din forum insa am inteles ca se poate contesta pt. ca se considera donatie daca nu se face dovada platii efecive (nu am bani sa-i dau mamei pe apartament. As putea eventual sa fac un act la notar care sa ateste ca i-am dat banii desi nu i-am dat?). Cum sa fac dovada platii efective?

Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 00:30, 6 Mai 2008
Nu este de condamnat ca intr-o situatie ca asta sa rationezi putin. Poate si mama dansului vrea sa lase lucrurile in ordine, sa nu aiba nici un stres legat de probleme imobiliare, fiindca nu face bine la iubire. Nu condamn si nu judec nicidecum pe acest om, care pana la urma este capul familiei si trebuie sa faca tot posibilul ca totul sa fie OK. Un contract de vanzare-cumparare este cel mai potrivit si mai sigur.
Corect, Valentin, am reţinut greşit invocarea unui posibil divorţ când de fapt se referea la posibilitatea decesului mamei.;)
Multumesc de raspunsuri.

Iata ce am inteles din toate discutiile:

Cea mai buna varianta ar fi un contract de intretinere cu dreptul de uzufruct, in care sa fiu trecut eu ca unic proprietar al apartamentului iar mama sa aiba dreptul toata viata la apartament. Inteleg ca asta m-ar scuti de orice probleme in cazul in care sotul mamei sau mostenitorii lui vor avea pretentii, Inteleg ca pretentiile lor ar fi nule chiar daca cei din urma ar invoca faptul ca au adus modificari/imbunatatiri la apartament, sau va invoca faptul ca sotul a ingrijit-o, etc...

Faptul ca sunt trecut doar eu in contractul de uzufruct, nu si sotia mea, confera apartamentului calitatea de bun propriu si nu comun.

Corect?
mailexpert a scris:

Cea mai buna varianta ar fi un contract de intretinere cu dreptul de uzufruct, in care sa fiu trecut eu ca unic proprietar al apartamentului iar mama sa aiba dreptul toata viata la apartament. Inteleg ca asta m-ar scuti de orice probleme in cazul in care sotul mamei sau mostenitorii lui vor avea pretentii, Inteleg ca pretentiile lor ar fi nule chiar daca cei din urma ar invoca faptul ca au adus modificari/imbunatatiri la apartament, sau va invoca faptul ca sotul a ingrijit-o, etc...

Faptul ca sunt trecut doar eu in contractul de uzufruct, nu si sotia mea, confera apartamentului calitatea de bun propriu si nu comun.
Corect?

1. Corect, este cea mai bună variantă!:D
Invocarea efectuării unor investiţii ulterioare apartamentului în discuţie nu conferă acestora un drept de proprietate ci un drept de creanţă!;)
2. Corect, bun propriu dar soţia trebuie să dea o declaraţie în acest sens, anterior încheierii contractului!;)
Vanzare cumparare cu clauza de habitatie viagera......in timp, clauza de intretinere provoaca divergente si este posibil ca mama sa solicite rezolutiunea contractului, influentata fiind de catre sot.intrucat va este mama este si normal sa contribuiti material la intretinerea ei..
Dragostea, de multe ori, este oarba....chiar si cand este vorba de copii.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cotele? alyna_7 alyna_7 buna ziua! din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot maria.dinca maria.dinca buna ziua, in urma succesiunii dupa tatal sotului, casa i-a ramas acestuia cu obligatia sa o intretina pe mama sa pana la moartea ei (clauza viagera). ... (vezi toată discuția)